Sök
Jordan Binnington
St. Louis

NHL-debut i januari – i natt blev han tidernas bästa rookie

Han gjorde sin första NHL-start i januari och höll nollan. Sedan dess har framgångarna avlöst varandra. I natt blev han tidernas bästa rookiemålvakt i slutspelssammanhang.

Matt Murray lyckades faktiskt vinna två Stanley Cup-titlar med Pittsburgh, 2016 och 2017, när han enligt regelverket gällde som rookie. Det kommer inte Jordan Binnington kunna upprepa. Men i natt slog han ett annat Murray-rekord.

När St. Louis vann Stanley Cup blev 25-åringen nämligen den första rookiemålvakten att vinna 16 matcher i ett och samma slutspel. Matt Murray, Cam Ward, Ron Hextall och Patrick Roy lyckades vinna 15 matcher i ett och samma slutspel men Binnington blev i natt först att som rookiemålvakt vinna samtliga matcher för ett lag som vinner Stanley Cup.
– Det kunde inte sluta på något annat sätt. Det har varit ett helt otroligt år, säger Jordan Binnington uppeldat enligt nhl.com.

Inför säsongen hade Jordan Binnington ett NHL-inhopp för tre år sedan som främsta merit. Han debuterade från start i januari 2019, när St. Louis var ett bottenlag. Ett halvår senare är han nominerad till årets rookie, han har vunnit Stanley Cup och dessutom gjort det som en av de stora hjältarna. St. Louis-målvakten var isens kanske bästa spelare i avgörandet i natt.
– Han är symbolen för det här, sade veteranen Jay Bouwmeester efter matchen.

Den här artikeln handlar om: