Sök
Nyheter
KARLSSON: En promenad längs minnenas allé – finalerna som avgjorts i en match sju

16 gånger tidigare har en Stanley Cup-final gått till sju matcher. På torsdag morgon spelas den 17:e. Genom åren har vi fått se en hel del klassiska finalavgöranden…

Efter Bostons 5-1-seger i natt kan vi konstatera att vi för 17:e gången i NHL:s drygt 100 år långa historia kommer få en sjunde och helt avgörande Stanley Cup-final. Det blir den första sedan 2011 men faktiskt den sjunde (!) på 2000-talet. Under 00-talet spelades det exempelvis fem helt avgörande finaler, medan vi under 70-, 80-, och 90-talen bara fick se en finalserie som gick hela vägen per decennium.

Nu får vi alltså se två stycken under 10-talet vilket är blygsamt jämfört med det galna 00-talet men ändå rimligt om vi ser till den övriga historien. Att det går åtta år mellan två avgörande finaler är dock ovanligt. Senast det gick så lång tid var mellan finalerna 1971 och 1987, då Montréal och Edmonton stod som segrare mot Chicago respektive Philadelphia Flyers.

LÄS ÄVEN UFFE BODIN: Game 7 – alla drömmars match

Den som är uppmärksam kan notera att vi under 2000-talet alltså fått se sex finalserier som gått hela vägen, och alltså bara nio om vi går tillbaka till 70-talet. Under 60-talet spelades två avgörande matcher, under 50-talet tre och under 40-talet två. Av de sju finaler som spelades under original six-eran, det vill säga fram till 1967 då bland annat St. Louis kom in, spelade Detroit sex av dem. De sex första, faktiskt. Red Wings vann tre game 7-finaler i rad (1950, 1954 och 1955) men förlorade mot Toronto 1942, 1945 och 1964. Red Wings vinster kom i stället mot New York Rangers och Montréal.

DETROIT – DET MEST RUTINERADE LAGET

Detroit är också det enda laget som vunnit en game seven-final på övertid. De lyckades med bedriften år 1950 då Pete Babando avgjorde i den andra övertidsperioden och 1954 då Tony Leswick blev den odödlige hjälten. Sedan dess har alltså ingen finalserie avgjorts på det sättet. Det är något anmärkningsvärt. I Sverige fick vi ju se det så sent som 2017 då Simon Önerud avgjorde SM-finalen mot Brynäs.

Detroit har varit involverade i sju av de tidigare 16 helt avgörande finalmatcherna. Förutom de sex gångerna mellan 1942 och 1964 var de inblandade i en sådan match så sent som 2009 hemma i Joe Louis Arena. Då blev Max Talbot den odödlige hjälten för Pittsburgh när han sköt båda lagets mål i 2-1-vinsten och Penguins fick revansch för finalförlusten mot samma lag säsongen innan. 2009 var också den senaste gången en svensk gjorde mål i en match av den här digniteten. Jonathan Ericsson, av alla, gjorde nämligen det extremt svensktäta Detroits enda mål i den förlusten. Men det räckte alltså inte för Detroit som återigen föll i en sjunde finalmatch.

SEDINARNAS HJÄRTEKROSS

2011 trodde nog många att ett par svenskar skulle spela huvudrollen i den avgörande finalen. Men bröderna Sedins match sju-upplevelse slutade med hjärtekross. En frustande lagmaskin vid namn Boston Bruins vann med 4-0 i finalen, anförda av en målvakt vid namn Tim Thomas som storspelade. Det var senast en finalserie gick till sju matcher och då, precis som nu, är alltså Boston ett av lagen. Den här gången kommer de emellertid spela på hemmaplan. Då var det Vancouver som kunde avgöra hemma. I stället blev det förlust och upplopp utbröt på stadens gator. Det var samma scener 1994 då New York Rangers, med Mark Messier i spetsen plockade sin senaste Stanley Cup. De vann också i en game 7 mot Vancouver Canucks – till den kanadensiska stadens förtret. Messier avgjorde finalen – och vann sin sjätte (!) och sista Stanley Cup. Rangers vann då sin första Stanley Cup sedan 1940 och bröt en 54 år lång titeltorka. Några år senare gick ju Messier till just Vancouver…

Det är kanske ingen slump att Boston Bruins är framme i en sjunde match. Visst, de har bara varit inblandade i en helt avgörande final tidigare, men en sjunde och avgörande tillställning är de vana vid. Bruins har spelat flest sådana matcher, 27 stycken, och har vunnit 14. Även 14 segrar är rekord i NHL-historien. Oddsen talar också för att det blir en 15:e vinst. Hemmalagen har nämligen tolv segrar och bara fyra förluster i en avgörande finalmatch på hemmaplan. Vid de senaste två tillfällena har dock bortalaget vunnit.

Senast ett hemmalag vann en finalmatch sju var 2006 då sensationen Carolina besegrade Edmonton med 3-1. Aaron Ward och Frantisek Kaberle gjorde 1-0 och 2-0 för Carolina innan Oilers reducerade. De plockade sedan ut målvakten och då kunde Mr. Game 7,  Justin Williams, sätta 3-1-pucken i den tomma målburen.

INGET SLÅR RAY BOURQUES SEGER

St. Louis har som bekant aldrig vunnit Stanley Cup, men Boston kan bli det fjärde laget i NHL-historien att vinna en andra sjunde och avgörande finalmatch. De övriga är Montréal, som har två segrar, och tidigare nämnda Detroit och Toronto med tre vardera. New York Rangers, Pittsburgh, Carolina, New Jersey, Tampa Bay, Colorado och Edmonton har också vunnit Stanley Cup i en game 7. Just Colorados vinst är förmodligen den mest klassiska någonsin.

De besegrade som bekant New Jersey i finalen 2001, med 3-1 i den avgörande drabbningen. Det var ju nämligen då som Raymond Bourque fick avsluta sin otroliga karriär genom att vinna Stanley Cup. Ögonblicket då lagkaptenen Joe Sakic lämnar över pokalen till legendaren Bourque är förmodligen det mest klassiska finalögonblicket i NHL:s ärorika historia. En så stark story finns det inte i årets final, så Bourque kommer finnas kvar i historieböckerna som den mest efterlängtade pokallyftaren någonsin. Men Zdeno Chára kommer om han spelar bli den meste game 7-spelaren någonsin, med 14 matcher. Han kan också bli den förste europeiske lagkaptenen att vinna Stanley Cup två gånger. Nicklas Lidström och Aleksandr Ovetjkin har ju ”bara” lyckats med bedriften en gång vardera, precis som Chára. Historia kan alltså skrivas!

Och kanske kan vi för första gången sedan 1954 få en övertidshjälte i en sjunde finalmatch? Kanske skriver Carl Gunnarsson eller Marcus Johansson in sig i de eviga historieböckerna då?

En sak kan vi nog lova i alla fall: Någon kommer bli odödlig i finalen, natten mellan onsdag och torsdag.

SLÄPP PUCKEN!

SAMTLIGA FINALER SOM AVGJORTS I EN SJUNDEMATCH

1942 Toronto – Detroit 3-1
1945 Detroit – Toronto 1-2
1950 Detroit – New York Rangers 4-3, efter övertid
1954 Detroit – Montréal 2-1, efter övertid
1955 Detroit – Montréal 3-1
1964 Toronto – Detroit 4-0
1965 Montréal – Chicago 4-0
1971 Chicago – Montréal 2-3
1987 Edmonton – Philadelphia 3-1
1994 New York Rangers – Vancouver 3-2
2001 Colorado – New Jersey 3-1
2003 New Jersey – Anaheim 3-0
2004 Tampa Bay – Calgary 2-1
2006 Carolina – Edmonton 3-1
2009 Detroit – Pittsburgh 1-2
2011 Vancouver – Boston 0-4

 

Idag 19:00
HC Vita Hästen - Modo Hockey
1 3.10
X 4.45
2 1.91
Idag 19:00
Almtuna IS - Timrå IK
1 3.30
X 4.20
2 1.91
Idag 19:00
IF Björklöven - Västerviks IK
1 1.49
X 4.90
2 5.25
Idag 19:00
BIK Karlskoga - Södertälje SK
1 1.51
X 5.25
2 4.75
Idag 19:00
Tingsryds AIF - Karlskrona HK
1 2.30
X 4.00
2 2.60
Idag 19:00
AIK - Mora IK
1 2.05
X 4.05
2 2.95
Idag 19:00
Kristianstad IK - Västerås IK
1 2.65
X 4.00
2 2.30
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten