Sök
Nyheter
ENGLUND: Blir de årets svar på fjolårets Västerås?

Det har blivit dags att syna nykomlingen Kristianstad IK och deras silly season. Vid första ögonblicket känns truppen som en brokig skara spelare från Hockeyettan samt några lirare som huserat i högstaligor i Norge och Danmark. Men det finns ljusglimtar. Bland annat ska man inte förminska vikten av den vinnarkultur man byggt upp i klubben på senare år.

Målvakter

Joel Gistedt

Oliver Tornefelt

Robin Wallin (Ny)

Man står med två relativt oprövade kort i Wallin och Tornefelt där det känns som att rutinerade Gistedt kommer att dra det tyngsta lasset. I vanlig ordning ska väl tilläggas då man knappast kan bortse från det faktum att Kristianstad lutat sig mot Gistedt under klubbens tre senaste säsonger i Hockeyettan. Bottennoteringen i antal spelade matcher per säsong för Gistedt är imponerande 44 stycken där toppnoteringen är 50. Målvaktspositionen är oerhört viktig i ett hockeylag och för Kristianstad är det inget undantag. Jag vill hävda att målvaktsspelet måste hålla hög klass för att Kristianstad ska få en lyckad säsong.

Backar

Robin Axbom (Ny)

Albin Hernod (Ny)

Morten Jensen (Ny)

Fredrik Lindblom

Mathias Røndbjerg (Ny)

Viktor Wahldén

Joel Werner

Backsidan är i dagsläget det största frågetecknet i lagbygget. Hur bra är danskarna? Kan Axbom konvertera sitt poängstarka spel så det fungerar även mot tuffare motstånd?

Här tror jag att klubben letar med ljus och lykta efter en, på papperet, etablerad back som kan svälja mycket istid i alla spelformer. Det behöver inte nödvändigtvis vara en poängback utan mer en spelare som har bra med rutin från hög nivå tidigare. Gärna en med erfarenhet från Hockeyallsvenskan då lagdelen nästan helt saknar rutin därifrån.

Forwards

Dennis Finn Olsson (Ny)

Fredrik Hansson

Herman Hansson

Anton Heikkinen (Ny)

Johan Lundgren

Victor Löfstedt

Kalle Miketinac (Ny)

Malte Sjögren

Axel Sundberg (Ny)

Gustav Willman Borvik (Ny)

Här har man en hel del unga hungriga spelare där mer eller mindre varenda en tycks ha landslagsmeriter på något sätt. Detta blandas med två rutinerade rävar i Fredrik Hansson och Victor Löfstedt. Båda två skjuter åt höger med bra tryck i grejerna där båda har potential att bli lagets skyttekung.

Man har naturligtvis förhoppningen om att några av de yngre förmågorna ska ta stora kliv i vinter, men det går inte att blunda för att det behövs mer rutin som ska leda laget och stå för kontinuitet kväll efter kväll. Man har åtminstone tre forwardsplatser kvar att fylla och jag förväntar mig inget annat än att det är ledande spelare som ska fylla dessa platser.

Lagbygget är inget som skrämmer några motståndare i dagsläget, men om det skulle kompletteras med rätt pusselbitar kan det bli en rolig vinter för nykomlingen. Starten av serien blir viktig där man kan gå in i matcherna helt förutsättningslöst och roffa åt sig så mycket poäng man bara kan.

Nykomlingars entusiasm för spel i den ädlare ligan ska inte föraktas. Får man bara lite blodad tand tidigt på säsongen, där man känner att man kan mäta sig med ligans toppskikt, har man chans att bli årets svar på förra säsongens Västerås.

ENGLUNDS ALLSVENSKA GENOMGÅNG

* AIK – från seriesegrare till frågetecken

* Bik Karlskoga – en trupp för en topp fem-plats

* Vita Hästen – en tupp för mycket i hästgården? 

* Björklöven – en begränsad Per Kenttä

* Karlskrona – flippmackskungen är nyckeln till framgång

Den här artikeln handlar om: