Sök
Nyheter
ENLGUND: Är det bitterhet jag ser, Almtuna?

En väldigt olustig situation har uppstått i Almtuna som i våras blev degraderade från Hockeyallsvenskan på sportsliga grunder. I och med uttåg ur serien är det praxis att alla gällande kontrakt rivs. När man sedan fick tillbaka den allsvenska statusen har det uppstått frågetecken över det juridiska läget om vad som faktiskt gäller.

I texten som kablades ut på sajten under gårdagen säger Almtunas klubbchef Robert Lif till VLT att man bland annat från Almtunas håll inte kommer opponera sig emot övergångarna av de nyblivna Västeråsspelarna Alexander Lunsjö och Viktor Hertzberg. Dessa spelare hade, som bekant, kontrakt med Almtuna över kommande säsong om man inte nu hade blivit degraderade.

Vidare säger Lif att Almtuna inte kommer slåss för att få tillbaka sina förlorade spelare men att de ändå kan tvingas tillbaka trots att ingen part egentligen vill det. Anledningen till det skulle vara att spelarfacket SICO kan sätta käppar i hjulet med motiveringen att det finns spelare med kontrakt över kommande säsong som nu står kontraktslösa.

Nedan har jag listat spelare som, om man klarat kontraktet sportslig väg, hade gällt även över kommande säsong:

Övergångar till andra allsvenska klubbar:

Jacob Svensson (AIK)
Arvid Ljung (Karlskrona)
Viktor Hertzberg (Västerås)
Alexander Lunsjö (Västerås)

Övergångar till SHL-klubbar:

Jakob Ragnarsson (Rögle)
Fredrik Forsberg (Leksand)

Stannar kvar i Almtuna:

Per Svensson (Stannar)
Tobias Liljendahl (Stannar)
Tony Mårtensson (Stannar)
Oscar Pentler (Stannar)

Spelare under kontrakt men som nu går kontraktslös:

Ludvig Wallin

Ragnarsson och Forsberg lämnar för SHL och är inte inblandat i det aktuella fallet då SHL har rätt att värva kontrakterade allsvenska spelare.

Något Robert Lif dock inte berör i gårdagens text är Jacob Svenssons övergång till AIK samt Arvid Ljungs övergång till Karlskrona som ju båda är liknande fall som de nyblivna Västeråsspelarna. Spelarna har kontrakt som var/är gällande vid spel i samma liga.

Det är alltså bara 19-årige Ludvig Wallin som just nu går kontraktslös av de spelare som hade kontrakt över kommande säsong. Killen var dessutom utlånad till Enköping i Hockeyettan halva säsongen.

Jag ställer mig ytterst tveksam till att SICO skulle gå in och röra om så pass mycket i grytan för att hjälpa en ung spelare som kanske ändå skulle må bäst av att stå på återväxt i Hockeyettan.

Kan det trots allt vara så att Lif är lite bitter över att flera av hans toppspelare valt att lämna för konkurrerande klubbar?

För jag menar; hur svårt ska det vara att koppla på Wallins kontrakt igen om det nu är där skon klämmer?

Den här artikeln handlar om: