Sök
Nyheter
GRANSKNING: Här i Sverige föds flest NHL-spelare

Jag fick ett mejl för några veckor sedan som innehöll en intressant granskning. En granskning som faktiskt visar att Örnsköldsvik inte får fram flest NHL-spelare per invånare…

Det är sajten shopalike.se (nej, detta är inget samarbete) som, med hjälp av hockeysverige.se’s systersajt Eliteprospects, tagit fram informationen. Informationen som avslöjar vilken del av Sverige som får fram flest NHL-spelare, både totalt och i relation till antalet invånare i kommunen.

Vi kan börja med att kolla in antalet NHL-spelare per län och kan där se att Stockholm, som sig bör, är förkrossande överlägset. De har faktiskt lika många spelare som Västernorrland, Västa Götaland och Västerbotten tillsammans! Men det är en ganska rimlig skillnad om du frågar mig. Däremot är det kanske en liten skräll ändå, att Västernorrland är före Västra Götaland. Jag hade nog tippat på tvärtom.

Dalarna plockar dessutom hem en viktig prestigeseger mot Gävleborg, strax bakom den absoluta toppen.

Om vi går till kommunerna snarare än länen är listan annorlunda. Här är Stockholm alltjämt i topp, men där bakom är det intressant. Örnsköldsvik och Göteborg står på 14 spelare vardera och Gävle jagar tillsammans med Skellefteå där bakom. Här kan det alltså bli förändringar bakom suveräna Stockholm redan de kommande åren. Men återigen är Stockholm klar etta. Här har de till och med fler än Ö-vik, Göteborg och Skellefteå tillsammans! Det är väldigt imponerande.

Men det är också här vi verkligen kan se vilka som är de verkliga hockeyorterna. När vi väger in hela län blir det en aning snedfördelat. Att Stockholm är etta är återigen givet. Men att Göteborg inte är tvåa säger ändå någonting om hockeykraften som finns i Örnsköldsvik, Skellefteå och Gävle. Det är ganska häftigt, måste jag själv säga, med tanke på städernas storlek. Inte minst Örnsköldsvik kan ju stoltsera med fler svenska superstjärnor än någon annan stad och det ska ju egentligen inte vara möjligt!

 

 

Föga förvånande är Västernorrland således det bästa länet när det handlar om NHL-spelare per invånare, enligt shopalikes granskning. 0,013 procent blir NHL-spelare i Västernorrland. Västerbotten är tvåa med 0,089 innan Norrbotten, Dalarna och Gävleborg avrundar topp-fem. Snacka om norrlandsdominans, med andra ord. Här är Dalarnas län det bästa icke-norrländska. De övriga länen på topp-fem räknas till Norrland.

Här kan vi också notera hur storstäderna inte alls har något med toppen att göra. Stockholm är något oväntat bäst bland dem, sen kommer Uppsala och strax där bakom kommer Västra Götalands län med Göteborg och Skåne med Malmö. Men den jämförelsen blir förstås inte helt schysst.

Örnsköldsvik var klar etta på den förra listan, precis som väntat, Därför kom det som lite av en chock när det visade sig att bröderna Sedins och Peter Forsbergs hemstad inte är den kommun som fått fram flest NHL-spelare per invånare i Sverige. De är faktiskt bara sexa!

Överlägsen etta är i stället lilla Munkfors som fött fram tre NHL-spelare (Peter Nordström, Anders Håkansson och Thommie Bergman) enligt Eliteprospects. Det ger 0.0797 procent av invånarna. Övertorneå är skrällartad tvåa med 0.0448 procent. Linus Omark och Johan Harju nådde NHL därifrån.

Bjurholm (vad är det, ens?) är trea innan vi till sist får se två orter som verkligen förknippas med ishockey: Leksand och Timrå.

Vad säger de här siffrorna egentligen? Ptja, inte nödvändigtvis så mycket mer än att Stockholm är stort och att Örnsköldsviks kommun är överrrepresenterade när det handlar om att få fram väldigt duktiga NHL-spelare. Men det vi ser i den understa rankingen är att det verkligen blir utslagsgivande när små, små kommuner får fram någon NHL-spelare. Jag menar, Munkfors är totalt överlägsna och det är knappast där svensk hockeys mecka finns.

MEN det är ändå intressant och framför allt väldigt att se de här siffrorna, även om de inte säger så mycket. Stockholms överlägsenhet är värd att ta med sig, precis som Skellefteås och Gävles hockeyintresse (utan intresse får man inte fram så många spelare). Och vem hade trott att Munkförs och Övertorneå skulle vara de bästa kommunerna på listan? Det blev i alla fall en ögonöppnare för mig.

Men trots att de inte är etta i alla rankingar tar jag nog ändå med mig Örnsköldsvik. I synnerhet eftersom att det är en sån vansinnigt stor andel av deras spelare som också lyckats bli världsspelare.

Se hela listorna och hela rankingen här.

Den här artikeln handlar om: