Sök
Lukas Pilö.
SHL

”Det största jag har varit med om i mitt liv”

Han är tillbaka i Örebro efter en minst sagt lyckad utlåning till Oskarshamn. Med SHL-avancemanget färskt i minnet laddar nu Lukas Pilö för att slå sig in i SHL på allvar.
– Det är svårt att beskriva med ord, men jag är lite stolt över att ha varit med om det. Jag skulle nog säga att det är det största jag har varit med om i mitt liv, säger Pilö till hockeysverige.se.

STRÄNGNÄS (HOCKEYSVERIGE.SE)

Vi lite äldre minns Ulf Pilö från både Södertälje och Nacka i dåvarande allsvenskan. Ursprungligen kom han från klubben med det exklusiva namnet Virvelvindens SK. Klubbnamnet hade inget med ”Virvelvinden från Vuollerim”, alltså Lars-Göran Nilsson, att göra utan var en klubb som huserade i södra Stockholm.

Ulf Pilö. FOTO: Arkiv

Redan säsongen 2017/18 debuterade en ny Pilö i högsta serien, nämligen Lukas . Då gjorde han sju SHL-matcher för Örebro, vilket han även gjorde förra säsongen. Och visst finns släktskapet till Ulf Pilö.
– Det är min farfar. Han har berättat lite ibland om när han själv spelade. Av det jag har hört har han spelat i Södertälje och Nacka men även varit med i Djurgårdens ungdomsstyrelse, Berättar Lukas Pilö då vi ses i Strängnäs där han växt upp.
– Farsan (Peter) är uppväxt i Haninge och har spelat i Vendelsö och Djurgårdens ungdomslag. Då var farfar med som ledare. Dessutom var farsan bra kompis med Robban Ohlsson som nu tränar Djurgården.

Har farfar varit en inspirationskälla för dig som hockeyspelare?
– Ja, det har han. Det är enligt mig världens bästa farfar. När vi pratar är det 90 procent hockey. Det är alltid kul att träffa honom. Han har såklart varit en del i min karriär.
– Jag har ju aldrig själv sett honom spela, men han var med en gång på allmänhetens och då såg han lite stel ut, skrattar Lukas Pilö.
– När vi kvalspelade mot Timrå åkte han först ner till Oskarshamn. Sedan upp till Timrå och efter det ner till Oskarshamn igen. I Örebro kollar han varje match som jag spelar. Han är alltid där och är så hockeyintresserad att det nästan är galet.

I våras fick alltså Lukas Pilö vara med om en nästintill galen resa då han som utlånad från Örebro fick var med om att spela upp Oskarshamn till SHL.
– Jag tog inte riktigt en plats i Örebros A-lag, men jag gjorde det bra i J20 och kände att mitt nästa steg var seniorhockey för att utvecklas. Då blev det lite snack om utlåning.
– Oskarshamn hörde av sig och ville ha dit mig då dom hade lite skador på backsidan. På så vis hamnade jag där.

Resan Pilö fick uppleva där var som plockad ur gamla tidningen ”Pucken” från 1970-talet.
– Det är svårt att beskriva med ord, men jag är lite stolt över att ha varit med om det. Jag skulle nog säga att det är det största jag har varit med om i mitt liv.


Oskarshamns framgångar – en saga som plockad ur tidningen Pucken. FOTO: Ronnie Rönnkvist

”ALLA TRODDE PÅ DET”

Vad är det som gör att ni först slår AIK och sedan Timrå?
– Dels tycker jag att vi hade ett otroligt bra spelsystem och kunniga tränare som kunde läsa av motståndarna. Samtidigt hade motståndarna svårt att läsa oss.
– Sedan hade vi en otrolig gruppdynamik där alla jobbade för varandra och hade glada miner då vi kom till träningarna och matcherna. Alla kunde täcka skott med huvudet om det skulle behövas.

En spelare i Oskarshamn har sagt att känslan var att ni inte kunde förlora, håller du med om det?
– Ja, jag håller med. Det kändes att allt bara flöt på. Även fast det kunde stå 3-0 till motståndarna inför tredje perioden kändes det som att vi skulle vända matchen.

Vad kommer en sådan känsla ifrån?
– Dels handlar det om självförtroende i laget. Även tränarna gjorde ett bra jobb med att vi aldrig skulle ge upp. Sedan var gruppen otroligt stark. Alla trodde på det och ingen såg ner på någon annan utan alla var lika mycket värda.

Inför kommande säsong återvänder Lukas Pilö till Örebro och följer alltså inte med Oskarshamn upp till SHL.
– Jag tror inte det någon gång var aktuellt att jag skulle stanna i Oskarshamn. Klart att det var tufft att lämna laget när vi gjort en sådan grej.
– Samtidigt tycker jag det är superkul att få vara tillbaka i Örebro, träffa alla gamla lagkompisar och komma hem till Behrn Arena. Det känns som mitt hem efter att jag varit där i nästan fem år nu.

”EN EXTRA ROLIG MATCH I PROTOKOLLET”

Nu ska istället Pilö spela mot Oskarshamn, något han tycker ska bli lite speciellt.
– Klart att det kommer bli lite speciellt att möta gamla lagkompisarna. Nu var inte jag där så länge…

Du blev uppskattad i Oskarshamn och nu ska du dit och spela igen.
– Självklart kommer det kännas lite speciellt, men jag tror att då jag väl är på isen tänker jag inte på det sättet. Det blir bara en extra rolig match i protokollet och något jag kommer se fram emot att få spela.

Hur ser du på Oskarshamns chanser i SHL?
– Fortsätter Oskarshamn med sitt spelsystem och får ihop den här gruppdynamiken igen så tror jag absolut inte att man ska räkna bort dom.
– Oskarshamn är nykomlingar och har inte någon press på sig. Det är svårtippat och jag vet inte riktigt, säger Örebro-backen med ett lite hemlighetsfullt leende.

Pilö är uppväxt i Strängnäs vilket inte är direkt känt för att fostra hockeyspelare i första hand.
– Jag skulle säga att vi mest är en golfsläkt. Både pappa och min farbror (Mats Pilö) har spelat på Nordea Tour. Själv har jag spelat och tävlat mycket i golf. Bland annat på Skandia Touren för juniorer, men jag tyckte alltid att hockeyn var roligare.
– Man kan säga att det var pappa som fick mig att börja med hockey eftersom han också har spelat, men han valde golfen och jag hockeyn.

Det blir fortfarande en del golf vid sidan av hockeyn för Örebro-backen.
– Just nu blir det mest på helgerna som jag hinner spela. Sedan kan det bli någon gång efter träningarna. Det blir inte jättemycket, men två, tre gånger i veckan kanske.

Var det här i Strängnäs ishall du började eller pendlade du till Åkers Styckebruk?
– När jag växte upp spelade ungdomslagen upp till U16 spelade här i Strängnäs. Sedan spelade junior och A-lag i Åkers. När jag kom upp till juniorerna blev det att jag pendlade dit. Det är bara tio minuter med bil.


Lukas Pilö. FOTO: Ronnie Rönnkvist.

FLYTTADE TILL ÖREBRO SOM FEMTONÅRING

Från Åkers IF kommer tidigare storspelare så som Kjell Svensson och Mats Hallin. Dom valde senare Södertälje, men den vägen var aldrig aktuell för Lukas Pilö.
– Nej, det blev inte så. Dom flesta i min ålder från Södertälje spelade i Järna med (Jörgen) Bemström som tränare. På så vis blev det aldrig något riktigt lag i Södertälje. Då blev jag kvar i Strängnäs.
– Sedan hörde Örebro av sig. Jag fick ett jättebra intryck av klubben och valde då att gå dit. Det här var vid jul U16-året. Jag gick sedan sista terminen i nian där och hela gymnasietiden.

Du var 15 år då du flyttade till Örebro, hur upplevde du det?
– Det var tufft (skratt). Mamma och pappa ställde upp och var där mycket i början. När dom inte var där kände jag mig ganska obekväm med att bo själv, laga mat, tvätta och allt sådant. Det var lite jobbigt, men i och med att dom var där i början kom jag in i allt ganska snabbt.
– Sedan gick jag i samma klass som några i laget. Bland annat Petter Bratt. Jag lärde känna honom jättebra och var en del med hans familj, vilket kändes bra.

Vad skiljde sig mest att komma från hockeyn i Åkers/Strängnäs till den i Örebro?
– Det märktes att det var mer en elitförening i Örebro. Kosten blev viktigare och träningsmängden ökade. Jag var tvungen att tänka rätt, sova bra, äta som en elitspelare. Det var att komma till hallen, göra sitt jobb där för att sedan åka hem för att äta och sova.
– I Strängnäs kom jag till hallen och det var kanske inte samma fys eller noggrannhet med kosten allt sådant där. Allt är ett snäpp högre i Örebro.

Var det svårt att komma in i det?
– Nej, det tycker jag inte. Jag är en noggrann person samtidigt som alla i Örebro strävar mot eliten. I Strängnäs spelade vissa spelare bara för att det var kul.

SIKTAR PÅ EN PLATS I A-LAGET

Under fjärde säsongen i Örebro, 2017/18, får Lukas Pilö chansen i SHL, men även i U19-landslaget.
– Först och främst var det ett enormt självförtroende boost och ett kvitto på att jag gör någonting bra. När jag har ett självförtroende spelar i alla fall jag min bästa hockey. Man är ”på” och tänker inte så mycket.

Sitter det här självförtroendet i fortfarande?
– Ja, det tycker jag att det gör. Speciellt i och med kvalet med Oskarshamn. Klart att jag även fått ett självförtroende boost av det.

Hur var det att dra på sig landslagströjan första gången?
– Det var sjukt mäktigt. Först var det med U19 i Tjeckien. I augusti var sedan med U20 i ”Ö-vik”. Hade någon sagt till mig då jag var 12-13 år att jag skulle spela i landslaget så hade jag inte trott på den personen.
– Att höra nationalsången innan matchen och allt sådant var bara skitkul. Det var verkligen en speciell känsla då vi var i ”Ö-vik”. Där var det rätt mycket folk på läktaren och många som sjöng med. Man fick lite rysningar.

Första A-lagsmatchen med Örebro spelade Lukas Pilö på bortaplan.
– HV71 borta. Det var på annandagen och fullsatt. Även fast det var bortaplan fick jag lite rysningar eftersom jag aldrig hade spelat inför så mycket folk. Klart att jag var lite nervös innan matchen, men det var en häftig upplevelse.
– Att spela första hemmamatchen var ändå ännu bättre. Det stödet vi har i Behrn samtidigt som jag vet hur mycket den staden gillar hockey… Jag har kollat på nästan alla matcher där sedan jag var U16-spelare.
– Jag har suttit där på läktaren och tänkt att jag också spela där en dag. Sedan fick jag göra det. Självklart var det extremt roligt det med.

Vad blir din målsättning i Örebro kommande säsong?
– Självklart att ta en plats i laget, att kunna bidra och göra nytta för laget samtidigt som jag tar ytterligare ett steg i min utveckling som gör att jag blir en bättre hockeyspelare, avslutar Lukas Pilö innan vi går ner till hamnen i Strängnäs för att kika på lite båtar i regn och blåsten.

Den här artikeln handlar om: