Sök
BLICKAR ÖSTERUT. Efter en succéartad comebacksäsong i SHL väntar KHL-spel för Lukas Bengtsson till hösten.
SHL

Efter skade- och sjukdomshelvetet – nu väntar drömchans i Ryssland: ”En chans man inte kan tacka nej till”

Inför säsongen var allt han ville att hitta tillbaka till sitt rätta jag och spela så mycket hockey som möjligt. Nu kan Lukas Bengtsson blicka tillbaka på en säsong som tog honom hela vägen till den svenska VM-truppen och ett tvåårskontrakt med ryska superklubben SKA St. Petersburg.
– Det är en av de största organisationerna i Europa. Det är helt enkelt en chans man inte kan tacka nej till, säger Bengtsson till hockeysverige.se.

När Lukas Bengtsson förra sommaren landade på svensk mark inför återkomsten i SHL var det ett bagage med två sjukdoms- och skadedrabbade säsonger som rullade upp på Arlandas bagageband. Efter en längre tids besvär diagnostiserades den då 22-årige backen med POTS syndrom under våren 2017. Sjukdomen höll Bengtsson i ett fast grepp under åtta långa månader och gjorde honom illamående, trött samt gav honom problem med blodcirkulationen.

När Bengtsson till slut fick bukt på sjukdomen, mycket tack vare sin amerikanske agent Michael Deutsch, kom i stället skadorna. Under sin andra säsong i Nordamerika begränsades backen till 37 matcher i AHL på grund av skadeproblematiken.

LÄS MER: ”Jag börjar hitta tillbaka till den gamla, glada Lukas igen”

Nya tag behövdes tas, och det hemma i trygga Sverige tillsammans med Linköping.
– Jag åkte hem för att hitta tillbaka både till mitt spel, men även till mig själv. Tiden i Nordamerika var jättetuff och det tog nog hårdare mentalt än vad jag kände till en början. Det var en jobbig och tuff tid, där jag under första året inte riktigt visste om jag någonsin kunde spela hockey igen. Sen drabbades jag av tunga skador under mitt andra år, så jag kände att jag måste komma hem och ladda om, säger Lukas Bengtsson till hockeysverige.se.

”INGET JAG RIKTIGT TRODDE PÅ SJÄLV INFÖR SÄSONGEN”

Bengtsson växte direkt ut till en av Linköpings nyckelspelare och i slutet av oktober togs 24-åringen ut till Tre Kronor för första gången i karriären. Där blev backen bofast under hela säsongen och när Rikard Grönborg presenterade sin preliminära trupp till VM i Slovakien var Bengtsson en av endast tre SHL-spelare i en NHL-stjärnspäckad trupp.

När John Klingberg sedan anslöt till Tre Kronor mitt under turneringen fick Bengtsson snällt maka på sig.
– De var helt öppna med att det kunde komma in spelare i truppen och att det då skulle vara världsspelare som skulle ansluta. Det har man förståelse för. Självklart hade jag velat spela, men samtidigt fick jag vara med på en fantastisk resa under hela året med Tre Kronor, säger Bengtsson.

Att Bengtsson skulle vara ett namn för VM-truppen var inget han själv trodde i sin vildaste fantasi inför säsongen.
– Nej, jag hade ingen tanke alls på VM då, det kan jag vara ärlig att säga. Sen är det klart att man drömt om att spela med Tre Kronor i ett VM, men det var inget jag riktigt trodde på själv inför säsongen. Tanken var som sagt att hitta tillbaka till mitt spel, för jag visste att jag kunde vara en väldigt bra hockeyspelare. Men att det skulle så pass bra att man skulle slå sig in i den preliminära VM-truppen… Nej, det trodde jag inte.


BOFAST. Lukas Bengtsson var en del av Rikard Grönborgs landslag under hela den gångna säsongen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån

INGEN TVEKAN NÄR CHANSEN DÖK UPP

Bengtssons imponerande spel i både Linköping och Tre Kronor gick inte obemärkt förbi. Samtidigt som 24-åringen fick lämna VM-truppen stod det klart att det inte skulle bli någon fortsättning i Linköping. I stället hade han utnyttjat en klausul i sitt kontrakt som gav honom möjlighet att bryta avtalet med LHC för att testa på lyckan i KHL.

En dryg vecka senare presenterades Lukas Bengtsson som den ryska gigantklubben SKA St. Petersburgs senaste nyförvärv.
– Det känns fantastiskt kul och det är en chans som jag bara kunde drömma om att den skulle dyka upp. När den kom så var det bara att ta den direkt, det var ingen tvekan. St. Petersburg är ett av de största lagen i Europa och att jag nu ska få spela där känns helt fantastiskt. Det var ett väldigt lätt val att göra, om man säger så.

LÄS MER: Succébacken lämnade SHL – nu är han klar för superlaget

Bengtsson är tydlig med att vistelsen i Linköping aldrig var tänkt att bli speciellt långvarig.
– Tanken var hela tiden att jag inte skulle bli kvar i Linköping allt för länge. Jag kände att jag kunde spela på en högre nivå och att det här bara skulle bli ett stopp på vägen där jag kunde ladda om, hitta mig själv för att sedan ta mig vidare. Nu blev det precis som jag hade hoppats på. Jag sitter här med ett nyskrivet tvåårskontrakt med en av Europas största klubbar och är hur glad som helst.

I St. Petersburg blir Bengtsson lagkamrat med svenskarna Magnus Hellberg och David Rundblad.
– Det är självklart en trygghet att det finns två svenskar som man kan prata med och som kan förklara hur allt runt om fungerar. Men jag menar, om chansen hade dykt upp och det inte hade varit några svenskar i laget hade jag så klart tagit den ändå. Det är en av de största organisationerna i Europa. Det är helt enkelt en chans man inte kan tacka nej till.


SVENSKTRION. I St. Petersburg blir Lukas Bengtsson lagkamrat med svenskarna David Rundblad och Magnus Hellberg. FOTO: IBL/Bildbyrån/AOP

”GÅR INTE ATT KOMMA TILL ETT BÄTTRE STÄLLE I RYSSLAND”

Med tanke på omständigheterna och det bagage Lukas Bengtsson hade med sig in till säsongen 2018/19 gör det faktum att han i dag sitter med ett nyskrivet KHL-kontrakt med en av Europas allra största klubbar än mer anmärkningsvärt.

Bengtsson berättar att han alltid haft en tro på sig själv även i de mörkaste av dagar och att han alltid vetat haft tron att han skulle kunna spela på högre nivå än SHL.

Men att han skulle ta klivet till en klubb av St. Petersburgs magnitud efter bara en säsong efter återkomsten till SHL? Nej, det trodde inte ens han själv när han återvände till svensk hockey i höstas.
– Att det skulle gå så fort som det ändå gjorde nu var kanske inte något man hade i tankarna. Först och främst ville jag spela hockey, utvecklas och hitta mig själv igen. Att vara med i Tre Kronor och ta det kliv som jag nu ska ta var inget jag hade i tanken då. Då handlade det mest om att hitta tillbaka till den Lukas som jag visste att jag kunde vara.

SKA St. Petersburg har varit lite av en maktfaktor i KHL de senaste säsongerna. Laget har huserat superstjärnor som Pavel Datsiuk, Ilja Kovaltjuk och Nikita Gusev de senaste åren. Samtidigt har man vunnit två Gagarin Cup-titlar under de senaste fem säsongerna.
– Jag vet att de är uppe och fajtas om titeln år efter år och att det är det som driver klubben framåt. Allt sköts otroligt proffsigt och det är, som jag sade, en av Europas största klubbar och det gäller allting. Resor, boende… Allt sånt är toppklass. Sen är det nära hem till Sverige med flyget, vilket inte skadar. Folk som jag har pratat med har sagt att det inte går att komma till ett bättre ställe i Ryssland.

REDO FÖR KULTURKROCK

Med det sagt är det fortfarande en stor utmaning som väntar den 24-årige stockholmaren. Ett nytt land, nytt språk och en ny kultur att anpassa sig till kan bli överväldigande för vem som helst.

Lukas Bengtsson känner sig dock inte speciellt orolig inför den stundande och förmodade kulturkrocken.
– Det är klart att det är en annan kultur i Ryssland än här i Sverige, men det blir ungefär samma sak som när jag åkte över till USA. Där är det också en annan kultur än vad man är van vid, men där kunde jag i alla fall prata engelska. Nu tror jag att språket blir en rejält stor utmaning. Det kanske blir ryska i omklädningsrummet och man kanske inte riktigt kommer att förstå alla genomgångar.


SPRÅKGENI? Lukas Bengtsson ser framemot att få lära sig det ryska språket. FOTO: Josefine Loftenius/Bildbyrån

”BÖRJAT LADDA NER LITE APPAR”

Just språket är något som kan bli något av en barriär modell större. 24-åringen har inte backat för utmaningar tidigare – och det är inget han tänker göra nu heller.
– Jag har sagt till mig själv att jag ska försöka lära mig språket. Jag tycker det är ett otroligt häftigt språk och jag ser det bara som en positiv grej inför framtiden. Även fast det kan bli tufft att lära sig så tror jag att det kommer hjälpa mig mycket, säger han.

– Jag har pratat lite med (Magnus) Hellberg och han berättade att han skulle lära sig ryska. Sen om jag kommer ta lektioner eller hur jag ska gå tillväga vet jag inte. Jag har redan börjat ladda ner lite appar för att komma lite förberedd i alla fall. Allt blir ju lättare om man förstår vad tränaren och lagkamraterna säger, snarare än att jag ska sitta där som ett frågetecken innan någon översätter. Jag tror att det kommer att uppskattas också, att man liksom visar att man är villig att lära sig och gör sitt bästa för att förstå.

Innan flyttlasset går till St. Petersburg i mitten av juli väntar en sommar fylld av hård barmarksträning, men även lite välförtjänt semester.
– Det var mest rehab direkt efter att jag kom hem från VM, sen körde jag igång sommarträningen i veckan. Men nu ska jag iväg en vecka till Cypern med tjejen, så det är väl där jag får vila upp mig litegrann. Sen blir det att köra igång träningen igen. Jag vill förbereda mig så gott det bara är möjligt inför det som komma skall, både fysiskt och mentalt. När jag är på plats i Ryssland ska jag vara så redo jag bara kan vara.

Idag 15:15
Luleå HF - IK Oskarshamn
1 1.31
X 6.40
2 8.75
Idag 15:15
Linköping HC - Djurgårdens IF
1 2.30
X 4.20
2 2.75
Idag 15:15
Leksands IF - HV 71
1 2.70
X 4.30
2 2.35
Idag 15:15
Växjö Lakers HC - Färjestads BK
1 2.40
X 4.20
2 2.65
Idag 15:15
Mora IK - BIK Karlskoga
1 3.65
X 4.30
2 1.80
Idag 18:00
Brynäs IF - Skellefteå AIK
1 2.40
X 4.00
2 2.70
Idag 18:00
Rögle BK - Frölunda Indians
1 2.50
X 4.10
2 2.55
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten