Sök
Nyheter
SAMMANSTÄLLNING: Tio stjärnnamn som lär byta NHL-klubb i sommar

Fler stjärnor än normalt är ute på marknaden. Några är kontraktslösa om en månad medan andra ser ut att trejdas under sommaren. Hockeysverige.se’s Måns Karlsson listar här tio av de största stjärnorna som lär komma att byta klubb under de närmaste månaderna.

Gustav Nyquist, San Jose Sharks

Att påstå att Gustav Nyquist gjorde succé i San Jose är kanske att ta i. Men oj, vad nyttig han var för hajarna efter trejden från Detroit. Nyquist gjorde elva poäng på 19 matcher i NHL, efter övergången, och elva poäng på 20 matcher i slutspelet. Dessutom gjorde faktiskt 29-åringen 60 poäng i NHL under säsongen vilket gjorde det till hans bästa säsong i karriären.

Med tanke på vilka andra San Jose-spelare som har utgående kontrakt lär Nyquist inte vara mer än femma i den kön, vilket gör att han förmodligen kommer testa marknaden och där lär det vara huggsexa kring svensken. Visst finns det en risk att något lag pungar upp lite för mycket pengar och lite för många år, som Vancouver gjorde med Loui Eriksson, men Nyquist känns som ett lite säkrare kort. Han är en mer modern spelatyp och lär hålla i NHL ganska länge. Gustav Nyquist kommer vara ett av de namnen som jagas hårdast när free agency öppnar den första juli.

Kevin Hayes, Winnipeg Jets

Winnipeg gav upp ett förstaval för Kevin Hayes och hoppades att han skulle bli en lika stor succé som Paul Stastny blev för ett år sedan. Hayes var absolut bra – men kanske inte så bra som Jets hade hoppats. I och med att Patrik Laine ska skriva ett nytt kontrakt är det tveksamt om de väljer att behålla också Kevin Hayes som är en storväxt 27-årig center och lär kunna kräma ut rejäla pengar på den öppna marknaden.

Med 55 poäng gjorde han dessutom sin bästa säsong i karriären, lägligt nog, och det han visat upp i NHL tyder på att han skulle kunna vara en riktigt nyttig andracenter i ett bra lag i NHL. Därför lär många klubbar vara beredda att langa fram både dyra och långa kontrakt för Kevin Hayes.

Jake Gardiner, Toronto Maple Leafs

Det kommer inte bli någon fortsättning i Toronto som helt enkelt inte har råd att förlänga med backen. Han tjänar drygt fyra miljoner dollar per år på sitt nuvarande kontrakt och sett till hur bra Gardiner varit de senaste åren kommer han säkert få ett kontrakt på åtminstone sex miljoner dollar nu.

Jake Gardiner kommer inte från sin bästa säsong i karriären men är utan tvekan en av de bästa backarna som kommer komma ut på marknaden. Således lär det bli rejäl huggsexa om den snart 29-årige backen.

Semjon Varlamov, Colorado Avalanche

Semjon Varlamov är ett intressant fall. Han konkurrerades ut av Philipp Grubauer när det verkligen gällde men stod faktiskt fler matcher än tysken under NHL-säsongen. Tjänar däremot 5,9 miljoner dollar och det går att undra om han kommer vara beredd att ta andremålvaktspengar för att stanna i Avalance.

Det har gått ganska ihärdiga KHL-rykten om Semjon Varlamov under året men han är trots allt bara 31 år och kommer säkert kunna få ett till fint NHL-kontrakt. Det känns dock tveksamt om hans framtid verkligen är i Colorado Avalanche, eller om de satsar på ett billigare alternativ nu när det visat sig att Philipp Grubauer gott och väl håller som förstemålvakt i NHL.

Jacob Trouba, Winnipeg Jets

Att Jacob Trouba fortfarande är kvar i Winnipeg får ju ses som en skräll i sig. Närmast en chock. Han begärde en trejd redan för några år sedan men tvärvände sen och skrev på ett nytt kontrakt. Nu ska både Patrik Laine och Kyle Connor ha nya kontrakt och då kommer Trouba bli den som offras. Han är RFA vilket gör att Jets sitter på rättigheterna med 25-åringen trots att kontraktet går ut. Här kommer det alltså bli tal om en trejd inom de kommande veckorna.

Precis som många andra med utgående kontrakt har Jacob Trouba gjort sin bästa säsong i karriären, sett till antal poäng. Amerikanen landade på fullt respektabla 50 (8+42) vilket gav honom en trettondeplats i backarnas poängliga. Han tjänar 5,5, miljoner dollar per säsong nu men kommer få en saftig löneökning. Vid sidan av Erik Karlsson är Trouba backmarknadens stora namn. Karlsson är ju emellertid UFA.

Matt Duchene, Columbus Blue Jackets

Matt Duchene har talat gott om Columbus. Precis som han gjorde om Colorado. Och Ottawa. Nej, jag har ändå svårt att se Duchene stanna i Blue Jackets även om vi inte ska slå bort möjligheten helt. Jag tror Matt Duchene tycker Columbus är för osexigt som det är, och i synnerhet när vi vet att lagets övriga storstjärnor kommer lämna.

Klubben kommer kunna erbjuda Matt Duchene ett saftigt kontrakt men jag tror inte det räcker. Jag både tror och hoppas att Matt Duchene är trött på att förlora och väger in fler saker än lönekontots växande.

70 poäng på 73 matcher i NHL och tio poäng på tio slutspelsmatcher. Intresset kommer vara stort för centern.

Artemij Panarin, Columbus Blue Jackets

Efter 169 poäng på 160 NHL-matcher kommer Artemij Panarin nu lämna Columbus. Det viskas om en återförening med Joel Quenneville i Florida och det vore förstås logiskt på alla sätt och vis. Han har en sommarbostad i Miami, en relation med Quenneville och Florida har både behov av och plats för Panarin.

Men de kommer inte vara ensamma om att lägga bud på den ryske superstjärnan. Bakom Erik Karlsson och en målvakt som vi snart kommer in på är han den fria marknadens allra största namn.

Sergej Bobrovskij, Columbus Blue Jackets

Han inledde säsongen darrigt men avslutade den femstjärnigt. Sett till de fem senaste åren går det att argumentera för att det här är världens bästa målvakt. Att en sådan spelare kommer ut på marknaden är extremt ovanligt.

Precis som Panarin kopplas Bobrovskij ihop med Florida Panthers men kanske kan klubbar om Carolina och Calgary också göra försök att sno Vezina Trophy-vinnaren. Att han inte blir kvar i Columbus känns givet. Jarmo Kekäläinen, klubbens GM, kommer få jobba håååårt i sommar för att få ihop ett någorlunda slagkraftigt lag nästa säsong.

Phil Kessel, Pittsburgh Penguins

Phil Kessel har inget utgående kontrakt men ryktas bort. Det sägs att han och coachen Mike Sullivan inte går ihop. Det sägs att det inte är en fråga om om, utan när Phil Kessel kommer lämna Pittsburgh. Just nu nämns Minnesota som den hetaste kandidaten som ny klubbadress men om Kessel verkligen, aktivt, skulle skickas ut på trejdblocket kommer fler klubbar visa intresse. Var så säkra.

Han är visserligen 31 år och tjänar åtta miljoner dollar per år. Men det handlar om en spelare som så sent som säsongen 17/18 slutade topp-tio i NHL:s poängliga på 92 poäng och som gjorde 82 poäng den nyss avslutade säsongen. En sådan spelare kan det vara värt att trejda för, även om kontraktet kan bli jobbigt den sista säsongen. Hans avtal gäller nämligen till sommaren 2022.

Det har funnits trejdsnack kring Kessel förut, utan att det blivit någon övergång när allt kommit till kritan, men då har Pittsburgh hela tiden haft lagets enorma framgångar att falla tillbaka på. Nu kommer de från sin sämsta säsong på länge och då kanske Kessel är den som måste ”offras”, i synnerhet om det finns sanning i uppgifterna att han och Mike Sullivan inte firar jul ihop eller flätar varandras hår på fritiden.

Erik Karlsson, San Jose Sharks

Vad finns det att säga som inte har sagts? Erik Karlssons framtid har varit en fråga i ett nästan två års tid. Vi får se om han blir kvar i San Jose, det är inte helt uteslutet, men i nuläget känns ett klubbyte troligast.

Den senaste säsongen var jobbig för svensken som led av enorma ljumskproblem och det kan nog påverka hans värde något. Men en skadad Erik Karlsson är ändå en av världens bästa backar. Därför lär han ändå kunna välja och vraka bland klubbarna om han ger sig ut på fria marknaden.

Det ska bli ruskigt spännande att se vad som händer med Erik Karlsson. Dels vilken klubb han hamnar i och dels vilket kontrakt han får. Har den säsongen som nyss passerade sänkt hans värde eller inte? Det blir en fråga som jag är väldigt spänd inför att få svaret på. Jag tror personligen han kommer få sju år á elva miljoner dollar trots skadorna.

 

Den här artikeln handlar om: