OSANNOLIK HJÄLTE. Carl Gunnarssons första slutspelsmål gav St. Louis sin första finalseger i klubbens historia.
St. Louis

Prickade stolpen – sedan skrev svenske backen finalhistoria: ”En underbar känsla”

Han prickade stolpen sent i tredje perioden. I förlängningen prickade Carl Gunnarsson däremot rätt. Med karriärens första slutspelsmål sköt den svenske veteranbacken St. Louis Blues till sin första finalseger i klubbens historia – och till 1–1 i matcher mot Boston Bruins.
– Jag hade älskat att få målet i tredje perioden, men vem bryr sig. Vi vann matchen, säger Gunnarsson efter Blues 3–2-seger.

St. Louis Blues har kvitterat finalserien mot Boston Bruins till 1–1 i matcher. Detta tack vare en osannolik hjälte. Det var nämligen ingen annan än svensken Carl Gunnarsson som blev lagets stora matchvinnare när man besegrade Bruins med 3–2 i TD Garden i natt.

32-åringen från Örebro höll på att bli hjälte redan i den tredje perioden då han vid ställningen 2–2 träffade Tuukka Rasks ena stolpe. 3.51 in i förlängningen hade han desto mer tur. Under en avvaktande utvisning för Bruins fick han pucken av Ryan O’Reilly och knäppte i väg ett snabbt skott som letade sig förbi en skymd Rask.
– Jag hade älskat att få målet i tredje perioden, men vem bryr sig. Vi vann matchen och det är allt som betyder någonting. Det är en underbar känsla just nu, säger Carl Gunnarsson till NBC Sports.
– Jag vet inte vad killarna sa när de kom fram för att fira med mig. De var så uppumpade och jag var så uppumpad att det inte gick att ta in. Men nu åker vi hem med det här och jobbar vidare.

FÖRSTA SLUTSPELSMÅLET – I 57:e MATCHEN

Målet var Gunnarssons första i slutspelet – och första i slutspelssammanhang över huvud taget. Det var ett betydelsefullt mål som gav St. Louis Blues sin första finalseger i klubbens historia. Blues gick till final under sina tre första år i ligan 1968-1970 – men lyckades aldrig vinna en enda finalmatch av dessa.

Inför nattens drabbning hade Carl Gunnarsson bara noterats för tre assist på 56 slutspelsmatcher under NHL-karriären. Nu fick han med sig en assist på backkollegan Robert Bortuzzos 1–1-mål i första perioden, men framför allt segermålet.
– Det var ett helsickes skott. Vi hade pratat om att få puckar på mål och skymma Tuukka. Han är en riktigt bra målvakt och vi måste verkligen jobba för att göra livet svårt för honom. Nu fick han (Gunnarsson) belöning efter att ha träffat stolpen innan, säger Blues forward Patrick Maroon till Sportsnet.

Gunnarsson har en krånglig säsong bakom sig med skador som hämmat honom i både grundserien och slutspelet. I grundserien begränsades han till 25 matcher för Blues och i slutspelet missade han en del matcher i första rundan mot Winnipeg Jets och i konferensfinalen mot San José Sharks.

Inför finalmatch två var det in i det sista oklart om han skulle spela. Vince Dunn, som han har ersatt i laguppställningen, fanns med på värmningen, men ansågs inte vara redo för comeback efter sina skadebekymmer. Det medförde att Gunnarsson behöll sin plats i laguppställningen – vilket bevisade sig synnerligen värdefullt för Blues.

NORDSTRÖM MÅLSKYTT

Efter att ha gjort en blek figur i det första mötet i Boston kom St. Louis Blues ut och dikterade villkoren i match två. De dominerade spelet under långa perioder och hade det inte varit för en storspelande Rask mellan Bruins stolpar hade matchen kunnat vara över betydligt tidigare.

Boston fick ett tidigt ledningsmål från Charlie Coyle i powerplay i första perioden. Bortuzzo svarade genom att skicka in ett vinkelskott förbi Rask för sitt andra mål i årets slutspel. Hemmalaget återtog ledningen när företagsamme Joakim Nordström höll sig framme och skickade in 2–1 mellan benen på Jordan Binnington blott 40 sekunder efter kvitteringen. Men Vladimir Tarasenko såg till att utjämna matchen innan första perioden var över. Detta med sitt tionde slutspelsmål.

Andra och tredje perioden blev mållös, men innehöll desto fler tacklingar. Det fysiska spelet var påtagligt och skördade en del offer. Bostons back Matt Grzelcyk tvingades utgå i första perioden efter en tung tackling från Oskar Sundqvist, en tackling som kostade svensken två minuter för boarding.

I förlängningen fortsatte Blues att dominera spelet och tryckte tillbaka Bruins rejält innan Gunnarsson slutligen avgjorde matchen.
– Vi spelade bra hela matchen, sköljde över dem och det var vårt PK som gav oss energi i kväll. De gjorde ett sjujäkla jobb, säger Patrick Maroon.

Natten mot söndag möts lagen för den tredje finalmatchen i St. Louis.

Boston – St. Louis 2–3 (2–2, 0–0, 0–0, 0–1)
Boston: Charlie Coyle (7), Joakim Nordström (3).
St. Louis: Robert Bortuzzo (29 (Carl Gunnarsson) Vladimir Tarasenko (10), Carl Gunnarsson (1) (Oskar Sundqvist).
Finalserien är oavgjord, 1–1 i matcher.