Sök
FÖLJER FLICKVÄNNEN. Alen Bibic ser fram emot dam-VM och hur det går för flickvännen Zecira Musovic och hennes Sverige.
SHL

”Jag har fått ett annat perspektiv när jag ser hur mycket tid hon lägger på fotbollen”

Fotbolls-VM står inför dörren. En som kommer att följa turneringen extra noga är SHL-backen Alen Bibic. Hans flickvän Zećira Mušović är nämligen en av målvakterna i det svenska laget. För hockeysverige.se berättar ha om elitidrottarnas utbyte – och sin syn på jämställdhet inom idrotten.
– Vi har pratat om statliga bidrag och från förbund. Det är där det borde det vara jämställt. Jag ser inte att det finns någon anledning till att det inte skulle vara så, säger Bibic.

RÄTTVIK (HOCKEYSVERIGE.SE)
På fredag inleds fotbolls-VM med matchen mellan värdnationen Frankrike och Sydkorea. För svensk del inleds VM på tisdag med match mot Chile. Hur långt kan svenskorna räcka? Antagligen ganska långt, men det krävs nog lite stolpe in om det ska gå hela vägen.

En som kommer följa VM mer ingående än många andra är den hårdföre hockeybacken Alen Bibic. I svenska laget spelar nämligen hans flickvän, målvakten Zećira Mušović. Hon har precis som Bibic rötterna i ett fotbollstokigt land, Serbien.
– Det finns såklart lite fotboll i mig också. Jag gillar att kolla på fotboll. Bland annat kollar jag Champions League rätt mycket. Däremot har jag inte något speciellt lag som jag håller på, berättar Alen Bibic då vi slagit oss i solen vid Långbryggan i Rättvik för en fotbollsintervju.
– Bra och stor fotboll, när det är kvalitativa matcher, gillar jag att kolla på. Sedan har jag spelat en del då jag var yngre, men ganska tidigt blev det ishockey.

Lillebror Almen Bibic var en hårdför anfallare i IFK Rättvik. Det hände mer än en gång att han drog på sig ett gult och ibland även rött kort. Riktigt lika het var inte storebror på fotbollsplanen.
– Han gillar fotboll riktigt mycket. Det som är lite skillnad mellan oss två är att han i dag kan ta en boll och gå ut och spela för att han tycker det är roligt medan jag kanske inte tycker det är lika roligt.

FRÅN FALUN

Zećira Mušović spelar till vardags i Rosengård och bor i Skåne precis som hennes pojkvän gjort sedan 2014. Till saken hör dock att hon är född i Falun och i grunden alltså kulla.
– Ja, men det visste jag inte när vi träffades, säger den förre detta Rögle- och Leksandsbacken med ett skratt och fortsätter:
– Det blir både hockey- och fotbollssnack där hemma. I alla fall blir det mycket sport. Det är ändå en blandning. När Zećira kommer hem och behöver bolla något som hänt i fotbollen och i hennes karriär finns jag där. Lite fotbollskunskap har jag trots allt, men framför allt har jag kunskap om idrott i stort och hur det fungerar att vara på den här nivån.
– Sedan är det tvärtom också, att när jag kommer hem och vill bolla någonting blir det prat om ishockey.


Zećira Mušović. Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

Vad kan du hjälpa henne som fotbollsmålvakt?
– Detaljgrejer överlåter jag åt hennes målvaktstränare. Klart att jag ändå kan komma med ett annat perspektiv från läktarhåll, det jag ser därifrån. Däremot, hur hon ska slänga sig eller vara placerad i målet, där kan jag nog inte tillföra så mycket, skrattar Alen Bibic.
– Sedan tror jag det handlar om att jag kan stötta henne i den stora bilden, hur man agerar på en arena där det är mycket folk och stora matcher, hur man ska tänka och allt sådant. Det är där vi bollar jättemycket idéer.

Ni båda har både svackor och toppar under en säsong, är det skönt att ha någon som vet vad det handlar och kan stötta?
– Definitivt. Det är nog svårt för en människa som inte har varit eller är på den här nivån att förstå vissa situationer i ens liv.
– Vi lever med det här dagligen och jag har varit i svackor under min idrottskarriär. Då har jag också mycket större förståelse då hon hamnar i sina svackor. Jag kanske då kan hjälpa henne med tips hur jag tänkt då för att ta mig ur.

”LÄGGER NED MINST LIKA MYCKET TID SOM HERRARNA”

Alen Bibic har nu fått se hennes och damidrottens värld på nära håll. Det här har fått honom att få upp ögonen för vilka olika förutsättningar det kan vara mellan tjejer och killar.
– Det här är väldigt intressant. Innan jag träffade Zećira tänkte jag inte så mycket på det. Jag hade mycket i min skalle att alla måste förtjäna sin publik, intäkter och allt sådant. Det håller jag fortfarande fast vid.
– Men, jag har fått ett annat perspektiv på det när jag ser hur mycket tid hon lägger ner på fotbollen. Hon och hennes lagkamrater lägger ner minst lika mycket tid som herrarna gör.
– Klart att vi har diskuterat det här hemma. Då har vi pratat om statliga bidrag och från förbund, det är där det borde det vara jämställt. Jag ser inte att det finns någon anledning till att det inte skulle vara så. Sedan är det såklart så att när det kommer till löner och allt sådant är det fria marknaden som styr. Det gäller att klubbar får in intäkter för att kunna betala högre löner och så vidare. 
– Det finns nog mycket att jobba med från förbund, klubbar och olika samarbetspartners för att öka intresset kring damidrotten. Där har, vad jag förstått, damfotbollen kommit relativt långt. Kolla på VM som kommer nu där bland annat Coca Cola har en kampanj med olika stjärnor från damlandslaget. Även ICA gör en reklam under fotbolls-VM, TV4 satsar stort på att sända matcherna och man ser att det går framåt. Jag tror också det är väldigt mycket biljetter sålda till Frankrike.
– Intresset kan byggas upp bättre, men sedan är marknadskrafterna som avgör när det kommer till löner.

Om vi släpper det här med lönerna, upplever du att förutsättningarna är dom samma för dam respektive herrspelare, oftast vill bara tjejerna kunna spela fotboll eller ishockey på heltid?
– Så är det. Nu kan jag vara lite förblindad av att Rosengård har ganska många tjejer som är heltidsanställda. Sedan är det inte så i alla lag.
– Förutsättningarna har blivit bättre på senare tid. Det har dock varit orättvisor som jag har fått en inblick i när jag pratat om det med Zećira hemma. Även om det har blivit bättre så kan det alltid bli bättre. 


Foto: Bildbyrån/Christian Örnberg

”VIKTIGT MED KVINNLIGA FÖREBILDER”

Behöver vi flera kvinnliga förebilder som syns medialt då det gäller exempelvis ishockey eller fotboll?
– Det tror jag och jag tror att det är viktigt för den lilla tjejen att kunna ha en kvinnlig förebild i stället för att hon springer runt och har Zlatan Ibrahimovic eller Christian Ronaldo som sin förebild.
– På så vis, tror jag, att man kan väcka drömmar till liv hos den yngre generationen. Jag tycker också att man börjat jobba mycket, mycket mer med det. Bland annat byggs det profiler runt damlandslaget i fotboll.
– Så som jag har sett det jobbar också Zećira med det här hela tiden. Hon försöker vara ute bland lite mindre klubbar för att hjälpa och stötta småtjejerna. Dessutom har hon sociala medier som hon jobbar rätt mycket med. Hon har också en hemsida där hon försöker skriva om vardagen, klubblaget och då hon är med i landslaget för att skapa intresse.

Tidigare i år fick 23-åriga Zećira Mušović debutera i landslaget.
– Klart att det var stort. Hon har kämpat för det hela tiden och hon har velat ta nästa steg i hennes karriär. Landslagsspel har också varit hennes nästa steg rätt länge.
– Jag tror att hon själv sagt i en intervju att det var rätt känslofyllt då hon kom ut till debuten.

På tal om känslofyllt, hur kände du då hon kom med till VM?
– Hon tycker inte om när jag tar saker för givet, säger Alen Bibic med ett leende och fortsätter:
– Jag har ändå trott ganska länge att hon ska komma med till VM. Sedan kände jag såklart en stolthet då det blev klart till hundra procent att hon kom med. Jag ser varje dag hur mycket tid hon lägger ner på fotbollen samtidigt som inte VM är varje år. Det är ett riktigt stort evenemang. Att hon får vara med där är såklart kul.

Vad sa Zećira själv då hon blev uttagen?
– Klart att hon blev jätteglad. Sedan är hon inte en person som visar så mycket känslor utåt. Det bubblar nog mer inombords hos henne.

”VILL SÅKLART UTMANA”

Hur ser du på hennes möjligheter att få spela någon match?
– Det är en ganska klar och tydlig målvaktsetta i Hedvig Lindahl. Hon har så pass mycket rutin och kan tillföra väldigt mycket kunskap på den positionen.
– Zećira är där bakom och som jag känner henne är inte hon en som bara vill vara där bakom. Hon vill såklart utmana.

Alen Bibic tror också att det kan gå riktigt bra för Sverige i VM.
– Jag tror dom har goda möjligheter. Av det jag förstått har flera landslag utvecklats på senare tid så det är många bra lag i VM. Det gäller verkligen att damlandslaget presterar match efter match. Jag tror att dom själva räknar med slutspel i alla fall.

Hur kommer du följa VM?
– Vi får se. Till en början kommer jag vara hemma i Rättvik och se matcherna från TV-soffan. Sedan kan det bli att jag åker ner för att se någon match, men det har jag inte bestämt till hundra procent ännu.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”DAGS FÖR NÅGOT NYTT”

Alen Bibic har även andra saker att tänka på den här sommaren då han i skrivande stund inte har klart med något lag till kommande säsong. Nu pratar vi alltså hockey.
– Jag har varit i Rögle under fem och ett halvt år. Det har definitivt varit en fin tid. Annars hade jag inte varit kvar i den klubben så länge. Jag tycker att det varit så pass bra att jag idag ser det som mitt andra hem.
– Sedan har jag fått vara med på en resa från det att vi låg i Hockeyallsvenskan till att gå upp i SHL och sedan ta klubben till första slutspelet på 25 år.

Rögle och Alen Bibic valde gemensamt att inte skriva något nytt kontrakt inför kommande säsong.
– Fem och ett halvt år i samma klubb, då kunde det vara dags för något nytt. När jag fick byta miljö från Leksand till Rögle via Almtuna var det något riktigt bra för min karriär. Att ta ytterligare ett sådant steg tror jag kommer gynna min ishockey.
– Var någonstans det blir har jag inte bestämt ännu. Nu försöker jag bara njuta av sommaren och träna på egen hand. Sedan får jag ta det beslutet lite längre fram.

Tittar du brett över Europa eller hur går tankarna?
– Som ishockeyspelare i min ålder blickar man över hela Europa. Sedan har jag inte rutat in mig på att jag måste dra till den ena ligan eller vara i Sverige. Jag stänger inte ute varken några ligor eller lag. Det som gynnar min ishockey bäst är det som gäller framöver.

Leksand?
– (Skratt) Leksand är såklart ett alternativ. Dom gick upp i SHL och jag är jätteglad för deras skull. Leksand ska vara i SHL. Det är inget snack om den saken. Återigen, vi får se. Jag har inte bestämt någonting ännu.

Den här artikeln handlar om: