Sök
Peter och Filip Nordström
Nyheter

Femfaldiga SM-guldvinnarens son: ”Vill skapa mig ett eget namn”

Hans pappa Peter är en av de mest framgångsrika spelarna någonsin i Elitserien och SHL. Efter en krokig väg är sonen Filip Nordström nu också på väg mot finrummet, via en tryout i Mora.
– Jag har fått mycket förväntningar på mig och mycket ord sagda ”Du är här för att du är hans son” och sådana grejer. Det har varit både tufft och positivt, men att ha honom som pappa är få förunnat med all hjälp jag fått från hans sida, säger Filip till hockeysverige.se.

KARLSTAD (HOCKEYSVERIGE.SE)

Filip Nordström är ytterligare ett bevis på att den raka vägen till Hockeyallsvenskan inte är den enda. Han inledde som barn med spel i Forshaga, gick över till Färjestads juniorer för att sedan återvända till Forshaga. Efter knappt två säsonger där har han nu fått en try-out av Peter Ivarsson i Mora. Namnet Nordström är också ett namn som inte är helt obekant för hockeyfolk i Karlstad då pappa Peter Nordström är en ikon i Färjestads historia.
– Jag var nog väldigt liten när jag sprang runt i ett omklädningsrum första gången, säger Filip Nordström med ett leende när hockeysverige.se träffar honom på ett café i Råtorp med vy över vackra Klarälven och på andra sidan av den Löfbergs Arena där hans pappa har vunnit inte mindre än fem SM-guld med Färjestad.
– Jag vet inte riktigt när jag själv började med hockey, men det är något jag alltid önskat att få hålla på med samtidigt som jag alltid kollat på hockey. På så vis känns det som givet att det skulle bli hockey för mig.

Har du någon aning om när du åkte skridskor första gången?
– Jag var nog ofta med efter hans träningar ute på isen. Han har sagt att jag började i skridskoskolan i Färjestad, men att jag inte ville inte vara med för att det var mycket att åka ”köttbullen”, men det ville jag inte…

”Köttbullen”?
– (Skratt) Ja, bara åka runt, men jag ville spela matcher så det var inget för mig.

”STÅR DET OM MIG STÅR DET ÄVEN OM HONOM”

Pappa Peter Nordström spelade i Färjestad från 1995 till 2009 förutom en säsong då han testade på NHL och AHL-spel i Bostons organisation.
– Jag kommer inte ihåg så mycket från då han spelade. Framförallt inte hur han var på isen utan det har jag fått höra och se i efterhand.
– Det är mer allt runtomkring jag kommer ihåg, att vara i omklädningsrummet, matcherna och när dom vunnit guld.

Har du fått höra någon gång att du är lik pappa i spelstilen?
– Inte på så vis och jag tror inte vi är jättelika. Samtidigt vet jag inte, det skulle vara huvudet i så fall.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Flera spelare som har en pappa som varit en framstående hockeyspelare har vittnat om att det förekommit hån mot dom av just den anledningen. Det här har även Filip Nordström upplevt, men det tar han, liksom dom som vittnat om det tidigare, med ro.
– Jag har fått mycket förväntningar på mig och mycket ord sagda ”Du är här för att du är hans son” och sådana grejer. Det har varit både tufft och positivt, men att ha honom som pappa är få förunnat med all hjälp jag fått från hans sida.
– Klart att jag överallt har med mig honom. Står det något i tidningen om mig så står det även om honom.

Även jag tjatar om det…
– (Skratt) Ja, men det blir så naturligt och något jag får leva med. Det är också något jag har fått lära mig att acceptera och helt enkelt ta. Sedan vill jag skapa mig ett eget namn.

FOSTRAD I FORSHAGA

Filip Nordström inledde alltså sin hockeybana i Forshaga som ligger ungefär två mil norr om Karlstad.
– Jag var bästa kompis med Theodor Ottosson när vi var små, alltså Peter Ottossons son. Peter avslutade sin karriär i Forshaga. Då blev det att vi också åkte upp dit och började spela.
– Sedan följde många med och vi blev ett stort kompisgäng där uppe. Oskar Steen var också med. Hans pappa Peter var tränare i Forshaga och allt där var verkligen jättebra. Efter att jag följt med dit blev jag kvar och det är jag jättenöjd med.

Forshaga har en enorm hockeykultur. Bland annat kommer Nisse Nilsson därifrån, men även Uffe Sterner fostrades där även om hans första klubb vara Deje.

Märks den här hockeykulturen i Forshaga?
– Både och. Hockeypensionärerna är där varje match, vilket är jätteroligt. Sedan hade jag önskat att det kom mer folk på matcherna.
– Slutspelsmatcherna var otroligt roliga när det var mycket publik på plats. Det gör så himla mycket för oss spelare när det blir så. Man behöver knappt värma upp då. Det räcker att komma ut på isen och se allt folk för att bli hur taggad som helst. I kvalet var det till och med fullsatt på uppvärmningen, säger Filip Nordström med ett leende.

Hade du pappa som tränare något i Forshaga?
– Ja, vid U14 någonstans blev han tränare för oss och jag spelade där till U16 efter jul. Forshaga har varit jätteviktigt för mig. Där fick jag spela i tre, fyra lag och hur många matcher som helst. Det var nästan mer matcher än träningar för mig.
– Sedan var det viktigt för mig att få spela fotboll och inlines-hockey på sommaren. Inte bara satsa på hockey. Under somrarna fick jag spela mycket fotboll istället för att köra fys sju gånger i veckan.

”VÄGDE 65 KILO NÄR JAG KOM TILL FÄRJESTAD”

Den delen blev också en stor kontrast för Filip Nordström då han kom till Färjestad.
– Ja, väldigt stor. Jag kom direkt till J18 och där var det fys ett tiotal gånger i veckan medan jag kört en gång i veckan i Forshaga.
– Jag låg en bit efter och vägde 65 kilo när jag kom till Färjestad, så jag var inte stor. Idag väger jag 83, 84 kilo. Första is-passet skrattade Olle Eriksson Ek ut mig. Att se mig i fys-kläder… han fick sig ett gapskratt, säger Filip Nordström med ett leende.

Pappa Peter.

Under säsongen 2017/18 stod det klart att Filip Nordström inte skulle få ett A-lagskontrakt. Istället återvände han till sin moderklubb Forshaga för spel i Hockeyettan.
– Någon besvikelse tycker jag inte det var. Jag fick inte riktigt chansen att komma upp och spela med dom utan var bara med en träning. Att jag då inte fick kontrakt var inget jag var besviken över.

FÖREDRAR ETTAN FÖRE J20

Hade du en bit kvar dit upp eller hur kände du?
– Ja, så var det. Samtidigt visste jag att det vara andra som var före mig att gå upp. Sedan är det såklart så att jag hade hoppats få någon mer chans att träna, men det var aldrig så att jag kände att jag skulle ha en plats där.

Kliver man upp eller ner från J20 till Hockeyettan?
– Jag tycker det är att kliva upp. Ettan håller, enligt mig, en högre nivå än J20. Sedan är det en ganska stor kontrast att gå från junior till seniorhockey. Dessutom tycker jag min spelstil passar bättre i A-lagshockeyn jämfört med J20-hockeyn där det bara är åka, åka, åka…

Upplever du dig själv som en mer tänkande spelare?
– Ja och det är där min styrka är, att jag har hockeysmartheten i huvudet. Den finns där automatiskt. Allt det här med skridskoåkning och sådant kan jag träna upp och bli bättre i.

JAGAR ALLSVENSKT SPEL

Efter midsommar åker Filip Nordström upp till Mora för att slåss om en plats i lagets trupp till Hockeyallsvenskan.
– Det känns som en väldigt bra chans att visa upp mig och att kunna ta en plats.

Slår Filip Nordström sig in i HockeyAllsvenskan? Foto: Ronnie Rönnkvist

Visste du att det var aktuellt med Mora?
– Både och. Jag hade snackat med Mora ett bra tag och det kändes väldigt bra då det kom på tal.
– Jag tycker att det känns bra att det blev tryout för då är det viktigt för mig att vara bäst när det gäller samtidigt som det blir lite press på mig. Jag måste visa upp mitt bästa och bara köra på.

Vad krävs det av dig om du ska upp en nivå från Hockeyettan till Hockeyallsvenskan?
– Framförallt styrkan, snabbheten och explosiviteten måste upp. Det kommer gå snabbare och alla kommer vara bättre. Dessutom är alla starkare och då måste jag också bli det, men det är också något jag jobbar på varje dag.

”ALLTID VÄLKOMMEN TILLBAKA”

Förra Forshaga-spelaren tror också att bo och leva i Mora kommer fungera riktigt bra.
– Jag tror det kommer bli riktigt bra. Mora är en lite mindre ort vilket gör att det kommer bli enkelt för mig att flytta in. Det skulle vara för mig svårare att komma till en storstad. På så vis känns Mora som ett bra ställe att hamna på.
– Sedan är det ett ungt lag vilket jag tror gör det lätt för mig att komma in i. Jag ser verkligen fram emot det här.

Blir det Vasaloppet första söndagen i mars för dig?
– Nej, skidor är ingenting för mig (skratt). Där är jag inget bra.

Om det nu inte skulle bli spel i Mora efter try-outen, hur tänker du kring det?
– Just nu är min enda tanke att jag ska vara kvar i Mora. Det är bara det som gäller och mitt mål. Sedan vet jag att till Forshaga är jag alltid välkommen tillbaka, men det får jag ta ställning till sedan om det händer, avslutar Filip Nordström innan han ska iväg till gymmet för ett fys-pass. Allt för att bli så förberedd han bara kan inför sin try-out med Mora.

Den här artikeln handlar om: