Sök
NHL

SAMMANSTÄLLNING: NHL-sommarens viktigaste hockeydatum

NHL-säsongen är precis över. Men redan natten till lördag markeras starten för nästa säsong. Här listas sommarens viktigaste datum.

15 juni – Utköpsperioden startar.

Redan igår smygstartade lågsäsongen då den första utköpsperioden drog igång. Då kan NHL-klubbarna köpa ut de kontrakt de vill bli av med – mot en förutbestämd straffavgift. Igår fick vi se Philadelphia köpa ut den sedan länge kritiserade backen Andrew MacDonald, och den tidigare världsbacken Dion Phaneuf gick samma öde till mötes i Los Angeles.

Utköpsperioden sträcker sig till och med den sista juni.

15 juni – deadline för SHL-värvningar.

Igår var det som bekant också deadline för NHL-klubbarna att värva osajnade free agents från SHL och övriga europeiska ligor. Då värvades exempelvis Jakob Lilja från Djurgården. Han blev klar för Columbus.

19 juni – NHL Awards går av stapeln i Las Vegas.

Här kan Robin Lehner utses till årets målvakt, Victor Hedman till årets back, Rasmus Dahlin och Elias Pettersson är finalister till rookiepriset, Robin Lehner är även nominerad till priset som går till spelaren som visat störst dedikering till hockeyn och Oliver Ekman-Larsson är tillsammans med Henrik Lundqvist nominerade till priset som går till den person som bidragit mest både på och utanför isen.

Elias Pettersson är storfavorit till rookietiteln och Robin Lehner väntas få Bill Masterton Trophy.

21-22 juni – NHL-draften.

Här kickar säsongen igång på allvar! Natten till lördag går den första draftrundan av stapeln och lördag eftermiddag, svensk tid, är det dags för draftrunda två till sju. Två svenskar, Philip Broberg och Victor Söderström, ses som givna att gå i förstarundan. Även spelare som Nils Höglander och Albin Grewe kan komma att göra det.

23 juni – UFA-intervjuerna inleds.

Den 23 juni får de spelare som blir unrestricted free agents, det vill säga de som helt fritt kan välja sin nya klubb, börja samtala med andra klubbar. Här kan exempelvis Erik Karlsson på allvar börja undersöka marknaden för att se om det är värt att bli free agent – eller om det är bättre att skriva ett nytt kontrakt med San Jose.

26 juni – RFA-intervjuerna inleds.

Här får de spelare som är restricted free agents, det vill säga de som fortfarande har sina rättigheter hos sin nuvarande klubb men vars kontrakt löper ut, börja samtala med klubbar. Här finns spelare som Mitch Marner, Patrik Laine och vår svenske Andreas Johnsson, som alla kan komma att bli svåra fall för sina nuvarande klubbar. Någon av dem kan komma att trejdas. Marner och Toronto tycks exempelvis stå ungefär lika nära varandra som Toronto gjorde med William Nylander förra året. Då drog diskussionerna ut på tiden och ”Nyllet” sajnade sitt kontrakt fem minuter innan deadline i december.

30 juni – Spelares kontrakt löper ut

NHL-spelarnas kontrakt gäller alltid till 30 juni.

1 juli – free agency inleds

Den första juli är en av sommarens intressantaste dagar. Då kan spelare som är UFA:s sajna för nya klubbar. Om inte Erik Karlsson förlänger med San Jose är det den här dagen vi får se hans kommande klubbadress, exempelvis.

5 juli – spelare kan ansöka om en skiljedomare

Här kan de RFA-spelare som vill ha sin lön bestämt av en oberoende part ansöka om att få ett kommande ettårskontrakt bestämt av en skiljedomare. Fallet avgörs sedan i slutet på månaden. I fjol ansökte 30 spelare om en så kallad ”arbritation”, men det brukar bara vara någon eller ett fåtal som till slut hamnar i ”rätten”. De flesta spelare kommer till sist överens med klubbarna om ett nytt kontrakt.

Förra året var William Karlsson en av spelarna som ansökte om att få sin lön bestämd i en NHL-domstol. Spelarna måste ha spelat i NHL i fyra år innan de kan ansöka om en skiljedomare.

Slutet av juli

Då går de spelare som inte kommit överens med sina klubbar om en ny lön, och som ansökt om att få den bestämd av en domare, upp i rätten. Dessa görs löpande och datum och sådana saker baseras också på hur många spelare som ansöker om att få lönen bestämd av en skiljedomare.

 

Den här artikeln handlar om: