Sök
FAR OCH SON. Wilson Johansson hade pappa Andreas som J20-tränare under delar av årets säsong.
SHL

Son till tidigare storspelaren – berättar om gliringarna på isen: ”För att provocera”

Att vara en tidigare storspelares son har sina avigsidor. Det har Wilson Johansson fått erfara. Som son till stundtals frispråkige Andreas Johansson har den nyblivne Röglespelaren fått höra ett och annat på isen.
– Första gången var det lite tufft, berättar 18-åringen för hockeysverige.se.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Wilson Johansson har länge ansetts som ett stort löfte i Färjestad, men nu har han valt att ta sin utveckling söderut. Närmare bestämt till Ängelholm för spel med Rögle. Härom veckan blev det offentligt att 18-åringen skrivit på för SHL-konkurrenten.
– Wilson är en snabb och kreativ forward som redan under förra säsongen fick känna på spel i SHL med Färjestad. Han ska nu ta nästa steg i sin karriär och vi ser fram emot att ta del av hans utveckling när han precis som Adam tävlar om en plats i vårt A-lag, sade sportchefen Chris Abbott om värvningen.

Wilson Johansson må ha fått sin hockeyfostran i Karlstad, men det var i schweiziska Bern han föddes. Detta då hans pappa, Andreas Johansson, spelade i NLA för SC Bern säsongen 2000/01.
– Det var inte i Bern jag började spela. Egentligen började det i Nashville på skridskoskola, berättar Wilson Johansson då hockeysverige.se träffar honom för en intervju på Ritorps IP invid gigantiska Mall of Scandinavia.
– Däremot började jag spela hockey i Färjestad, eller rättare sagt i Skåre som det hette. Det var ju Skåre/Färjestad då, fortsätter han.

HÄLSADE PÅ UNDER KHL-TIDEN

Wilson Johansson är i Solna för att delta på Daniel Brobergs hockeycamp, där även Leksands kvalhjälte August Berg deltar.
– Annars kommer jag nästan inte ihåg någonting från Nashville. Det var bara första skridskoskären som jag gjorde där. Jag flyttade därifrån då jag bara var fyra år.

Pappa Andreas Johansson har en lång karriär bakom sig med fyra VM-medaljer och 377 NHL-matcher.
– Jag minns ingenting från det han spelade i NHL, men tiden i KHL minns jag eftersom jag var över till Ryssland (SKA St. Petersburg 2007/08) och kollade.
– När pappa spelade var jag ändå så pass liten och sprang nog mest runt och gjorde annat än att kolla på matcherna. Jag bodde aldrig i Ryssland men jag var där och hälsade på ganska mycket.


Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson

”KAN MEST SKRATTA ÅT DET”

Andreas Johansson är en person som inte dragit sig för att sticka ut hakan och säga vad han tycker och tänker. Givetvis har sonen märkt av det, men inte lagt någon större vikt vid det även om det finns dom som skickat sina pikar mot honom.
– Det var någonting under hans tid HV och det blev lite mycket skriverier vid utgången därifrån. Annars bryr jag mig inte så mycket.

Har det varit mycket snack om att du bara spelar för du är Andreas son?
– Ja, på planen har det varit så. Bland annat har det hänt säsongen som var nu, men även förrförra säsongen. Det har varit i någon enstaka match. Mest för att provocera tror jag.
– Första gången var det lite tufft, men numera är det inte något som påverkar mig. Jag kan mest skratta åt det. Jag har inte fått höra någonting i Färjestad. Där är det ingen som sagt något. Det har varit lite snack då vi exempelvis mött Modo eftersom pappa varit tränare där också.

Du är uppfostrad I Färjestads skola, vad är det unika med klubben som gjort att du valt att hela tiden fram till kommande säsong spela där?
– Färjestad är där jag började hockeykarriären och där jag alltid spelat med kompisar som jag känt hela livet. Som förening har Färjestad betytt mycket och klubben kommer alltid finnas inom mig som någonting extra eftersom jag har mycket anknytningar dit.
– Just sammanhållningen är något som jag tycker sticker ut i Färjestad. I alla fall som jag upplevt det, men samtidigt har jag inte har något att jämföra med.

LYFTE NÄR PAPPA KLEV IN

Förra säsongen blev också lite av ett genombrott för Wilson Johansson där han bland annat fick debutera i SHL för Färjestad.
– Jag hade ändå en tung start. Hela laget hade för övrigt en tung start och det påverkade mig också. Efter jul tycker jag att det bara gick uppåt och uppåt. Dessutom fick jag göra debut i A-laget och vara där mycket. Då blev det såklart ett lyft för självförtroendet och jag är sedan nöjd med andra halvan av säsongen.

Vad är det som gör att du lyfter under andra halvan?
– Farsan kom in som tränare med ny energi. Det blev ett lyft för laget och då lyfte jag också. Sedan fick jag, som sagt var, vara med A-laget mycket.

Var det första gången du hade farsan som tränare?
– Nej, jag hade honom redan då jag var tio, elva år. Det har fungerat bra och han har behandlat mig som vem som helst. På så vis har det har inte varit några problem. Annars hade inte heller Färjestad tagit in honom eftersom dom hela tiden vetat om situationen.

DEBUTERADE I GÖTEBORG

Wilson Johansson fick göra sin SHL-debut på Scandinavium i Göteborg.
– Det var jäkligt mäktigt. Dessutom var det ”back to back”. Första matchen fick jag inte spela så mycket utan var 13:e forward. Dagen efter då vi spelade i Löfbergs fick Linus Johansson problem med diabetes precis innan matchstart. Då fick jag gå in och spela.
– Det var verkligen riktigt mäktigt, rätt arena och tidpunkt för mig att göra debut.

Det var givetvis ett stort steg för 18-åringen att kliva in och ta för sig i SHL.
– Ja, det tycker jag. Dom är starkare, snabbare och man måste vara mer smart med pucken. Det skiftade lite mellan vilka jag spelade i den matchen. Ibland var det (Axel) Ottosson och (Gustav) Rydahl och ibland Ottosson och Carl Jakobsson. Det fungerade bra.

När så Wilson Johansson kommer upp i A-laget väljer han att byta klubb till Rögle.
– Rögle satsar mycket på unga spelare och jag ser en större utvecklingsmöjlighet där än vad jag hade i Färjestad. Det handlar om att få mer speltid.
– Just nu står jag både i A-lags- och J20-truppen. Inledningsvis kommer jag göra försäsongen med A-laget. Sedan beror allt på skador och hur jag presterar. Det kan exempelvis även bli aktuellt med utlåning till Kristianstad, Tingsryd eller liknande.

Är målet att spela J20 eller bli utlånad om du inte tar en plats i A-lagstruppen?
– Att bli utlånad för att spela seniorhockey. Det har jag pratat med Rögle om och det kommer i så fall bli att jag kommer kunna gå fram och tillbaka mellan klubbarna.

Fanns den möjligheten även i Färjestad?
– Nej, där tror jag att det hade blivit utlåning en hel säsong.

Hade du dialog med Färjestads sportchef Peter Jakobsson om det?
– Ja, men det blev aldrig någon konkret. Det blev aldrig något mer än att vi pratade och jag fick inte heller något kontraktsförslag.


Foto: Ronnie Rönnkvist

HADE ANBUD FRÅN BRYNÄS

Det var inte bara Rögle som var intresserade av Wilson Johansson utan det fanns även möjligheter för honom att flytta till Gästrikland, alltså samma landskap som pappa Andreas kommer ifrån.
– Ja, jag pratade med Brynäs också och det var mellan dom och Rögle det stod emellan. Det var även lite prat med några hockeyallsvenska klubbar, men det blev aldrig någonting som gick vidare utan det blev Rögle.

Du har även möjligheten att draftas i sommar, hur tänker du kring det?
– Om det skulle bli så ser jag det enbart som en bonus. Jag går inte och tänker någonting, avslutar Wilson Johansson innan han och Andreas gav sig ut i Stockholmsvimlet för att hitta en restaurang som visar hockey-VM.

Den här artikeln handlar om: