Sök
SHL
SKOGLUND: Detta borde SHL-arenorna heta istället

Idag avhandlar vi ett viktigt ämne: Den långt skridna avidentifieringen av de svenska klubbarnas hem. Men det är inte bara gnäll – det bjuds även på lite konstruktivitet.

För er som de kommande minuterna kommer läsa nedan text och tycka att ni känner igen er: Ni har helt rätt. Jag skrev i stort sett samma text i början av 2018. Men den är värd att lyfta igen. Och igen. Och igen.

NKT? NHK? A3? ABB? Vad är det för namn på hockeyarenor? Hand upp, utan att tjuvkika, ni som på stört kan berätta vilka lag som spelar i dessa byggnader.

Tänkte väl det.

Svaren är: Karlskrona spelar i NKT Arena, Timrå spelar i NHK Arena, Björklöven spelar i A3 Arena och Västerås spelar i ABB Arena Nord. Jag vet att ABB har en stark koppling till Västerås, men det gör inte arenanamnet sexigare för det. Tyvärr. Det måste till något mer välklingande. Något som smakar som honung i gommen.

Hur kan man som ansvarig i en klubb gå med på denna avidentifiering av en av de viktigaste saker en förening har: Sitt hem.
Det går faktiskt över mitt förstånd.

Jag fattar ju själv att sköna slantar måste in till klubbarna och tyvärr är en försäljning av arenanamnet en helt okej inkomstkälla. Men håll med om att namnen ovan saknar färg och ton. Hur förknippade var inte exempelvis Västerås med Rocklunda innan? Vad förknippas de med nu?

Det är inte bara namnen ovan som får det att vända sig i magen på mig. Be-Ge Hockey Center? Nelson Garden Arena? Plivit Arena? Jalas Arena? Behrn Arena? Coop Norrbotten Arena?

Jag gillar det inte. Jag gillar det inte alls.

De senare arenanamnen jag knackade ner är sådana jag personligen skulle kunna rabbla i sömnen (De längre upp i inlägget är det inte), men det beror till stor del på att jag är en hockeynörd av rang, samt jobbar dagligen med att följa lagen i mitt jobb. Det blir rätt mycket lättare då. Men hur är det egentligen för genomsnittssupportern? De som hängt i sedan urminnes tider och vant sig vid klassiska namn som Dackehallen, Umeå ishall, Rocklundahallen, Rosenlundshallen, Leksands isstadion och så vidare, och så vidare…

Mitt i allt gnäll skänker jag en tacksamhetens tanke till Brynäs och Södertälje som en gång i tiden bytte till plastiga namn, men som på senare år bytt tillbaka till Gavlerinken och Scaniarinken.

Kudos till er.

I min värld ska ett arenanamn ha en koppling till området eller staden den ligger i.

Jag skulle även kunna tänka mig namn som hyllar historiska spelare som rönt framgångar i klubben genom åren. Jag skulle inte tycka att det vore helt fel om Kinnarps Arena bytte namn till Stefan Liv Arena till exempel. Eller varför inte Tore Öqvist Center i Umeå?

SPONTANA FÖRSLAG PÅ ARENANAMN (Vissa seriösare än andra):

Brynäs: Gavlerinken behöver inte ändras. Bra som det är
Djurgården: Hovet behöver inte heller ändras. Det är så inrotat.
Färjestad: Löfbergs Arena funkar det också. Men vill man skoja till det med lite Göteborgshumor (Varför man nu skulle vilja göra det i Karlstad) så kan man ju döpa om arenan till Glooben. Men Färjestads ishall skulle såklart också funka.
Frölunda: Det finns absolut ingen anledning att byta ut namnet Scandinavium.
HV71: Kinnarps Arena funkar. Men som jag skriver ovan så skulle jag inte ha något emot att man ändrar till Stefan Liv Arena. Eller det gamla namnet Rosenlundshallen.
Leksand: Tegera Arena går bort. Varför inte Siljan Arena? Eller anspelning till de klassiska stjärnorna: Stjärnhov. Eller liknande.
Luleå: Stryk COOP och kör något i stil med Luleå Arena, Norrbotten Arena. Eller varför inte bara behålla anknytningen till mataffären, men nöja sig med Forum? Men det bästa är såklart det gamla namnet Delfinen.
Oskarshamn: Be-Ge Hockey Center? Nej. Hette inte denna Oskarshamn Arena förr? Antingen det, eller bara Oskarshamns Ishall om ni frågar mig.
Malmö: Malmö Arena går hem i alla väder.
Rögle: Heter numera Catena Arena och det går naturligtvis inte för sig. Varför inte hylla bröderna Jönsson (Kenny och Jörgen) med att döpa om hallen till Jönsson Arena?
Örebro: Behrn Arena skulle ju naturligtvis ha funkat om arenan nu skulle legat i den schweiziska huvudstaden Bern. Nu gör den inte det och här skulle det kanske smaka med en rejäl historisk återkoppling: Hertig Karls Arena?
Skellefteå: Skellefteå Kraft Arena? Nej tack. Skellefteå Isstadion skulle sitta bättre.
Växjö: Är väldigt förknippade med Vida Arena. Men visst skulle det vara snyggare med Lakerdome?
Linköping: Saab Arena. Cloetta Center smakade bättre faktiskt.

DE TIO VACKRASTE ARENANAMNEN I SVERIGE JUST NU:

1. Tyrs Hov
Namnet på Tyringes hemmaarena är så vackert så en gammal man som mig nästan får tårar i ögonen. Knyter an till orten, klubben och nostalgiradarn slår i taket direkt så klart när man tänker på alla de gamla storspelare som passerat revy i den skånska orten. Ivan HansenGlenn JohanssonHåkan Algotsson

2. Björkängshallen
Nostalgi så det förslår. Huddinges hemmaarena har genom åren fostrat många storspelare och många är de tillfällen när man som knodd satt och lyssnade på sportradion och kastades in till ishallen när något hade hänt i en av alla de viktiga kvalmatcher mot elitserien klubben spelade på 90-talet.

3. Scandinavium
Namnet på Frölundas hemmaborg har hängt i sedan den byggdes 1971 och det känns tryggt att det är så. Arenan är inte vacker, men namnet smakar som honung i munnen.

4. Hovet
En sanning med modifikation. Jag gillade egentligen namnet Johanneshovs isstadion bättre. Det var tryck i det. Men Hovet är inte dåligt det heller och går i takt med att arenan ligger i vår kungliga huvudstad.

5. Nobelhallen
Klass och stil rakt av. Namnet har hängt i sedan uppförandet 1972 och kopplade under ett bra tag ihop staden, laget och hallen på ett underbart sätt. Egentligen var det rätt onödigt att klubben bytte namn från Bofors till Karlskoga med tanke på det.

6. Scaniarinken
Staden Södertälje är känd för Scanias lastbilstillverkning och kringlor och har varit så sedan urminnes tider. Därför är det briljant att lastbilstillverkaren finns med i namnet, samt att underbara, underbara försäsongsturneringen Kringel Cup avgjordes i hallen under flera år.

7. Malmö Arena
Percy Nilssons skrytbygge ligger i Malmö och är en arena. Då är namnet rätt givet och det är inga som helst tveksamheter.

8. Gavlerinken
Så klassikt och så rätt att knyta an till staden på detta sätt. Jag känner doften från kafferosterierna ända hit.

9. Himmelstalundshallen
Starkt förknippat med hockeylaget Vita Hästen och har så varit sedan byggnationen 1979. Ligger på området Himmelstalund i Norrköping och det smakar mumma att uttala detta namn på platsen där general Rickard Rauge under flera år chefade på isen. Numera chefar han i styrelserummet.

10. Höglandsrinken
En så kallad ”dark horse” har smugit sig in på listan. Men namnet på Nässjö HC:s hall för tankarna till en klassisk utematch på en månskensrink. Låter så fruktansvärt vackert.

 

Den här artikeln handlar om: