Sök
Nyheter
KARLSSON: En usel domartabbe – men alternativet är värre

Domarna hamnade i fokus i natt. Med all rätt. Misstaget som föranledde St. Louis 2-0-mål får inte ske. Men alternativet hade varit värre.

I den bästa av världar hade domarduon, eller kvartetten kanske jag ska säga, förstås fattat rätt beslut. Då vi hade sluppit ha den här diskussionen över huvud taget. Men nu blev det inte så och då är det någonstans bara att acceptera det och gå vidare. Det är ett misstag som bara inte får ske. Inte i den här matchen. Inte i omgång 28. Knappt ens på försäsongen. Nu missade domarna en given St. Louis-utvisning och bara sekunderna senare kom St. Louis avgörande 2-0-mål. Läs gärna Uffe Bodins riktigt bra alster om det hela också.

Men den dagen feldomslut inte sker har vi samtidigt en sport som inte heller kommer må speciellt bra. För så här är det: Med spelare kommer misstag. Med domare kommer misstag. Med människor kommer misstag. Vill vi ha domare kommer det bli misstag. Vill vi ha en felfri sport är det dessvärre helt fel att ens ha domare på isen. Då kan vi lägga ned det projektet.

Alternativet skulle vara att det fanns någon sorts överdomare som gick in och korrigerade misstag och det skulle väl vara okej om vi eftersträvar ett ”rätt ska vara rätt”-samhälle. Men med tanke på hur kritiserat och långsamt systemet med coach’s challenge är – skulle vi verkligen orka med att ha en till instans som kan justera domslut?

LÅT INTE DETTA LIGGA TILL GRUND FÖR ETT TILL DÅLIGT BESLUT

Med tanke på hur långsamma videogranskningar vid målvaktinsterference, offside, eller om pucken ens är inne är – vill vi verkligen se en sport där även utvisningar kan korrigeras i efterhand? Jag är inte så säker på det, om jag ska vara ärlig. Jag tror det skulle förstöra sporten än mer, är jag rädd. Vi behöver inte fler situationer som gör att vare sig spelare eller publik riktigt vågar vara säkra på att deras mål blir godkänt. I SHL har det nästan blivit mer regel än undantag att det rings på målet för att en skridskospets kanske var på fel sida målgården eller om någon spelare touchar målvaktens plockhandske tre sekunder innan målet.

I NHL dyker coacherna ned i sina iPads sekunden efter att de släppt in ett mål i hopp om att finna en offside som skedde tio sekunder innan målet och som kanske inte ens påverkade situationen i fråga. De system som redan finns gör att ”rätt blir rätt” när det handlar om offsides och goaltender interference. Och bara det gör att man ofta sliter sitt hår i frustration när det ska utmanas om domslut. Kommer vi orka med att varenda misstag domarna gör ska leda till utmaningar eller att någon sorts överdomare kliver in i situationen?

Vi har redan fyra domare på isen i varje match. De är redan två huvuddomare av en anledning. De kommer göra fel. De kommer göra grova fel. Fel som man som domare bara inte får göra. Jag har full respekt för Bostons ilska efter matchen i natt, det har jag verkligen, men jag tycker inte det dåliga beslutet ska ligga till grund för ett annat dåligt beslut: Nämligen att varje situation ska videogranskas och kunna dömas bort. Då ska de uppfinna ett system som går så pass snabbt att det inte alls påverkar matchrytmen. Och som sagt: kommer domarna då våga fatta beslut alls, eller räknar det med att överdomaren eller någon annan ska rätta till det hela? Vart ska gränsen dras för när överdomaren skulle kliva in? Antalet fel skulle säkert minska något – men till vilket pris?

DÅ HAR DU VALT FEL SPORT

Domaren hade fri sikt, han kollade till och med på Tyler Bozak som oskyldigt slog ut med armarna eftersom han visste att han hade gjort fel. Domaren gjorde bedömningen att det inte var en utvisning. Domaren gjorde fel. Det suger. Det suger att han gjorde fel. Det suger att det är det enda vi pratar om idag, efter en ny fenomenal finalmatch i den här lysande finalserien.

Men avhumanisera inte domarna. Låt dem bestämma. Låt dem göra fel. Jag orkar inte med fler situationer som ska granskas och som ska göra att spelarna till sist inte ens vågar jubla åt ett mål eftersom det riskerar att dömas bort. För min del hade jag gärna nöjt mig med videogranskningar för att avgöra om en puck är inne eller inte, för det är trots allt själva essensen av den här idrotten.

Domare gör misstag. Man får bli arg. Man får till och med skrika ”domarj*vel” (VAAA????). Men kan du inte acceptera orättvisa eller misstag när du tittar på ishockey – då har du valt fel sport. Oavsett hur mycket det suger att behöva tänka så.

Den här artikeln handlar om: