Sök
Kevin Lankinen.
VM 2019

43 räddningar – ett VM-guld: ”Många olika känslor”

Finland är världsmästare. Det kan dom till stor del tacka Kevin Lankinen för. Målvakten stod för en ny bragdartad insats och stoppade 43 skott i finalen mot Kanada.
– Jag försökte bara ge allt jag hade kvar i kroppen, säger han till hockeysverige.se.

LÄS ÄVEN: Det ödmjuka ”monstret” frälste Finland igen – ”En riktig kapten”

BRATISLAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Finland är erkänt duktiga att ta fram målvakter i världsklass. Och världsklass var precis vad Kevin Lankinen, 24 år, visade upp under egentligen hela årets VM.

En målvakt som under årets säsong spelat 19 matcher med Rockford IceHogs i AHL och sex matcher med Indy Fuel i ECHL.

Skulle han darra när ett VM-guld stod på spel mot Kanada? Svaret blev nej. Den finska väggen stoppade ytterligare 43 av 44 skott från ännu ett lag fyllt med stjärnor.

Svettigast blev den tredje perioden. Kanada sköt 21 skott på Finlands mål. Men inte ett enda gick in. Lankinen kunde med andra ord vråla ut sin glädje vid slutsignalen.
– Det var en otrolig känsla. Det är många olika känslor som går genom kroppen. Att få stå här med lejontröjan och en guldmedalj runt halsen känns otroligt, säger Kevin Lankinen till hockeysverige.se.
– Att få stå i en VM-final är en ganska fin känsla. Jag försökte bara att ge allt jag hade kvar i kroppen och hoppas på att killarna hjälper till och orkar sätta in pucken. Vi vinner 3–1 och det är ganska otroligt.

Hur var det här möjligt?
– Bra fråga. Vi kämpade väldigt hårt och vi hade ett otroligt bra lag med ett riktigt bra ledarskap och förstås har tränarna varit riktigt bra under hela turneringen. Vi gick hela vägen så det här är en riktigt stor dröm.


Foto: BILDBYRÅN/Joel Marklund

TRE KRONOR, RYSSLAND OCH KANADA

Drömmen blev verklighet. Och detta efter att ha besegrat Sverige, Ryssland och Kanada i slutspelet.
– Vi spelade otroligt bra. Jag är riktigt nöjd med hur vi spelade genom hela turneringen och försvaret var otroligt bra. Det var lätt för mig att stå där och dom gjorde allt vad dom kunde. Vi vann troligtvis mot dom tre bästa lagen i turneringen. Det beskriver bara vilket bra lag vi är.

Hur ska ni fira?
– Vi kommer säkert fira så som man ska fira ett VM-guld. Vi ska njuta av dom här dagarna.

Kevin Lankinen berättar att han har både flickvän och familj på plats i Bratislava. Extra speciellt såklart.
– Jag väntar på att få gå och jubla med dom. Jag vill även skicka hälsningar hem till alla som hejat på oss.

LÄS ÄVEN: Nylander förste svensk på tolv år – och invald i VM:s All-Star Team

Den här artikeln handlar om: