Sök
Julia Pettersson blickar mot SHL.
SDHL

Färjestad kan bli nästa storklubb i SDHL: ”På tiden att vi går upp”

De har varit ganska nära några gånger men inte orkat hela vägen fram. Kanske är 2020 året då Färjestads damer gör som dess herrar, och nyper en plats i högstaligan?
– Jag tycker ändå att vi under åren kommit närmre och närmre en plats i SDHL, säger trotjänaren Julia Pettersson.

KARLSTAD (HOCKEYSVERIGE.SE)

Är Färjestad nästa lag att ta steget upp i SDHL? I alla fall har värmländskorna haft det som mål under flera säsonger utan att lyckats ta sig hela vägen. En av spelarna som varit med på hela resan från 2014 då klubben valde att satsa på damhockeyn är Julia Pettersson. Hockeysverige.se stämde träff med henne utanför Löfbergs Arena i Karlstad.
– Hur hockeyn utvecklats i Karlstad? Oj… Det går inte ens att jämföra med när jag började i Skåre. Det är som natt och dag, säger Julia Pettersson och fortsätter:
– Det här märker man också genom att det är mycket folk runtomkring som är engagerade i Damhockeyn, vilket är jättekul.

Märker du stor skillnad på utvecklingen inom klubben också?
– Ja, det gör jag. När man möter spelare i hallen hälsar dom ”Tjena tjejer, spelar ni i damlaget?”
– Det är alltid kul när dom andra ser oss. Sedan har stödet från Färjestad bara blivit bättre med åren och det märks att dom vill satsa på damlaget.

På vilket sätt märker du av det?
– Material och så vidare. Eftersom jag varit med från början märker jag att vi fått lite mer ersättningar och utrustningar. Det är små saker, men det är viktiga små steg.

VISSTE INGENTING OM DAMHOCKEY

Foto: Ronnie Rönnkvist

Julia Pettersson har alltid älskat hockeyn, vilket också märks när hon pratar om sin sport och även om den naturliga hockeykultur som finns i Karlstad.
– Min granne, som är jämnårig med mig, hans mamma frågade när vi var runt sex år om jag ville följa med och spela lite kvartershockey som det hette då.
– Vårt lag hette Färjestad Sharks eftersom vi bodde på Färjestad. Sedan mötte vi Kroppkärrs Kings och så vidare. Jag fastnade helt enkelt och var med grabbarna på gatan och lirade.

Hon var inte ensam tjej att vara med där ute och lirade landhockey.
– Vi var tre tjejer. Bland annat var ”Madde” Hall, som nu spelar i Leksand, med redan då lite grann. Sedan är det nog bara vi två som fortsatt spela.

Vad visste du om damhockey när du började spela?
– Absolut ingenting. Om jag ska vara helt ärlig hade jag inte koll på damhockey överhuvudtaget innan jag kom upp i tonåren. Det var först då jag hörde lite mer.
– Idag är det mycket mer eftersom damhockeyn syns mer i media och på TV.

Hade du någon kvinnlig förebild inom idrotten när du var yngre?
– Nej, det hade jag inte, men jag har inte några speciella förebilder alls. Jag kommer ihåg att då jag var mindre tyckte om Emil Kåberg. En riktig ”köttare”, skrattar Julia Pettersson.

Emil Kåberg var Julias favorit som ung. Foto: Ronnie Rönnkvist.

”ÖVERLÄGSNA”

24-åringen, som växt upp på Färjestad, har varit med på hela klubbens resa mot SDHL. Även om det blivit kvalspel samtliga säsongen har hon inte fått vara med om att ta steget upp i högsta ligan.
– Det har varit ett för stort hopp upp helt enkelt. Vi spelar i en serie där vi är ganska överlägsna i dom flesta matcherna. Sedan kommer vi till ett kvalspel där vi ska möta SDHL-lag som haft hårdheten och snabba tempot under hela säsongen. Då blir det stor skillnad, tyvärr.
– Vi försökte komma upp i tempo genom att matcha mot grabbar och så vidare, men det räckte inte. Jag tycker ändå att vi under åren kommit närmre och närmre en plats i SDHL.

I SDHL spelades det 36 ganska tuffa matcher medan det i Division 1 Västra, där Färjestad spelade förra säsongen, spelades 16 matcher. Givetvis påverkar det också förutsättningarna och Julia Pettersson tycker att kvalitén på DamEttan måste jämnas ut.
– Precis som det varit prat om tidigare tycker jag att vi skulle ha den här Division 1-serien till jul. Efter det slår man ihop bästa lagen i regionerna och spelar mot varandra i en fortsättningsserie. Det tror jag skulle vara väldigt utvecklande.

FÖR FÅ MATCHER

Det är en väldig skillnad mellan att spela 16 och 36 matcher.
– Ja, så är det verkligen. Om vi försöker matcha mot grabbar kommer vi kanske upp i 20 matcher, men det är ändå en stor skillnad.

Hur ser du på din egen utveckling senaste säsongerna?
– Jag tror att jag vuxit lite i mitt spel, vågar ta för mig mer och vara kreativ. Jag har alltid varit den här spelare som jobbar väldigt hårt och åker mycket skridskor. Däremot kanske jag inte gör så jättemycket mål, men jag tycker den delen ändå har börjat lossna litegrann.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Vad känner du fattas för dig personligen då du mött Göteborg och SDE Hockey för att du ska komma upp på deras nivå?
– Jag hänger nog med bra i spelet. Spelsinnet har jag nog alltid haft med mig. Spelarna i SDHL är nog lite bättre tränade än vad vi är. Det jag behöver är att kanske bli lite starkare i spirorna, säger Julia Pettersson med ett skratt samtidigt som hon slår sig själv på ”spirorna”.

”PÅ TIDEN ATT VI GÅR UPP”

Julia Pettersson har spelat i ettan under sju säsonger och givetvis vill hon snart få känna på spel i SDHL.
– Jo, det känns som att det är på tiden att vi går upp. Samtidigt trivs jag bra här i Karlstad och jag vill vara med om att ta upp det här laget. Det är mitt mål. Vi har dessutom en bra grupp och Färjestad är en bra förening.

Möjligheten att gå till SDHL/Riksserien har också funnits tidigare för Färjestads-forwarden.
– När jag sökte till gymnasium var Modo och Leksand lite på pappret, men jag valde att stanna kvar här. Jag är kanske lite hemmakär.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Det fanns inte heller något hockeygymnasium i Karlstad för tjejer då Julia Pettersson skulle söka in.
– Jag gick teknik i stället här i Karlstad och nu pluggar igen, men till lärare på mellanstadiet. Det funkar bra. Givetvis gäller det att planera och ha lite disciplin. Jag pluggar på dagarna. Sedan är det hockey på kvällen.

Vad talar för att du och Färjestad ska kunna ta klivet upp i SDHL kommande säsong?
– Att vi har tålamod. Vi ska fortsätta med vår spelidé samtidigt som vi lägger till en extra växel när vi tränar under sommaren och då vi går på is.
– Vi har en bra känsla i laget och jag tror vi har potentialen. Det känns som vår säsong och vi har fått en nytändning med några nya spelare, avslutar Julia Pettersson. 

Den här artikeln handlar om: