Sök
Markko Anttila & Eetu Luostarinen.
VM 2019

Guldhjältens gest – därför bad han om en extra guldmedalj

Finland fullbordade en av VM-historiens största sagor igår när de vann guld. Men en spelare fick inte vara med. Storlöftet Eetu Luostarinen missade guldresan på grund av en skada – men fick ändå en medalj. Det kan han tacka Markko Anttila för.

Markko Anttila räddade Finland med det sena 4-4-målet i kvartsfinalen mot Sverige, gjorde det enda målet i semifinalen mot Ryssland och avgjorde finalen genom att skjuta två nya mål. Han fick dessutom mycket beröm för sina ledargenskaper i sin roll som lagkapten.

Efter finalen igår, där Finland 3-1-besegrade Kanada, uppmärksammades en till grej som visade på den tidigare Örebrospelarens stora hjärta. Han bad nämligen om att få en extra guldmedalj, som han kunde ge till den skadade forwardsspelaren Eetu Luostarinen.

SPELADE ALDRIG JVM

20-åringen var en av överraskningarna i VM-truppen men spelade bara fyra matcher i mästerskapen innan en skada satte stopp och han tvingades flyga hem och se resten av matcherna på TV.
– Vi har en spelare som blev skadad i Kosice. Han ligger hemma nu och jag känner inte till hur han mår, men den var till honom, säger han till danska TV2 Sport om den extra medaljen han fick med sig.
– Han spelade väldigt bra innan skadan, fortsätter bjässen.

Eetu Luostarinen draftades som spelare 47 i draften 2017 och är bara 20 år. Han fick aldrig spela vare sig U18-VM eller U20-VM men lyckades slå sig in i senior-VM efter en stark säsong med 36 poäng i finska KalPa. Han är en av många annars anonyma spelare som nu får en VM-guldmedalj att hänga runt halsen och upp på väggen.

 

Den här artikeln handlar om: