Sök
Uffe Bodin
BODIN: Min tacksamhetsskuld gentemot en osannolik övertidshjälte

När pucken träffade stolpen svor jag högt.
När pucken sedan gick i mål knöt jag näven i glädje.
I natt höll jag på en osannolik hjälte som gav en osannolik historia.
Men också på en kille som jag står i tacksamhetsskuld till.

En vanlig missuppfattning är att sportjournalister har favoritlag de gärna favoriserar i sina texter. Jag vet inte hur många mejl och tweets jag har fått genom åren där jag blivit anklagad för att hålla lag x. I SM-finalserien mellan Frölunda och Djurgården tidigare i våras hann jag bli kallad ”en jävla hedersmedlem i Järnkaminerna” av någon med Frölundasympatier på Twitter och för ”fiskförsäljande göteborgare” av en ilsken djurgårdare. Ganska påhittiga invektiv ändå.

Jag kan ärligt säga att jag känner till ytterst få i vår bransch som har öppna (eller ens dolda) sympatier för ett visst lag. Och de få jag väl känner till som har lite väl tajta kopplingar till en viss klubb skulle jag inte ens kategorisera som journalister när det väl kommer till kritan.

Vad vi journalister däremot håller stenhårt på är bra historier. Att följa en match från en pressläktare (eller en tv-soffa) är att konstant söka efter en story att dela med sig av till tittare, lyssnare och läsare. Ju mer osannolik eller känsloladdad historien är, ju bättre blir i regel slutprodukten.

Som i natt.

När Calle Gunnarsson prickade Tuukka Rasks stolpe sent i den tredje perioden av den andra finalmatchen mellan Boston och St. Louis svor jag högt i min pyjamas. För vilken jäkla bra historia det hade varit om Gunnarson-pojken från Örebro hade gått och blivit matchvinnare i en Stanley Cup-final. Och med sitt första slutspelsmål i karriären skjutit St. Louis Blues till klubbens första finalseger i historien.

Spelare av Gunnarssons snitt blir sällan hjältar och får nästan aldrig rubriker. De spelar sitt trygga, enkla och konsekventa spel i match efter match och plockar i bästa fall upp en andrassist när pucken studsar rätt.

Men det här var alltså natten när ödet ville annorlunda.

32-åringen, som trots närmare 600 NHL-matcher kan anses vara en av de mest anonyma svenskarna i NHL, hade mer än bara en stolpträff i sig.

Andra gången han fick chansen att göra mål, då satt puckuslingen.

KATSCHING! En bra story säkrad…

*****

Nu är det inte bara bra historier vi sportjournalister hejar på. Jag medger att många av oss, definitivt jag själv inkluderad, hejar på individer vi av olika anledningar har fäst oss vid.

Calle Gunnarsson är en sådan individ för mig.

Nej, det finns inget sexigt med honom som spelare som jag fallit pladask för. Det råkade bara vara så att våra vägar korsades väldigt tidigt. När han var en ung spelare i Linköping och jag nybliven och hockeysuktande sportjournalist på Nerikes Allehanda. Vi pratar någonstans runt 2006/07 här.

Vid den tidpunkten var hockey långt ifrån det hetaste i Örebro. Stadens hockeylag förde en mer eller tynande tillvaro i Hockeyettan och Calle var i princip den enda unga hockeyspelaren från staden som såg ut att ha någon slags framtid i SHL. Därför fick han stå ut med att jag ringde honom i tid och otid.

Det ville sig så väl att Calle blev draftad av Toronto Maple Leafs sommaren 2007, vilket gjorde att jag hade ett vattentätt argument gentemot cheferna att göra konstanta uppdateringar kring hans framsteg i karriären. Det där fortsatte under ett par år även sedan jag började jobba med hockeysverige.se och Calle gick via Linköping till spel i Tre Kronor och sedermera NHL.

Han var alltid tillgänglig, tog sig alltid tid och stod ut med mitt tjat och gnat om än det ena och än det andra. Det betydde mycket för mig som oerfaren rookiejournalist och är något som jag än i dag känner stor tacksamhet för.

Därför bröt jag mot koden och jublade jag över hans mål i natt.

*****

Stanley Cup-finalen tände äntligen till i natt. Efter en trevande och framför allt slarvig första finalmatch var det kul att se att känslorna och grinigheten började infinna sig. Det fanns en rad tacklingar som jag antagligen skulle kategorisera under tveksamma – jag tittar på dig, Oskar Sundqvist – men det tar jag gärna en natt som denna.

Det är en kontroversiell åsikt, men jag tycker att det behövs ett visst mått av hat och rivalitet i en finalserie för att den ska nå sin potential. Och det verkar tvekampen mellan Boston Bruins och St. Louis Blues kunna göra nu.

Det enda som fattas är att Brad Marchand gör något Brad Marchand-aktigt. Hittills har han varit en vandrande vålnad i den här serien.

*****

Bruins fruktade förstakedja har förresten bestått av tre vålnader. Marchand och David Pastrnak har gett bort puckar i en överraskande hög frekvens medan Patrice Bergeron inte alls är den där dominanta perfektionisten vi är vana att skåda.

Det viskas om att både Marchand och Bergeron dras med skadebekymmer. Men det är också den mest klyschiga ursäkten i boken så fort stjärnspelare inte presterar enligt förväntningarna. Jag menar, vem är inte lite skadad 100+ matcher in på säsongen?

Till syvende och sist måste Bruins viktigaste spelare upp flera nivåer för att kunna vinna den här finalen. Hittills har de blivit totalt utmanövererade av Blues topplina med Jaden Schwartz, Brayden Schenn och Vladimir Tarasenko.

*****

Vi måste prata mer om Joakim Nordström.

Det har av välförtjänta skäl varit Oskar Sundqvist och Alexander Steen i St. Louis Blues fjärdeformation som har fått mycket kärlek på sista tiden. Inte minst för hur de spelade i konferensfinalen mot San José Sharks. Men efter två finalmatcher har Nordström varit den klart mest lysande svensken och Bostons fjärdekedja med Noel Acciari och Sean Kuraly den mer framträdande.

Den elegante grovarbetarens insats i finalmatch två underströk det intrycket. Inte nog med att han svarade för ett vackert mål. Han offrade liv och levebröd genom att blocka två tunga skott från Colton Parayko under ett boxplay i andra perioden. Och det var inte direkt någon Nerf gun han avfyrade, den gode Parayko. Kanadensaren har en av de hårdaste slaggorna i ligan.

Det var offervilja som väckte liv i TD Garden. Och det var mer än en person som gjorde referenser till Gregory Campbell, den gamle Bruins-gnidaren som var med och vann Stanley Cup 2011. Han gjorde sig själv odödlig i Boston efter att ha fullbordat ett boxplay med brutet ben efter att ha täckt ett skott från Jevgenij Malkin i konferensfinalen mot Pittsburgh Penguins 2013.

*****

Jag kan tänka mig att en och annan St. Louis-supporter höll andan när Vladimir Tarasenko försvann ut i omklädningsummet. Efter en rätt kall start på slutspelet har han varit en av anledningarna till att laget nu spelar final. Målet i andra finalmatchen gör att hans poängsvit nu är uppe i nio matcher.

*****

Är det helt uteslutet att NHL tar en närmare titt på Oskar Sundqvists tackling på Matt Grzelcyk?

Jag blev lite förvånad över att han ”bara” kom undan med två minuter. På reprisbilderna såg det ut som svensken tydligt kunde se att Grzelcyk vände upp och hade ryggen mot sargen. Samtidigt går det extremt fort på isen och har man väl gjort sig inställd på att dela ut en tackling är det svårt att hinna vika av inom loppet av tiondelar.

Bedöm själva.

*****

Natten mot söndag spelas match tre i Enterprise Center i St. Louis. Vi får se om den där gamla 80-talshiten ”Gloria” av den sedan länge hädangångna Laura Branigan kommer att eka i arenan då.

Den glättiga dängan har blivit Blues kampsång efter att ett gäng spelare hört den flera gånger på en nattklubb i Philadelphia i början av januari. Ungefär samtidigt som laget påbörjade sin klättring från NHL:s bottenskikt till slutspelssuccé alltså.

Personligen tycker jag att låten är så olidligt dålig att det enkom är en anledning till att jag hoppas att St. Louis Blues INTE vinner Stanley Cup. För även om jag som sportjournalist hejar på bra stories och håller tummarna för några enskilda individer så finns det ingenting lika avtändande som dålig musik.

Och handen på hjärtat, vem av er föredrar inte Dropkick Murphys ”Shipping up to Boston” framför detta pekoral?

Go Bruins!

Idag 01:00
St Louis Blues - Toronto Maple Leafs
1 2.30
X 4.20
2 2.63
Idag 01:00
Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins
1 3.65
X 4.25
2 1.83
Idag 01:00
Tampa Bay Lightning - San Jose Sharks
1 1.74
X 4.80
2 3.75
Idag 01:00
Florida Panthers - Columbus Blue Jackets
1 2.00
X 4.10
2 3.25
Idag 01:00
Carolina Hurricanes - Minnesota Wild
1 2.00
X 4.10
2 3.20
Idag 01:00
Boston Bruins - Colorado Avalanche
1 2.04
X 4.10
2 3.15
Idag 02:00
Nashville Predators - New Jersey Devils
1 1.62
X 4.60
2 4.50
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten