Sök
Nyheter
MJÖRNBERG: Nej till utredning av elitlicensen

I skuggan av den stora ödesfrågan om upp- och nedflyttning mellan serierna finns inför helgens stundande förbundsmöte en annan intressant fråga på agendan. Förbundsstyrelsen vill inte utreda licensreglerna på nytt.

Den stora snackisen inför kommande helgs förbundsmöte är naturligtvis frågan kring upp- och nedflyttning mellan serierna.

Ska det bli som Ola Lundberg föreslagit, vilket förbundsstyrelsen ställt sig bakom, ett garanterat lag upp och ett garanterat lag ner eller kommer mötet att rösta ner förslaget? Spänningen är olidlig.

Men lite i skymundan, om man läser dagordningen och scrollar igenom möteshandlingarna, finns en annan fråga som ska behandlas och som också är allra högst intressant.

Hockeyallsvenskan äger formellt inte rätten att skicka in en motion till mötet, men efter ett enhälligt styrelsebeslut i ligan har man genom AIK skickat in en motion om att man önskar en ny utredning av elitlicensreglerna då man anser att ”de ekonomiska kraven är kontraproduktiva, kanske ej heller helt rättvisa och riskerar istället påverka våra klubbars verksamheter avsevärt negativt”.

Nu är det Hockeyallsvenskan som står bakom den här motionen, men det där är något som i allra högsta grad också skulle kunna komma från Hockeyettan.

Vi befinner oss mellan år två och år tre i kravtrappan som över en femårsperiod ska stegras upp till att en Hockeyettan-klubb måste ha 500 000 i eget kapital för att erhålla elitlicens för spel i ligan.

Beslutet om de kraven klubbades av förbundsmötet för några år sedan och var, om ni frågar mig, ett ganska ogenomtänkt beslut baserat på att de som röstade inte var tillräckligt insatta i ettanklubbarnas verklighet och vardag.

Att säga att kraven riskerar att påverka klubbarnas verksamheter avsevärt negativt är inte att överdriva.

Att kräva 500 000 i eget kapital av småklubbar som inte omsätter särskilt stora summor är inte rimligt och den bild jag möts av när jag pratar med klubbrepresentanter runt om i Hockeyettan är att ribban är lagd på tok för högt. Precis som i Hockeyallsvenskan pressar kraven mindre klubbar hårdare än större.

Jag tror faktiskt inte jag har stött på någon som med emfas argumenterat för att kravet är bra. Däremot har jag samspråkat med väldigt många som lagt fram åsikter om att det visst är bra med regler och krav och att sådana ska efterföljas, men att de då måste ligga på en rimlig nivå.

Nå väl. Åsikten om att det faktiskt krävs en ny översyn av licensreglerna är knappast särskilt kontroversiell. Det är snarare ett rimligt ställningstagande.

Men det tycker inte förbundsstyrelsen.

Inför förbundsmötet är deras rekommendation att motionen ska avslås och att man istället ska ”göra löpande uppföljning och utvärdera för att återkomma med eventuella förslag till förbundsmötet 2021”.

I handlingarna som lagts fram inför mötet påpekar man ”den stora enighet som ligger bakom det nuvarande licensregelverket” som en anledning till att inte utreda det på nytt.

En enighet som uppenbarligen inte alls finns ute bland klubbarna.

Det vill säga de som ska följa kraven.

* * *

Idag släppte vi ett nytt podcast-avsnitt (#114 En liga på riktigt) jag och maestro Skoglund där vi naturligtvis pratar om effekterna av att IK Pantern begärt sig i konkurs.

Men det blir också mycket snack om elitlicensgranskningar, kopplingen mellan AIK och Väsby, Gripens eventuella namnbyte och fulsnygga matchdräkter.

Dessutom funderar vi över Hockeyettans alla slogans, motsättningar i Kalmar, Peter Nordström i Vimmerby och en hel del silly season. Bland mycket annat.

Ni hör podden via iTunes, Acast, i andra lämpliga poddappar (sök ”Mjörnbergs Trashtalk”) eller här: http://www.mjornberg.se/2019/06/10/114-en-liga-pa-riktigt/

* * *

En profil är tillbaka i Hockeyettan. Stefan Erkgärds var en av de viktiga kuggarna i försvaret när Vita Hästen efter femtioelva sorger och åtta bedrövelser slutligen lyckades ta sig upp i Hockeyallsvenskan. Efter det varvade han ner en kort sväng i Forshaga innan karriären betraktades som över till förmån för ett civilt jobb.

Men nu är värmlänningen tillbaka. Han hoppar in och känner på tränargebitet som backcoach i Forshaga kommande säsong.

Jag snackade lite med honom om det i helgen (vilket finns att läsa här).

* * *

Apropå Värmland och Hockeyettan förresten. Jag är absolut ingen förespråkare av att slå ihop derbykombattanter och förstår värdet av att ha två klubbar i nära anslutning till Karlstad som gnabbas i Hockeyettan.

Men om man bara tittar på trupperna och leker med tanken.

Det skulle gå att sätta ihop ett riktigt slagkraftigt ettan-lag, förmodligen för toppen av serien, om man mixade och blandade ihop det bästa från Forshaga och Grums kommande säsong.

Den här artikeln handlar om: