Sök
Oliver Nordberg
SHL

Vann poängligan – rekommenderar andra att testa samma äventyr: ”Är en bra väg”

Oliver Nordberg är en doldis inom svensk hockey men kommer från en succésäsong med Salzburg i den så kallade alpligan. Nu är han tillbaka i Sverige igen och ska fortsätta på inslagen väg – men nu i Vita Hästen.
– Det känns som ett ställe där jag kan utvecklas, säger han till hockeysverige.se.

Många hockeyfans har nog ingen större koll på Oliver Nordberg. Han öste in poäng i Brynäs J20-lag under ett par säsonger och fick chansen när de hade massor av skador i kvartsfinalserien mot Växjö. Därefter fick han inget nytt kontrakt av Gävleklubben utan hamnade i Salzburg. Inte i A-laget, utan i klubbens reservlag som huserar i den så kallade alpligan där det förutom österrikiska klubbar också spelar lag från Italien och Slovenien.

Nordberg berättar för hockeysverige.se att han hamnade där tack vare en lagkompis hos Brynäs juniorer.
– Det här dök upp tack vare (Casper) Evertsson. När han hoppade på den här grejen så kände jag att då kan jag också ta chansen. Salzburg hade bra träningsmöjligheter och sådana saker så jag såg chansen att kunna utvecklas där. Men jag hade ärligt talat inte så stora förväntningar när jag åkte ned.

Men succén blev total. Casper Evertsson, kommande säsong i Strömsbro i Hockeyettan, gjorde 50 poäng på 39 matcher och slutade åtta i poängligan.  Oliver Nordberg var ännu bättre. Med sina 72 poäng (28+44) på blott 40 matcher vann han poängligan före Asiagos Anthony Bardaro.
– Lite förvånad är jag såklart. Jag visste inte hur ligan var så jag hade som sagt inte så stora förväntningar, utan jag fokuserade snarare på att utvecklas och bli bättre. Men det är förstås jättekul att det blev som det blev. Jag menar, att vinna poängligan…det är ett ganska bra kvitto på att man jobbat på bra och gjort någonting rätt.

Hur var hockeyn?
– Det var inte en så svår omställning från svensk hockey, utan hockey är hockey liksom. Men kvalitén var väldigt ojämn så det är svårt att jämföra med någon svensk liga egentligen. De bästa lagen var hyfsade men de sämre var inte så bra. De stod i princip som en mur runt egen målbur hela matchen, berättar Gävlesonen.
– De bra lagen hade ändå en del bra lirare men det var en väldigt stor skillnad mellan spelarna och lagen.

HYLLAR KLUBBEN

Eftersom laget ingår i storklubben Red Bull Salzburg, som gick till semifinal i årets CHL, var faciliteterna för Nordberg och hans lagkompisar bra.
– Allt sånt var grymt. Vi fick frukost, lunch och middag från klubben och det fanns alltid möjligheter att träna extra och sånt. Allt var kanon, både på isen och utanför så man fick verkligen chansen att utvecklas.

Skulle du rekommendera fler svenskar i samma sits som du att testa den här vägen?
– Ja, jag tror faktiskt det. Det finns förutsättningar att utvecklas och bra träningsmöjligheter, så jag tror det är en bra väg. I slutet av säsongen frågade faktiskt coachen mig om det fanns fler svenskar som skulle kunna vara aktuella för dem.

Flytten till Österrike blev som sagt aktuell eftersom Nordberg inte fick något A-lagskontrakt av Brynäs.
– Jag kände att det var rätt väntat, även om jag fick vara med och spela i slutspelet. Det var liksom inget ”Åh nej, hur ska jag göra nu?” utan jag var ganska förberedd på att det skulle kunna hända.

Känner du att du borde fått fler chanser av Brynäs?
– Nä, det var deras val. Om de kände att jag inte var tillräckligt bra så var det så. Det var upp till klubben att besluta om det. Jag tänker inte lägga över skulden på någon annan.

Du har Brynäs som moderklubb, är målet att få återvända dit?
– Absolut. Jag har spelat där sen jag var en liten grabb, så det vore sjukt kul att återvända någon gång, säger 21-åringen som också menar att han inte avskräcktes av nivån i högstaligan när han slängdes in i A-laget i kvartsfinalen mot Växjö 2018.
– Jag tycker jag gjorde det ganska bra och tror jag har mer att ge i SHL, även om det inte var helt lätt att kastas in mot Växjö med det lag de hade då.

DÄRFÖR VALDE HAN HÄSTEN

Men först väntar alltså spel med Vita Hästen i HockeyAllsvenskan för Oliver Nordberg. Efter bara ett år i Österrike vänder han hem till Sverige igen.
– Det var inte helt givet att jag skulle flytta hem redan nu men min tanke var hela tiden att jag ville spela hemma i Sverige igen, berättar Nordberg.

Varför blev det Vita Hästen?
– Min agent och jag började prata om att försöka hitta något i Sverige och Hästen kom upp som ett alternativ ganska snabbt. Det kändes bra när jag hade pratat med ledarstaben där och det känns som ett ställde där jag kan utvecklas men också kan bidra och hjälpa dem. Jag vill ge det chansen i Vita Hästen.

Vad har du för mål med säsongen som kommer?
– Målet är bara att göra det så bra som möjligt i HockeyAllsvenskan och sen se vart det leder. Men nu fokuserar jag bara på att göra det bra i Vita Hästen och hjälpa dem så mycket det går, avslutar Brynäsprodukten.

Den här artikeln handlar om: