Sök
DUBBELT ANSVAR. Erika Grahm är spelande sportchef i Brynäs från och med kommande säsong.
SDHL

Sportchef och spelare – samtidigt: ”Kan säga att jag är bra på att kliva in i dom olika rollerna”

Hon är mest känd som ishockeyspelaren Erika Grahm. Men från och med nu är hon även sportchefen Erika Grahm. Hockeysverige.se stämde möte med en av svensk damhockeys stora profiler för att ta reda på hur hon ska balansera sina olika roller.
– Vi får se hur det blir i vinter. När vi ställs inför utmaningar och det kommer hända saker så kan det bli speciellt, men jag ser i dag inga problem och jag tror inte tjejerna heller tycker det är konstigt, säger Grahm.

LÄS ÄVEN: Stor tv-satsning på SDHL – ”En milstolpe”

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Brynäs radar upp starka namn till sin SDHL-trupp inför kommande säsong. Maja Nylén Persson, Lara Stalder, Michela Cava, Emma Murén, Mariam El-Mahmadi, Emma Forsgren, Agnes Åker, Denisa Krizova och Katerina Mrazova har adderats sedan mitten av april.

Bakom lagbygget står bland andra Erika Grahm, en av Damkronornas ledande spelare. Hon flyttade ner till Gävle från Örnsköldsvik för ganska exakt ett år sedan. Nyligen har hon även fått iklä sig sportchefsrollen där hon har ett nära samarbete med sportdirektören Andreas Dackell.
– Det har framför allt varit ett väldigt lärorikt år, mest som person och människa, att ha gjort den här flytten. Jag känner att det blev rätt och jag trivs fantastiskt bra både i klubben och staden, berättar Erika Grahm då vi ses för en intervju i solen utanför klassiska Gavlerinken i Gävle.
– Det är alltid utvecklande att gå in genom en ny dör och utmana sig själv. Det är inget att sticka under stol med att första veckorna och månaden var jättetuffa. Då ville jag bara hem till tryggheten och det inkörda.
– Har man inte gjort så mycket förändringar i livet så är det såklart en stor omställning, men med facit i handen är det här bästa jag gjort. Jag har lärt mig jättemycket och har fått börja jobba i en helt ny roll.

”BRYNÄS ÄR PÅ GOD VÄG”

När Erika Grahm flyttade till Brynäs var signalerna från klubben att det nu var dags att satsa på damhockeyn i klubben.
– Det har blivit som jag förväntade mig. Sedan är det såklart så att man inte gör en förändring över en natt. Det har tagit tid och det finns fortfarande mycket kvar att göra, men jag tycker att Brynäs är på god väg.
– Jag känner att jag verkligen har förtroende och mandat för att jobba med just frågorna jag är här för, att utveckla damverksamheten. Alla här är med på tåget.
– Sedan är det såklart så att jag stöter på hinder ibland och vissa dagar är tuffare än andra. Alla vet också att den bransch vi jobbar i är mansdominerad (skratt) och ganska inarbetad på många ställen.

Om du ser till vad du presterat under ditt första år i klubben, vad är du själv mest nöjd med?
– Mest det här med flicksatsningen vi dragit igång. Den startade året innan jag kom, men vi har vidareutvecklat den så pass mycket att vi kommer starta två flicklag till hösten.
– Det har varit ett enormt gensvar från föräldrar och det är många nya tjejer som kommit för att testa på hockey. Det är jag mest nöjd med.
– Sedan fick jag efter förra säsongen rollen som damansvarig. Jag måste ändå säga att jag är nöjd att byggt ett slagkraftigt lag på så pass kort tid.

Vad fick du för verktyg att jobba med från Brynäs då du skulle bygga ett nytt lag?
– Jag har fått en budget att förhålla mig till. Sedan har jag, som jag sa innan, förtroende och mandat att bygga det Brynäs ska stå för tror på, det vill säga en långsiktighet, jobba mycket med svenska tjejer och ge dom goda förutsättningar.


Michela Cava – ny från Modo. Foto: Bildbyrån

HJÄLPER TJEJERNA ATT FLYTTA IN

Erika Grahm är även involverad i att ge spelarna i laget möjligheter till arbete vid sidan av ishockeyn.
– Ja, jag gör allt, fixar jobb, boende…

Hjälper tjejerna att flytta in?
– Ja, det med. I morgon ska faktiskt jag och Johanna (Bjerkén), som är sportadministratör, åka och fixa lite lägenheter, säger Erika Grahm med ett leende.

Hur har du lyckats locka alla dom här skickliga spelare till Brynäs inför kommande säsong?
– Framför allt har jag ett brett kontaktnät eftersom jag varit med väldigt länge. Jag har koll på dom här tjejerna sedan tidigare. Lara och Emma har jag inte spelat med tidigare, men dom flesta har jag korsats med i min egen karriär.
– Jag har egentligen bara presenterat Brynäs plan, vad vi ska göra här och vår verksamhet. Spelarna har varit här på besök och kollat runt. Vi har bra faciliteter och förutsättningar. Det är inte ofta tjejer frågar vad dom får i lön utan dom vill veta hur allting runtomkring är.

Jag antar att det inte är någon pengapåse du hällt över nyförvärven?
 Nej, absolut inte. Som jag sagt till alla jag pratat med, att vi nog inte det laget som betalar mest. Förhoppningsvis kan vi vara det laget där man kan utvecklas bäst som hockeyspelare. Det är vad tjejerna vill.

Du sitter på två stolar, dels som spelare och dels som damansvarig, hur fungerar det då du ska rekrytera spelare och sedan spela tillsammans med dom?
– Jag har deras kontaktuppgifter så jag hör av mig och frågar ”Hej, vill du bli min lagkamrat”, skrattar landslagsforwarden och fortsätter:
– Det är en speciell situation eftersom jag själv fortfarande vill spela. Så här långt har det absolut inte varit några problem. Jag pratade tidigt med tjejerna om det var okej att jag tog den här rollen samtidigt som jag fortsätter spela. Jag vill inte tvingas välja mellan något jag älskat under hela mitt liv kontra något jag ska bygga min framtid på.

”VI HAR LITE REGLER OCKSÅ”

– Jag är extremt tacksam över att Brynäs gett mig den här möjligheten och tror att jag klarar av den. Vi har lite regler här också. När jag kliver in i innanför den här dörren (vi sitter utanför omklädningsrummet) då är jag deras lagkamrat och pratar powerplaybågar och så vidare, alltså hockeygrejer. Är det andra grejer dom vi ha hjälp med, alltså sportchefsgrejer, då hör dom av sig till mig på dagtid när jag är på kontoret.

Är det lätt för dig att skilja på dom här två bitarna?
– Ja, jag kan faktiskt säga att jag är bra på att kliva in i dom olika rollerna. Jag tycker det är skönt att kliva in i min hockeyspelarroll på kvällarna. Då får jag göra det jag gillar mest vilket är att spela hockey.
– Sedan får vi hur det blir i vinter. När vi ställs inför utmaningar och det kommer hända saker så kan det bli speciellt, men jag ser idag inga problem och jag tror inte tjejerna heller tycker det är konstigt.

Brynäs har värvat många starka spelare inför kommande säsong, men ett problem klubben har är att det inte kommer några underifrån.
– Där är vi extremt sårbara och är en fråga vi jobbar jättemycket med. Bland annat jobbar jag tillsammans med Peter (Bergström) från styrelsen extremt mycket kring hockeygym för tjejer. Vi skickade in en ansökan i höstas om att starta NIU 2020, men vi fick avslag av Svenska Ishockeyförbundet på grund av att det startas två NIU till hösten hos Luleå och Djurgården. Förbundet vill först veta hur utfallet blir där.
– Det kommer ändå ganska många tjejer kring födda 2006, 2007, men för dom är det ganska långt kvar till seniorlag. Annars är det ganska tunt i Gästrikland över lag. Sandviken spelar i division 1. Sedan har vi skannat av och försöker hitta en bra miljö för tjejerna att trivas i eftersom vi inte vill förlora dom ut ur regionen till det vi har fått igång ett hockeygym själva. Inom några år kommer vi ha ett hockeygym här.


Maja Nylén Persson – ett av Brynäs nyförvärv. Foto: Ronnie Rönnkvist

NY TRÄNARE PÅ VÄG IN

En annan bit som inte riktigt tycks vara löst ännu är tränarfrågan, men här ser Erika Grahm att klubben snart kan presentera ett namn.
– Den är löst men inte officiell. Vi ska bara lösa lite pappersarbete, men det är ”Dacke” som sköter det där.

Vilka delar finns kvar att lösa innan truppen är komplett?
– Forwardsdelen är jag relativt nöjd och klar med. Vi har en plats öppen för samarbetsföreningar som vi vill jobba med. Om tjejer ute i distriktet vill komma hit för att testa på att träna så ska dom kunna göra det. Kanske kan vi då få någon ung tjej att känna att hon verkligen vill satsa på hockeyn.
– På backsidan är det två till som vi vill ha in på kontrakt, men också där ha en öppen plats för unga tjejer.

Nu fick ni senast in en svensk spelare, Emma Forsgren, är det främst spelare från Sverige ni tittar på?
– Helst, men det finns inte så många kvar i Sverige. Det är också något vi jobbat mycket med. Förra säsongen hade vi nio importer på en tjugomannatrupp, nu har vi fem.
– Jag hoppas och tror att det max blir en till. Egentligen är inte det något jag vill utan är ett måste eftersom det inte finns tillräckligt med svenska spelare. Vi har även fått nej från svenska spelare och då måste vi gå andra vägar. På sikt ska vi inte ha mer än kanske tre importer. I alla fall är det min dröm. Eller varför inte noll, säger Grahm med ett leende.

Vad tror du att nya tv-avtalet kommer att betyda för damhockeyn i Sverige?
– Jättebra och jättekul. Det händer saker hela tiden och det som sker nu känns rätt i tiden. Jag väntar bara på att några stora företag ska nappa på det här och vill synas med SDHL.
– Angelica (Lindeberg) på SDHL har gjort ett jättebra jobb. Det inget lätt jobb för henne att jobba själv där med en hel liga. All cred till henne, avslutar Erika Grahm.

Den här artikeln handlar om: