Sök
Uffe Bodin
BODIN: Centrarnas svar på Lidström banar väg mot Stanley Cup

Han centrar det som kallas ”The Perfection Line” och har emellanåt fått låna Nicklas Lidströms gamla smeknamn ”Mr. Perfect”. Det beror på att Patrice Bergeron är den perfekta centern. Och efter nattens dominanta insats i St. Louis den som håller på att föra Boston Bruins till Stanley Cup.

LÄS ÄVEN: Måns Karlsson – En homerun av Don Sweeney

Det blev inte ens spännande.

St. Louis Blues kom ut övertaggade inför hemmapubliken i Enterprise Center och tappade bort finalmatch tre innan den ens hunnit komma i gång på allvar.

Patrice Bergeron var den kanske främsta anledningen till det.

Efter två okaraktäristiskt svaga finalmatcher från Boston Bruins toppcenter och hans vingar Brad Marchand och David Pastrnak tog Bergeron kommando i natt. Han vann tekningar, var en kraft att räkna med defensivt och svarade inte minst för det viktiga 1–0-målet i powerplay halvvägs in i den första perioden.

33-åringen är mest känd för att vara den bästa tvåvägsspelaren i NHL i modern tid. Han har vunnit Selke Trophy som ligans bästa defensiva forward fyra gånger och har chansen att vinna den igen i senare i månaden. Med tanke på att han samtidigt levererar offensivt på en imponerande nivå är han kort och gott en komplett spelare.

Att han centrar ”The Perfection Line” och har kallats ”Mr. Perfect” av sina lagkompisar för tankarna till Nicklas Lidström. För på många sätt är Patrice Bergeron centrarnas svar på ”Lidas” – både som person och hockeyspelare.

Bergeron har samma lugn och pondus som gjorde Lidström till en sådan respekterad hockeyspelare. Samtidigt är han samma sorts gentleman som svensken. En spelare som ingen säger ett ont ord om.
– Om du har en dotter är han den sortens person du skulle vilja att hon dejtade, som kedjekompisen Marchand uttryckte det i en intervju med Sportsnet.

Precis som med den svenske backlegendaren finns det heller ingenting flashigt med Bergerons spelstil. Han är bara så förbaskat konsekvent och effektiv i allt han tar för sig att det sällan, ja nästan aldrig, görs några misstag.

Det är inte en spelstil som sticker ut. Patrice Bergeron kan lämna isen med 1+1, 70 procent vunna tekningar och tre takeaways – utan att man egentligen lagt märke till honom. Det har tillåtit honom att flyga lite under radarn och inte nämnas i samma andetag som mer offensivt gångbara stjärncentrar i ligan.

En titt på Bergerons CV visar dock att han hör hemma i den absoluta eliten – och att han är självskriven i Hockey Hall of Fame den dagen det blir aktuellt.
* VM-guld 2004
* JVM-guld 2005
* OS-guld 2010 och 2014
* Stanley Cup 2011
* World Cup 2016

Det mesta har han ställt upp i har han vunnit.

Och nu tyder en hel del på att han kommer att lyfta sin andra Stanley Cup inom kort. 78,6 procent av alla lag som vunnit finalmatch tre genom NHL-historien har nämligen blivit mästare i slutändan. Om Patrice Bergeron fortsätter uppträda som ”Mr. Perfect” skulle jag hävda att oddsen är ännu bättre än så.

*****

2–7 i baken inför en hockeyfebrig hemmapublik.

Snacka om antiklimax för St. Louis Blues. Och inte minst då Jordan Binnington.
Efter ett halvår som har varit drömlikt såg 25-åringen plötsligt ut som den där ifrågasatta farmarslagsmålvakten han var innan han blev ”Winnington” med hela NHL.

Det blir intressant att se hur han studsar tillbaka efter en sådan här mardrömsmatch. Av det lilla arbetsprov som finns att jobba med under hans NHL-karriär har han visat bra resistans. Han har tolv vinster och två förluster efter att ha förlorat. Starka papper.

Det är helt nödvändigt att han fortsätter på inslaget spår om Blues Stanley Cup-dröm ska leva vidare.

*****

Vad kännetecknar en lyckad period innan trade deadline?

Oftast att man lyckas hitta de breddspelarna som gör laguppställningen lite mer komplett. Som Washington Capitals gjorde med Michal Kempny i fjol och Pittsburgh Penguins med spelare som Carl Hagelin, Justin Schultz och Ron Hainsey när de vann sina mästerskapstitlar 2016 och 2017.

För det är sällan lagen som går efter de stora fiskarna som vinner i slutändan.

Boston Bruins anammade samma taktik den här gången och har sannerligen hittat rätt. Charlie Coyle och Marcus Johansson är under normala omständigheter spelare som färgar en andrakedja i NHL. I Bruins har de gett laget en produktiv tredjekedja.

Deras samspel innan 2–0-målet var riktigt läckert med Johanssons lilla tittfint följt av den öppnande passningen till Coyle som trädde in pucken.

Det är bara att lyfta på hatten åt general managern Don Sweeney. Mer om det i Måns Karlssons utmärkta krönika här.

*****

Oskar Sundqvist var en saknad spelare i natt. Det är svårt att se att han skulle ha kunnat göra någon större skillnad när Blues föll sönder och samman som de gjorde i slutet av första perioden. Men hans fysiska spel, skicklighet i numerära underlägen och förmågan att få pucken att fastna i anfallszonen hade behövts för hemmalaget.

Med det sagt står jag bakom ligans beslut att stänga av honom. Tacklingen på Matt Grzelcyk i finalmatch två var inte vacker.

*****

Ännu en riktigt stark match av Joakim Nordström. Två riktiga krigarassist och ett uppoffrande arbete över hela isen. Det är en ganska remarkabel förvandling för en spelare som jag i ärlighetens namn inte var säker på hade en framtid i NHL efter sin tunga säsong med Carolina Hurricanes i fjol.

*****

Torey Krug hade fyra poäng för Bruins i matchen och är delad etta i backarnas poängliga i slutspelet tillsammans med Brent Burns och Erik Karlsson. Krug har tre raka säsonger med 50 poäng eller fler bakom sig i NHL och har växt ut till en riktig stjärnback.

Inte illa för en spelare som ansågs för liten för att draftas.

Nu har han bara ett år kvar på kontraktet. Sommaren 2020 kan han bli unrestricted free agent och det kommer att bli dyrt för Bruins att behålla honom. Jag gissar att han har möjligheten att gå från 5,25 miljoner dollar per säsong till någonstans runt 7,5-8 miljoner. Kanske ännu mer på öppna marknaden.

*****

Krug i all ära. Den backen som imponerar mest i Bruins är tveklöst Charlie McAvoy. I Sportsnets/CBC:s sändning från matchen i natt jämfördes han med Drew Doughty. Jag vet inte om han är där riktigt ännu. Men med tanke på att han bara är 21 år och redan en så  komplett back finns det fog att tro att han kommer att räknas som en av de bästa i ligan inom ett par år.

*****

Mitt tips inför finalen var att Boston skulle ta det här i sex matcher.
Om inte St. Louis vinner match fyra tror jag att det är över på fem.
Matchen natten mot tisdag kan mycket väl bli avgörande på sitt sätt.
För Blues kommer det att vara nu eller aldrig.

Idag 01:00
St Louis Blues - Toronto Maple Leafs
1 2.30
X 4.20
2 2.63
Idag 01:00
Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins
1 3.65
X 4.25
2 1.83
Idag 01:00
Tampa Bay Lightning - San Jose Sharks
1 1.74
X 4.80
2 3.75
Idag 01:00
Florida Panthers - Columbus Blue Jackets
1 2.00
X 4.10
2 3.25
Idag 01:00
Carolina Hurricanes - Minnesota Wild
1 2.00
X 4.10
2 3.20
Idag 01:00
Boston Bruins - Colorado Avalanche
1 2.04
X 4.10
2 3.15
Idag 02:00
Nashville Predators - New Jersey Devils
1 1.62
X 4.60
2 4.50
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten