Geraldo ”Babis” Gerdani ska spela hockey i Sverige nästa säsong.
utland

Hämtar in back – från Grekland: ”Jag är ingen EP-värvare”

ANNONS

Så kallade exotiska värvningar brukar dyka upp mellan varven. Men frågan är om inte division 3-klubben Skillingaryd har stått för en av tidernas största i genren. I veckan presenterade de backen Geraldo ”Babis” Gerdani som nyförvärv inför nästa säsong. 18-åringen plockas in från Grekland.
— Vi behöver backar och sa det att vi får väl testa honom, säger sportchefen Robert Johansson till hockeysverige.se.

Tidigare i veckan presenterade Skillingaryd sitt senaste nyförvärv. Backen Geraldo Gerdani är klar inför nästa säsong och han lär bli den första spelaren född och hockeyfostrad i Grekland att spela organiserad ishockey i Sverige.
— Vi har två killar i vårat lag som åker ner varje år vid den här tiden och spelar en turnering i Grekland. Det finns en kille där nere som älskar hockey och vill bli bättre. Så han ville komma över till Sverige, berättar klubbens sportchef Robert Johansson och fortsätter:
— Vi behöver backar och sa det att vi får väl testa honom. Han är duktig, bra på skridskorna och bra med pucken. Men sen är det ju en helt annan hockey här.

INGEN ORGANISERAD LIGA I LANDET

Grekland har knappast utmärkt sig som någon större hockeynation och det finns för närvarande inte heller något organiserat ligaspel i landet gällande sporten. Men varje år arrangeras en turnering i landet där de olika lagen spelar tre-mot-tre. Lagen består bland annat av grekiska landslagsspelare, men tre svenskar har de senaste åren varit nere och spelat turneringen. En av dem är Jesper Nero Tisell som till vardags spelar i Skillingaryd, en ort belägen mellan Jönköping och Värnamo i Småland.
— Det laget som ”Babis” är med i är mest gamla landslagsspelare. Han väl länge velat testa på och spela på riktigt, berättar Nero Tisell.
— Han tittade på Sverige och Tjeckien. I och med att det inte finns någon liga där nere så är det ju inte lätt för honom att bli bättre, säger Robert Johansson.

Går det säga något om vilken nivå han håller?
— Det är svårt att jämföra, men de har några ungdomslag som är i samma ålder som ”Babis” och och han sticker ut väldigt mycket från dem, säger Jesper Nero Tisell.

Eftersom turneringen spelas på liten plan och tre mot tre så tycker Nero Tisell att det är svårt att jämföra med Sverige, men han gör ändå ett försök.
— Han ligger väl ändå på en normal division 3-nivå, eller lägre division 3-nivå. De gamla landslagsspelarna han tränar med, nu har de i och för sig inte spelat några tävlingsmatcher på länge, men de håller väl generellt medel eller högre division 3-klass.

”INGEN EP-VÄRVNING”

Sportchefen Robert Johansson, som även är assisterande tränare i Skillingaryd, säger att han gått på Jespers och hans bror Jonathan Nero Tisells, som också spelar i Skillingaryd, referenser.
— Jag tror ju inte att de tar hit honom om de inte vet att han kommer klara av det. Sen kommer det ju ta lite tid för honom att växa in i det. Han är 18 år grabben. Så han kommer få spela med både vårat a-lag och j-lag i början. Bara för att få komma in i spelet.

Det är modigt av dig att testa honom.
— Jag tycker att man måste våga ge alla chansen. Sedan tycker jag att det är så jäkla häftigt med någon som vill något så mycket och flyttar så långt. Det är inte alla som vågar det, jag vet när jag skulle lämna Gislaved och hade anbud från uppåt landet, jag vågade aldrig flytta. Jag var så bekväm hemma.
— Jag tycker det är modigt av honom och jag tycker man ska ge en sån kille chansen. Sen är Grekland ingen stor hockeynation, men kommer han hit och man ser att han utvecklas både som spelare och människa. Det hade varit coolt.

Faktum är att Geraldo ”Babis” Gerdani inte ens står att finna på Elite Prospects, så Robert Johansson kan knappast anklagas för att värva på info från den eminenta statistikdatabasen. Det finns ju annars en del sportchefer genom åren som anklagats för det.
— (skratt). Jag är ingen EP-värvare. Jag får helt enkelt lita på de killarna som varit nere och sett honom spela. Det kanske kan öppna upp för fler killar från Grekland att komma hit och känna på och utvecklas, säger Johansson.

Den tredje svensken att spela turneringen i Grekland heter Freddy Burenby.

https://www.instagram.com/p/ByXEaefoOc-/?utm_source=ig_web_copy_link

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch