Christian Engstrand
Nyheter

Målvaktsveteranen knäckt efter degraderingen – nu blickar han utomlands

ANNONS

Christian Engstrand har fortfarande inte hämtat sig fullt ut efter en kaosartad säsong i Mora. För hockeysverige.se berättar målvakten vad som gick fel – och hur han tänker med framtiden.
– Det finns intresse från ett par klubbar, säger han.

Förra säsongen blev mardrömslik för Christian Engstrand. Först åkte han på en hjärnskakning som höll honom borta från spel. Ersättaren Janne Juvonen storspelade sedan vilket gjorde att Engstrand fick sitta på bänken. Sen kastades den rutinerade burväktaren in i hetluften igen under de sista kvalmatcherna mot Leksand – men det gick som bekant inget vidare för Moras del då heller.

Nu har det gått ett par månader sedan kvalmissen mot Leksand och 30-åringen är hemma i Linköping igen. Han ser tillbaka på en jobbig säsong.
– Det var en extremt konstig säsong på så många sätt. Det är egentligen första gången jag har varit med om något liknande…Men nu har man fått vara med om det också, säger Christian Engstrand till hockeysverige.se.
– Nej, det var ingen höjdare. Men det ligger bakom en nu så jag kan inte förändra det som hänt på något sätt. Jag får försöka se det positiva nu i stället. Huvudet och kroppen känns skitbra och försäsongen har känts bra hittills.

”UTOMLANDS SOM GÄLLER”

Ja, försäsongen är i full gång. Även om Christian Engstrand saknar klubbtillhörighet har han hittat ett gäng att träna med.
– Vi är ett gäng på sex, sju gamla LHC-spelare som kör så det är full fart. Det funkar bra och vi kan verkligen trigga och pusha varandra.
– Det är skönt att kunna styra en försäsongsträning själv men det är klart att det hade varit skönt att ha klart med en ny klubb också. Jag känner dock ingen jättestress över det, än, utan det får ta den tid det tar. Agenten gör sin grej och det är därför man har honom. Han vet vart jag står.

SHL-lagen har fyllt sina målvaktssidor, är det åt utlandet du tittar?
– Ja, just nu är det utomlands som gäller. Men man ska aldrig stänga några andra dörrar heller så vi får se vad som händer de kommande veckorna, inleder Christian Engstrand innan han byter spår:
– Men ska jag vara ärlig har jag inte riktigt släppt det som hände med Mora, än. Jag är extremt besviken med hur allt blev där och det kommer ta ett tag att kunna släppa det. Jag lider så mycket med alla fanns och allt folk runtomkring laget som jobbat så extremt hårt för att vi spelare ska kunna ha det bra och prestera.

”SITTER INTE I SJÖN PÅ NÅGOT SÄTT”

Vad var det som gick snett?
– Grunden är att vi inte fick ut så mycket som vi hade hoppats. Vi fick inte ihop det. Vi fick inte laget…hockey är en lagsport och vi var inte där, riktigt. Vi försökte rodda ihop allting på egen hand, liksom. Tyvärr.
– Det är lätt att säga det här i efterhand men när man står där i skarpt läge är det svårt att peka ut vad som går fel. Nu har man kunnat analysera det en, två och tre gånger. Nej, det är skittråkigt för staden och för alla runt klubben. Vi hade definitivt materialet för att klara oss kvar men vi fick inte ihop det när det gällde. Jag tycker man kan säga att vi vek ned oss litegrann.
– Jag vill bara säga att jag från Morahåll fått väldigt bra stöd efteråt, både från fans och sponsorer. De känner att man gett allt liksom. Det är jag väldigt tacksam för. Jag vill ge en stor eloge till alla runt laget och i staden.

Christian Engstrand har hunnit bli 30 år och även om det inte är någon ålder för en målvakt medger den profilstarke burväktaren att han resonerar annorlunda nu jämfört med tidigare när han ska välja klubb,
– Ja, det gör jag. Nu har jag lite andra saker att ta hänsyn till, som en sambo exempelvis. Det är inte bara att ta sitt pick och pack och dra iväg någonstans, som när man var 24, 25 år. Men min tanke är att spela så högt upp som möjligt, sen får vi se hur länge man kan klara av att göra det eftersom jag inte direkt blir yngre heller.

Hur ser det ut med intresset?
– Jodå, det finns intresse från ett par klubbar. Det känns kul, förstås. Jag sitter inte i sjön på något sätt utan vi får se vad som händer när det ska fattas beslut. Det ska kännas rätt, det är det viktigaste. Speciellt nu efter förra säsongen med hjärnskakningen och degraderingen. Det var en väldigt tung och en jäkligt tråkig säsong rent allmänt.

”VILL INTE STRESSA FRAM NÅGOT”

Foto: Ronnie Rönnkvist.

Är du orolig med tanke på den jobbiga hjärnskakningen du åkte på?
– Nej, det är förbispolat för mig. Däremot vet jag ju inte hur klubbar tänker och om dom har med den i sina tankar. Å andra sidan var det min första hjärnskakning och det finns dem som haft betydligt fler och kommit tillbaka. Jag har hittat tillbaka till min fysiska status nu så jag känner mig bra inför säsongen.

Även om Christian Engstrand inte känner någon panik över att gå klubblös skulle han gärna få den situationen uppklarad.
– Jag har inte tänkt så mycket på det utan för mig har det varit fokus på att flytta hem till Linköping efter säsongen och komma igång med träningen. Jag har bollat lite med agenten och sen får vi se vad som dyker upp.
– Men det är klart att jag hade velat ha något klart i morgon om jag ska vara ärlig. Det är mycket praktiskt som ska lösas runt om, med lägenheter, med min sambo och alla sådana grejer. Samtidigt vill jag inte stressa fram något bara för att ha en klubb heller, liksom. Vi får se vad som händer. Det blir spännande att se vart jag hamnar, i alla fall.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL