Sök
Södertälje SK
ENGLUND: Blytunga tapp – men spännande nyförvärv ger SSK hopp

Turordningen har kommit till SSK att få sin silly season synad i sömmarna. Södertälje-laget har tappat sina mest lysande stjärnor från förra säsongen – och frågan är om man har lyckats täppa till luckorna som uppstått?

Målvakter:

Fredrik Bergvik (Ny)

Alexander Sahlin

SSK gjorde det självklara valet att förlänga med fjolårets solklara målvaktsetta Alexander Sahlin, med två år dessutom. För två säsonger sedan spolierades Sahlins säsong av en skada som gjorde att han endast stod tre matcher. Då vaktade den danska målvakten George Sørensen kassen i stort sett ensam, vilket han skötte med bravur. Efter en knackig fjolårssäsong vänder dansken hem till Danmark och in i hans ställe kommer en av Hockeyettans mest intressanta namn; Fredrik Bergvik. Man hämtar honom från succégänget Tranås som tog sig hela vägen till kvalserien i våras.

SSK står väl rustat på målvaktssidan där jag väntar mig att Sahlin fortsatt kommer vara etta. Dock inte ohotad då jag tror att när Bergvik vuxit in i den allsvenska kostymen inte är långt efter. En inte helt osannolik fördelning av matcher kan tänkas bli 32 för Sahlin och 20 för Bergvik.

Backar:

David Berg

Marcus Fagerudd

Marcus Oskarsson

Filip Pilö

Sebastian Walfridsson (Ny)

Backsidan är långt ifrån komplett där man dessutom tappat två bokstäver i kaptenen Nicklas Grossman och assisterande Marcus Bohman. Hockeyspelarna Grossman och Bohman kanske inte är de svåraste att ersätta, men däremot tappar man två spelare med en härlig inställning till sporten och inte minst riktigt stora SSK-hjärtan. Bra hockeyspelare kan man köpa, men inte hjärta för klubben.

När man har valt att inte förlänga med Jacob Spångberg, Petter Hansson och Stefan Johansson säger det mig att klubben vill uppgradera och värva bättre spelare på de sista backplatserna. Jag väntar med tillförsikt på vilka namn SSK kommer att droppa på backsidan.

Forwards:

Carl Becker (Ny)

Christopher Bengtsson (Ny)

Sebastian Bengtsson

Ludwig Blomstrand

Lucas Carlsson

Lucas Feuk

Hugo Gustafsson

Sebastian Höglund

Martin Janolhs

Christoffer Liljewall

Emil Lind

Måns Lindbäck

Nick Olesen (Ny)

På forwardssidan har SSK tappat två av ligans absolut skickligaste spelare; Nicolai Meyer och Sebastian Dyk, till SHL. Lägg därtill SHL-meriterade David Åslin, Mikael Ahlén och Stefan Gråhns och ni förstår att det finns en del tunga luckor att fylla.

Klubben har en bra juniorverksamhet där J20-laget spelar på högsta nationella nivå. Från egna leden fyller man på med många intressanta framtidsnamn; bland andra Filip Pilö, Emil Lind, Lukas Feuk och Hugo Gustafsson. Alla fyra blandade spel med juniorlaget och representationslaget förra säsongen.

Det har även värvats in en hel del intressanta namn i form av återvändande stjärnan Christopher Bengtsson, tillika storebror till Sebastian som går in på sin andra raka säsong i SSK. Det ska bli spännande att se om man sätter bröderna tillsammans eller om man väljer att splittra på dem. Att Christopher kommer få en stor offensiv roll är givet efter hans förra sejour i klubben. Däremot tycker jag det är hög tid att även låta lillebrorsan få ett större ansvar i offensiva situationer än föregående säsong. Kan bröderna sporra varandra och nå samma kemi och poängproduktion som fjolårets förstalina?

Laget har bytt ut en dansk poängkung i Meyer mot en annan, nämligen Olesen. Han var en av Panterns bästa spelare förra säsongen och jag räknar kallt med att han kommer vara minst lika bra i år. En offensivt stark värvning.

Norra Hockeyettans poängkung, Carl Becker, hämtas in från Piteå. 25 mål och 26 assist på 39 matcher är riktigt starka papper. Här höjer jag dock ett varningens finger med uttrycket; ”en mygga gör ingen sommar”. Utan att veta något om spelaren undrar jag hur det kommer sig att hans poängproduktion fullkomligt exploderade först förra säsongen? Var det en del tillfälligheter med bra omgivning och en stor offensiv roll som var grunden till killens succé? Eller var det så att polletten trillat ner och han tog träningen på största allvar, vilket då medförde att utvecklingskurvan inte lät vänta på sig? Om det är det sistnämnda kan det bli jackpot för SSK.

Annars har farhågorna från Södertäljehåll varit vilka spelare som ska stå för poängproduktionen nu när Dyk och Meyer lämnat. Två riktigt skickliga spelare till trots så tror jag inte det blir några större bekymmer. Man måste ta i beaktande vilket enormt offensivt ansvar fjolårets förstalina fick. Exempelvis spelade man så länge man orkade i powerplay och behövde nästan aldrig ta en tekning i den egna zonen.

Årets slagstyrka på laget bestäms till mångt och mycket vilka backar man får in på sina sista platser. Tre erkänt bra backar och det kan bli en riktigt solig vinter i kringelstaden.

ENGLUNDS ALLSVENSKA GENOMGÅNG

AIK – från seriesegrare till frågetecken

Bik Karlskoga – en trupp för en topp fem-plats

Vita Hästen – en tupp för mycket i hästgården? 

Björklöven – en begränsad Per Kenttä

Karlskrona – flippmackskungen är nyckeln till framgång

Kristianstad – kan bli årets svar på fjolårets Västerås

Almtuna – är det bitterhet jag ser?

Modo – har stått och stampat länge nog nu

* Mora – kommer inte att studsa tillbaka till SHL direkt

Den här artikeln handlar om: