Sök
Jönköpings-Postens Carl Ljungquist tror på ett genombrott för David Gustafsson i HV-tröjan nästa säsong.
SHL

Tror på ett uppsving för JVM-forwarden: ”Han har den auran runt sig”

Efter förra säsongens berg-och-dalbane-säsong så såg HV71 en bit in på årets Silly Season ut att få en riktigt intressant trupp till nästa säsong – sedan ändrades allt det i ett enda slag.
— Det är klart att det är ett ganska prekärt läge att tappa så pass tongivande spelare så pass sent, berättar Jönköpings-Postens Carl Ljungquist för hockeysverige.se.

Den 15 maj stod det klart att både Markus Ljungh och Mattias Tedenby skulle lämna HV71 för spel i KHL respektive NLA. Helt plötsligt stod klubben utan två av sina tilltänkta spjutspetsar till nästa säsong.
— Det såg ju väldigt bra ut för några veckor sedan, strax innan den 15 maj där. Då tycker jag Johan Hult hade fått ihop ett riktigt spännande lag. Många yngre spelare som man är sugen och nyfiken på att se, svarar Jönköpings-Postens Carl Ljungquist när han ombeds berätta om sina spontana intryck av HV71.
— De hade bara en forwardsplats kvar att fylla. Så det är klart att det är ett ganska prekärt läge att tappa så pass tongivande spelare så pass sent. Så det är tre platser kvar nu och det är oerhört intressant vad de ska få in där.

Markus Ljungh lämnar ett poängmässigt hål i HV71. Foto: Bildbyrån

Vad kommer det bli för karaktär på de här forwardsplatserna som ska fyllas?
— De två som ska ersätta Tedenby och Ljungh var ju Hult väldigt tydlig med att de skulle vara ledande spelare, då antar jag att det är spelare som ska kunna göra poäng också. Ljungh framförallt gjorde ju rätt bra med poäng.
— En center som ska kunna vara förstakedjematerial och en vass ytterforward som de måste ha in istället för dem.

POÄNGEN BEHÖVER ERSÄTTAS

Carl Ljungquist fortsätter:
— Den tredje lär ju vara en ytterforward också. Hockeybladet hade ju uppgifter på Alexander Bergström där, han kan väl gå både center och ytterforward. Om han nu skulle presenteras av HV så är ju det en ganska tung värvning, även om han hade en tyngre säsong förra säsongen.
— Jag läste er intervju med honom för några veckor sedan att han var sugen på att stanna i KHL. Så vi får se.
— De har ju rätt bra spelare redan nu, men de behöver ersätta Ljunghs poäng med någon som kan göra poäng, och det är ju inte så lätt att hitta en sån i det här läget.

Som Ljungquist nämner ovan så finns det dock en hel del intressant i truppen. Bland annat nyförvärven Axel Holmström och Emil Johansson.
— Vi vet ju vad de kunde göra när de var i SHL senast. Nu får vi se om de fortfarande har kvar det där, eller om de utvecklats ännu mer efter att ha varit borta litegrann, säger han och fortsätter:
— Jag tyckte Johannes Kinnvall var väldigt spännande när jag såg honom i Timrå. Sen får man se, han kanske behöver slipa lite på defensiven. Men just i powerplay känns han som ett riktigt tillskott.

Vad tror du David Gustafsson kommer få för säsong?
— Jag tror den kommer gå bra. Han visade ju i slutspelet hur bra han är. Han hade ju en rätt tung säsong egentligen med mycket skador i inledningen. Det tog ett tag innan han verkligen hittade sitt spel och efter JVM så var han riktigt bra, bland de absolut bästa i slutet av säsongen. Han kommer nog ta ytterligare ett kliv, han har den auran runt sig, att han kan ta tag i matcher på något sätt. Han har både skicklighet, storlek, styrka och duktig på att teka.
— Jag hoppas de ger honom en ganska stor roll ändå, även fast de har bra centrar.

SPÄNNNADE JUNIORER

Tidigare i vår var juniorerna Zion Nybeck och Simon Holmström med och vann U18-guld vid VM. Två spelare som om utvecklingen fortsätter lär bulta på a-lagsdörren i HV inom en snar framtid.
— Ifall de nu inte skulle hitta någonting så behöver det inte bli totalpanik, menar Ljungquist med hänvisning till att det finns intressanta spelare som kommer underifrån.
— Det är ju väldigt spännande talanger och de måste ju också slussas in förr eller senare. Jag hoppas verkligen man får se båda två säsongen som kommer.

Zion Nybeck – en spännande talang. Foto: Henrik Skoglund

Har du någon känsla kring vad HV-fansen kan förvänta sig nästa säsong?
— Jag tycker ändå de har material för att kunna bli ett topplag. Givet att de får in spelare som spetsar till. Men de har intressanta namn redan nu. (Filip) Sandberg tillexempel är ju som ett nyförvärv. Linus Sandin gjorde ju rätt bra med mål i Rögle förra säsongen och han är en sån som redan gjort det bra, men som kan ta ytterligare kliv.
— Jag tycker det ser spännande ut. Det är ju en rätt bra backsida också med (Eric) Martinsson. Kinnvall, om han kan fortsätta göra poäng i powerplay. Emil Johansson. Nils Andersson kan säkerligen ta ytterligare kliv jämfört med förra säsongen som antagligen varken han eller HV är supernöjda med. Nu får han kanske växa in i den här säsongen på ett annat sätt. Det var struligt för honom med en hjärnskakning och det kändes aldrig som han hittade 100 procent rätt. Men han är en bra back på SHL-nivå.

Finns det någon i HV du tror kan bli det stora utropstecknet nästa säsong?
— Den jag är mest spänd på att se är Anthony Camara. Jag ska säga att jag i ärlighetens namn inte sett tyska ligan eller specialstuderat honom på något sätt, men det är en rätt rolig värvning som egentligen ingen hade förväntat sig.
— Han har gjort en ganska spännande resa. Han var med i JVM för Kanada, men fick aldrig någon NHL-chans och var i Danmark, Österrike och sen ett genombrott i Tyskland förra säsongen. Det ska bli oerhört spännande att se vad det är för lirare och om han kan ta sitt målsinne till SHL också.
— Där kan det bli totalsuccé, eller så blir det inte så bra som man tänkt sig.

Vem blir HV71:s viktigaste spelare nästa säsong?
— Givetvis är målvaktsspelet alltid viktigt. Jonas Gunnarsson hade ju vissa matcher den gångna säsongen där han var riktigt, riktigt vass. En fruktansvärt hög nivå, kan han fortsätta på det som han hade där i många matcher förra säsongen så är mycket vunnet för HV, säger Ljungquist och lyfter sedan fram Simon Önerud:
— Han är ju en sådan som ska kunna dra loket framåt. Han vet vad som krävs för att vinna och göra mycket mål. Det gäller att han är i toppform också.

Hockeysverige har påbörjat en rundringning till lokala journalister som känner SHL-lagen på respektive ort väl. Här nedan kan du läsa de tre tidigare delarna i serien.

”Vill man inte vara med på tåget är det bättre att man hoppar av”

”Myten om Rahimi är ganska överdriven”

”Tror han har minst 35 poäng i sig”

Den här artikeln handlar om: