Sök
SHL
SKOGLUND: Vilka blir nästa klubb att debutera i guldfirande?

4 av de 14 lagen som mönstrar på SHL-skutan nästa säsong har aldrig vunnit SM-guld. Det handlar om Örebro, Linköping, Rögle och Oskarshamn.

Det sägs att första gången är speciell, oavsett vilka glädje och lyckoämnen det än må gälla. Om vi flyttar fokus till hockeyn så är det fler än en prisbeströdd spelare och ledare som vittnat om att: ”Mjaaoo. Nog var första guldet lite mer speciellt än de andra. Bara för att det var första gången liksom.”

4 AV 14

Av de 14 klubbar som just nu spelar i SHL är det fyra som aldrig har fått smaka segerns sötma i form av ett SM-guld. Dessa är: Linköpjng, Rögle, Örebro och Oskarshamn. Av dessa kan man väl säga att Linköping varit närmast med sina två raka finaler 2007 och 2008.

Senaste gången en klubb vann SM-guld för första gången var Växjö 2015. Innan dess var det Luleå 1996 som klev över barriären och året dessförinnan HV71 som skrällde sig fram och vann. 1992 var det ett storsatsande Malmö som slog giganten Djurgården i final och 1987 var det Björklöven som fick fira för första gången.

1978, 1979 och 1981 var det i tur och ordning Skellefteå, Modo och Färjestad som fick motta guldmedaljerna för första gången i klubbhistoriken.

VILKA BLIR NÄSTA FÖRSTAGÅNGARE?

Vilka blir nästa gäng att vinna första gången då? Jag har tidigare varit inne på att Rögle ser mustigt intressanta ut inför framtiden. Naturligtvis skulle det vara en överraskning om de vann redan 2020, men jag skulle nog inte kalla det en jätteskräll. Efter en riktigt usel start på förra säsongen så var de i fortsättningen formstarka och detta med en trupp som nu vässats till med spelare som Dennis Everberg, och vad kan en spelare som Niklas Hansson göra av sin karriär i hemmiljön?

Känslan är att Rögle är på rätt väg, långsiktigt sett. Men jag börjar känna att Linköping också är det. Det grundar jag enbart på att Niklas Persson är ny GM och Bert Robertsson är ny huvudtränare. Känslan är att det kommer ställas lite hårdare krav i LHC framöver, samtidigt har de en hel del intressanta spelare i sin trupp och en fungerande juniorverksamhet. Vem vet vad alla dessa ingredienser kan ge om ett par år?

Örebro överlag har jag väldigt svårt att placera, ibland känns de som en framtidsklubb som med ett tålmodigt bygge mycket väl skulle kunna utmana om guldet om en sisådär 5 år. Men sedan är det alltid något som inträffar som får mig att tro att de istället ska åka ur SHL när som helst. Det känns som de aldrig riktigt har kunnat ta de nödvändiga kliven framåt. Men jag gillar kombinationen Niklas Eriksson/Jörgen Jönsson i båset. Kan de hålla fast vid den några år till så kanske klättringen kan börja.

Det är såklart inte rättvist att ens nämna Oskarshamn i dessa sammanhang då de är nykomlingar och hittills ännu inte gjort en enda SHL-match.

KAN NÅGON FRÅN ALLSVENSKAN KÖRA OM?

Summa summarum så tror jag alltså att Rögle och Linköping är de klubbar som nästa år spelar i SHL som ligger närmast att vinna guld för första gången någonsin. Men eftersom det lär, i alla fall i LHC:s fall, vara några år bort så kanske det till och med finns något gäng i allsvenskan som kan köra om under den tiden.

Västerås har ju på bara några år gått från krisklubb till succé och de känns enormt spännande med sportchefen Patrik Zetterberg och tränaren Thomas Paananen vid rodret. Den sistnämnde är synnerligen skicklig på att utveckla spelare och det är en grymt bra egenskap att ha i en förening som vill uppåt.

Timrå är också en klubb som jag tror på. Ett hack i skivan att de åkte ur SHL, men sportchefen Kent Norberg verkar ha en plan i den där klubben, och jag är inte så säker på att degraderingen måste innebära den totala katastrofen. Minns bara vilket gäng han byggde upp på 00-talet i SHL.

Vilka tror ni blir nästa klubb att vinna SM-guld för första gången?

@hockeystaden

Den här artikeln handlar om: