Sök
Henrik Persson har hittat tillbaka till isen från skrivbordet.
Nyhet

Spelade inte hockey på drygt två år – nu slåss han för en plats i AIK

Det går att ta bakvägen till eliten. Fråga bara Henrik Persson som efter ett upphåll från hockeyn spelat till sig ett try out-kontrakt i HockeyAllsvenskan.
– När (Anders) Gozzi hörde av sig fick jag nypa mig i armen lite. Det var jäkligt stort och aldrig något snack om att jag inte skulle tacka ja på en gång. Jag pratade knappt med flickvännen innan, säger Persson till hockeysverige.se.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Inför säsongen 2013-14 fick Henrik Persson inget kontrakt med Leksands A-trupp. I stället valde han att sluta spela och satsa på en civil karriär, först på Clas Ohlson och sedan Mockfjärdsfönster. Drygt två säsonger senare valde han att ändå känna på det här med hockey igen, då med Hisingen i division 3. Efter det har 25-åringen haft en häftig resa som lett fram till att han den här säsongen spelar och tränar för ett kontrakt med AIK som satsar motspel i SHL inom en snar framtid.

Hockeysverige.se slog sig ner med Kung Henrik Persson på Bauers kontor invid Friends Arena för att lära känna honom lite bättre.
– Namnet Kung är från Siljansnäs, berättar Henrik Persson när vi slagit oss ner med varsin kopp kaffe och vi undrar vad namnet Kung kommer ifrån.
– Det är ett så kallat gårdsnamn från Dalarna som vi tagit på pappas (Anders) sida. Det är jag, min syster, pappa och farfar som har det i namnet. Det är lite speciellt.

Är du själv från Siljansnäs från början?
– Nej, från Leksand och jag är uppväxt där. Jag är däremot född i Mora, men det får man väl inte säga (skratt).

Om man är uppväxt i Leksand blir det också lätt att man har hockeyn i blodet. Så var det i alla fall för Henrik Persson.
– Ja, så är det. Man har inte mycket val. Vi var ett stort gäng i speciellt 93-kullen som lirade och var ganska framgångsrika då vi var yngre.

Raden av framgångsrika spelare Henrik Persson spelade tillsammans med i Leksand kan göras lång, Filip Forsberg, Victor Rask, bröderna Jacob och Erik de la Rose, bröderna Alen och Almen Bibic, Daniel Gunnarsson, Olle Liss, Mattis Nilsson, Tobias Ekberg, Kalle Östman, Martin Janolhs, Alexander Deilert
– Fredrik Händemark, Martin Grönberg och hela gänget.


Henrik Persson som ungdom i Leksandtröjan. FOTO: Conny Melander

FICK LÄMNA LEKSAND

Hur var den hockeymiljön att växa upp i?
– Den var bra. I tidiga åren bildade jag oftast kedja med Martin Grönberg och Filip (Forsberg). I Rikspucken spelade jag med ”Rasken” och Filip. Det har ju gått bra för dem, vilket är kul, och det är bra killar hela det gänget jag lirade med.
– Jag har kontakt med det här gänget fortfarande. Det blir mer eller mindre under säsongen. Vissa har jag mer kontakt med än andra. Jag pratas ändå vid med de flesta vilket är kul.

Var det en stor besvikelse för dig då du inte fick chansen att ta steget upp i Leksands A-lag?
– Både ja och nej. Klart att det var en besvikelse eftersom det kändes att jag hade gjort ett par bra säsonger i juniorerna. Sedan var det några andra killar som fick gå före mig.
– Självklart var det tufft även om det inte var hela världen, men jag hade velat få chansen.

Henrik Persson väljer i mitten av säsongen 2012-13 att lämna Leksand för spel i ettan.
– Jag gick till Borlänge och avslutade säsongen där. Efter det var jag över till Norge och körde försäsong med Ringrike Panthers. Martin Boork var tränare där. Han hörde av sig till mig och ville att jag skulle komma dit. Jag hade just då inte riktigt motivationen att flytta dit för att spela.
– I stället ville jag testa på civila karriären, jobba och göra sådant som jag inte hunnit med då jag satsat på hockeyn.

Det blev drygt två säsonger för Henrik Persson utan hockey.
– Först var jag hit till Stockholm en sväng och jobbade för Clas Ohlson. Jag hade jobbat på ”Clas” i Insjön då jag var junior i Leksand. Först på lagret och sedan i butik i Gallerian här i Stockholm. Efter det var jag i Oslo en sväng och byggde upp lite butiker och så vidare, lite olika projekt.
– Sedan blev det hem till Leksand en sväng till. Då började jag jobba för Mockfjärdsfönster. Jag åkte runt i egentligen hela Sverige och sålde fönster.
– Jag var då ner till Göteborg under några veckor. Egentligen var jag säljare på tomma distrikt. Det fanns ett distrikt där som behövde en säljare så jag var ner dit och jobbade. Jag träffade även min flickvän där nere. Dessutom ville jag ha någonting att göra under veckodagarna när jag inte jobbade. Då hörde jag av mig till Johan Söderström.

Johan Söderström är bror till Fredrik Söderström och följaktligen son till Leksands-ikonen Dan Söderström.
– Jag visste att han var tränare, men inte vart han var. När jag ringde berättade Johan att han tagit över ett lag på Hisingen. Då åkte jag dit och var med lite grann.

FICK TILLBAKA SPELGLÄDJEN

Vad var det som fick dig att ändå börja träna och spela igen?
– Jag har alltid haft en stor passion för hockeyn. Det är också hockeyn jag vill hålla på med, men jag hade nog varit lite vilsen, visste inte vad jag ville utan var sugen att testa på något annat.
– När jag kom tillbaka till hockeyn i Hisingen spelade jag bara för att jag tyckte det var kul och utan att känna någon press. Där kom kärleken till sporten tillbaka och jag förstod varför jag hade lagt ner den tid som jag gjort tidigare.

Du spelade på högsta elitnivå i J20, var det en stor kontrast att kliva ner och spela i trean?
– Jag hade ett uppehåll från hockeyn på nästan två och ett halvt år. När jag väl kom tillbaka var jag kanske inte i bästa form. Jag kände att ”skillsen” satt kvar i ryggmärgen, men fysiken var inte alls så bra som den var då jag slutade. Det var tufft i början, men jag kände att jag kom snabbt in i det.
– Spelmässigt, nu hade jag Johan som varit tränare högre upp och har spelat i elitserien med Leksand…


En gång en stark trio i Rikscupen: Rask – Persson – Forsberg. FOTO: Ronnie Rönnkvist

Du mötte väl ändå en del spelare också?
– Jo, och det var såklart lite blandat. Det fanns en del bra spelare också som mest spelade på skoj och kanske prioriterade jobbet, men som absolut hade kunnat spela högre upp.

AVANCERADE I SERIESYSTEMET

Det blev två säsongen i Hisingen och en i Bäcken innan Henrik Persson blir värvad till Hanhals i Hockeyettan inför förra säsongen. Där får han tidigare förbundskaptenen för Damkronorna, Niclas Högberg, som coach.
– Både Halmstad och Hanhals var intresserade när jag spelade i tvåan med Bäcken. Jag fick en bra känsla på båda ställena, men att kunna ha kvar mitt civila jobb och spela i Hanhals kändes som en bra lösning.
– Jag trivdes jättebra där. De har ett nära samarbete med Frölunda och det känns som Hanhals har något bra på gång. Jag tror att det blir proffsigare och proffsigare för varje säsong.

Var det i Hanhals du bestämde dig för en nysatsning?
– Jo, absolut. Så var det. Det började gå bra och jag hade spelat i Division 1 tidigare också så jag var medveten om vad som gällde och visste att jag klarade av att spela där. Men det var nog bara jag själv som visste det då jag kom dit, säger Henrik Persson med ett leende och fortsätter:
– Det var tufft i början och jag fick visa vad jag går för. Det blev en bra säsong även om jag kände att jag hade ännu mer i mig. Jag tycker att jag växte under hela säsongen och blev bättre och bättre.

”FICK NYPA MIG I ARMEN”

Efter säsongen får Henrik Persson ett oväntat samtal från en tidigare storspelare i AIK och Brynäs.
– Jag pratade lite med min agent (Anton-Olaf Borvik). Han berättade att möjligheten fanns att komma till AIK. När så (Anders) Gozzi hörde av sig fick jag nypa mig i armen lite. Det var jäkligt stort och aldrig något snack om att jag inte skulle tacka ja på en gång. Jag pratade knappt med flickvännen (Olivia) innan.
– Får jag en chans att komma upp till AIK, köra en try-out och visa vad jag går för så kör jag.

Fanns det flera klubbar på den här nivån som var intresserade?
– Jo, faktiskt. Det var någon till klubb jag pratade med, men det kändes jäkligt kul med AIK. Det är en stor förening och en toppklubb i HockeyAllsvenskan. Det känns väldigt inspirerande, motiverande och väldigt kul.

Hur tänker du kring AIK:s satsning med ett nästan helt nytt lag?
– Jag tycker att den är spännande. Det ser bra ut och alla som är där kör stenhårt och tränar väldigt hårt.

Du är på try-out, hur har du upplevt din egen insats så här långt?
– Det är helt klart en omställning från att ha ett sju till fyra jobb och gå träna efter det till att träna två pass om dagen. Klart att det blir något helt annat. Det gäller att ligga i och kämpa så mycket jag kan för att komma i bra status.

Om du inte får kontrakt efter din try-out, vilken plan har du för det?
– Jag har faktiskt inte tänkt så långt. Målet är att kriga och göra allt för att ta en tröja i AIK, avslutar Henrik Persson med ett leende.  

Onsdag 01:00
Pittsburgh Penguins - Montreal Canadiens
1 1.91
X 4.10
2 3.50
Onsdag 01:00
Florida Panthers - Tampa Bay Lightning
1 2.50
X 4.10
2 2.45
Onsdag 01:30
Buffalo Sabres - St Louis Blues
1 2.85
X 4.10
2 2.18
Onsdag 02:00
Winnipeg Jets - Detroit Red Wings
1 1.63
X 4.50
2 4.60
Onsdag 02:00
Nashville Predators - San Jose Sharks
1 1.93
X 4.20
2 3.40
Onsdag 02:00
Minnesota Wild - Anaheim Ducks
1 1.96
X 4.10
2 3.35
Onsdag 02:30
Dallas Stars - New Jersey Devils
1 1.74
X 4.40
2 4.00
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten