Nyheter
ENGLUND: En vecka fylld av käftsmällar
ANNONS

Här drar man iväg på semester under sista veckan av maj i tron om att det inte ska hända speciellt mycket i hockeyväg. Naiv i min tro på en lugnare nyhetsvecka har jag fått en käftsmäll nästan varje dag de senaste sju dagarna.

Finland kliver ut med ett av det minst namnkunniga laget (så långt jag kan minnas) och skrällvinner hockey-VM. Wow! Häftigt, säger jag.

Jag nåddes av MrMadhawks nyhet tidigare i veckan om att Tillgren var på väg tillbaka som sportchef hos de svarta pantrarna och ett i övrigt positivt tonläge gällande ekonomin.

Den 14 maj skrev jag om klubbens prekära situation men skrev också att katterna har nio liv. Frågan var bara om man hade avverkat alla nio eller om man stod och stampade på åtta? Här kan ni läsa den texten.

FÖRVÄNTAS TA KOMMANDO – KLARAR MAN DET?

Västerås gick ut med nyheten att man värvat Kelsey Tessier. Värvningen av en spelare i Tessiers kaliber, som gjort det mycket bra i Sverige förut, säger en del om vart klubben siktar. På det berömda papperet känns det som man ersatt sina flyktade succéspelare på ett bra sätt och kan mycket väl göra en lika framgångsrik säsong som föregående.

Skillnaden är nu att man inte direkt kan gå under radarn längre. Nu förväntas man ta kommandot och föra spelet redan från start. Frågan är hur man tacklar det?

Björklöven aviserade att man gör en brakförlust på 3,7 miljoner kronor föregående säsong. Bland annat gjorde man felbedömningen att räkna in slutspel i budgeten. Man går ut med följande på sin hemsida:

Varför vidtogs inga åtgärder tidigare under säsongen? Vi värderade möjligheterna löpande, samtidigt var handlingsutrymmet begränsat att vidta åtgärder för att sänka kostnader under säsongen som tillsammans med oron för ett negativt kvalspel låg till grund för beslut om att inte vidta ytterligare åtgärder som riskerade att försämra förutsättningarna för den sportsliga verksamheten.

Frågan jag ställer mig är hur man ska gå tillväga för att sänka utgifterna redan till nästa säsong? Jag tror nämligen att man sitter på en hel del feta kontrakt som gör det svårjobbat. Jag var inne och snuddade på ämnet här för ett par veckor sedan.

TVÅ KLUBBAR AV DET OSEXIGARE SLAGET

På torsdagen kom således beskedet att Pantern har avverkat sina nio liv och kommer alltså inte att spela i Hockeyallsvenskan kommande säsong. Klubben gick själv ut på sin hemsida och förklarade läget. Man har inte lyckats knyta till sig finansiärerna som krävs för att gå in med tillräckligt mycket stålar för att klara elitlicensen. Nu jobbar Pantern för att rädda verksamheten och reda ut en budget som är anpassad för spel i Hockeyettan.

Med beskedet om Panterns uttåg innebär det att Almtuna, som sportsligt är näst på tur, redan fått frågan och tackat ja till spel i Hockeyallsvenskan.

Ligan som sådan berörs inte nämnvärt av den här sena rockaden. Även om Almtuna har ett betydligt högre publiksnitt än Pantern är det två klubbar av det osexigare slaget. Det väcks inga direkta känslor när lagen kommer på besök till andra arenor och lockar därmed inga extra åskådare. Norrlandslagen med framförallt Björklöven i spetsen, lär knyta en näve i fickan då det innebär sköna sparade slantar i färre övernattningar och mil på vägarna/i luften.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch