Sök
Uffe Bodin
BODIN: En blöt svensk filt

När Boston Bruins toppkedja var på väg att sätta eld på finalserien dök han upp i rättan tid. Oskar Sundqvists återinträde i Stanley Cup-finalen hade stor betydelse för St. Louis Blues i natt. Likt en blöt filt kvävde han Bruins i finalmatch fyra.

Han var ingen kalv på grönbete – han var en förbannad tjur. Oskar Sundqvist hade avtjänat sitt straff för den våldsamma tacklingen på Matt Grzelcyk i match två och hade en hel del ackumulerad energi att göra av med.

Den fick Patrice Bergeron, Brad Marchand och David Pastrnak lida för.

Sundqvists formation med Alexander Steen och Ivan Barbasjev matchades stenhårt mot Bruins topplina hela natten och gjorde ett formidabelt jobb i att ta ned dem på jorden efter deras dominans i finalmatch tre.

Den som trodde att Sundqvist skulle vara lite mer försiktig i det fysiska spelet efter att just ha straffats för en tackling trodde fel. Han var sedvanligt aggressiv och gav inte motståndarna mycket till möjlighet att bygga momentum.

Den stora blåa tröjan med nummer 70 på ryggen var som en stor blöt filt som tog bort allt syre inom räckhåll för Bruins stjärnor. På så vis var det Sundqvist och hans kumpaner som satte nivån för Blues arbetsinsats i finalmatch fyra.

Redan i första bytet i matchen levde 25-åringen från Boden rövare, skapade energi i arenan och för hemmalaget med sitt idoga arbete. Därefter dröjde det inte lång tid innan Ryan O’Reilly hade fixat 1–0 och gett Blues ett övertag som man aldrig riktigt släppte greppet om under resten av matchen.

Efter 4–2 i finalmatch fyra har vi oss en riktig finalserie som plötsligt känns som den kan gå till sju matcher. Oskar Sundqvists återkomst hade en hel del med den saken att göra.

*****

Ännu ett bevis för svenskens betydelse för St. Louis Blues just nu. Coachen Craig Berube gav honom mest speltid av samtliga forwards i laget.

Snacka om att Sundqvist på kort tid byggt ett namn för sig själv.

Inför den här säsongen var jag inte ens säker på att han skulle klara av att ta en plats i laget. Speciellt inte efter den vedervärdiga Tom Wilson-incidenten i den sista träningsmatchen inför säsongen. Men Sundqvist repade sig på ett enastående sätt, gjorde fina 31 poäng i grundserien.

Nu har han satt sig i en synnerligen bra position inför den stundande löneförhandlingen i sommar.

*****

En som inte befinner sig i en bra situation är Zdeno Chára.

Han lämnade isen blödande i natt efter att ha fått en puck i ansiktet och är ett frågetecken inför finalmatch fem. Nu 42-årige Chára har haft ett smärtsamt slutspel. Han missade den sista matchen i konferensfinalserien mot Carolina Hurricanes med en ospecificerad skada och fick sedan Vladimir Tarasenkos handledsskott på armen i första finalmatchen.

Om han inte kan spela nästa match tvingas Bruins stoppa in Steven Kampfer i laguppställningen. En radikal försvagning av en backuppsättning som redan saknar Matt Grzelcyk efter Oskar Sundqvists tackling i finalmatch två.

*****

St. Louis Blues storvuxne forward Zach Sanford fick förnyat förtroende trots Oskar Sundqvists återinträde i laguppställningen i natt. Den store forwarden blev kvar på Robby Fabbris bekostnad och gjorde ytterligare en bra match.

Sanford, som kom till Blues från Washington Capitals i Kevin Shattenkirk-trejden 2017, kommer från New Hampshire ursprungligen men båda hans föräldrar hade rötterna i Massachusetts. Han spelade dessutom pojklagshockey i Bostonområdet och gjorde två säsonger för Boston College i den amerikanska collegehockeyn innan han blev proffs.

Det är med andra ord inte så konstigt att han växte upp som en stor Boston Bruins-supporter.

Störst skuld till det hade Zach Sanfords far Michael, som tog sonen till en hel del Bruinsmatcher under uppväxten.

Tyvärr får inte Michael Sanford möjligheten att se sonen spela en Stanley Cup-final i TD Garden natten mot fredag. I mitten av september, när Zach Sanford gjorde sig redo för säsongen, drabbades hans far av en hjärtattack. Läkarna hoppades initialt kunna rädda livet på honom, men deras insatser räckte inte till.

Sanford hann aldrig hem i tid för att ta farväl av sin far. Han avled blott 54 år gammal.

På frågan hur hans far skulle ha hanterat att se sin son spela mot hans älskade Bruins i en Stanley Cup-final skrockade Zach Sanford:
– Det hade nog gett honom en jäkla stress.

En som definitivt kommer att finnas på plats för att följa sonen i finalmatch fem i Boston är hans mamma Cindy. Och det är inte utan stress det heller.
– Hon har erkänt att hon satt och hejade lite på Bruins här och där i de andra matcherna. Jag var tvungen att åtgärda det, skrattade Sanford i en intervju med boston.com härom dagen.

Ett läsvärt reportage om Zach Sanford och hans familjs öde hittar ni hos The Athletic.

*****

Boston Bruins gjorde en rätt sval figur i natt. Ändå känner jag att de är favoriter till att reda ut det här. Först och främst för att Tuukka Rask fortsätter att vara slutspelets bästa spelare.

Även om det blev förlust i natt var finländaren en av isens främsta aktörer och höll ihop Bruins när de tappade spelet helt och hållet under andra halvan av matchen.

På det hela taget, fyra matcher in i serien, är känslan att Boston Bruins får enklare mål än St. Louis Blues. Mycket tack vare att de har den bättre målvakten.

Den här artikeln handlar om: