Sök
Nyheter
KARLSSON: Och ändå ska dom ha samma lön som herrarna?

Fotbolls-VM pågår just nu och eftersom det är damer som spelar pågår också VM i ”vem som kan skriva flest gånger att kvalitén är usel”. Själv sitter jag mest och funderar på: Vad är det som provocerar så mycket?

De kallas gnälliga, tjejerna. Oavsett om det handlar om fotboll eller hockey tycks åsikten vara ganska tydlig hos gemene man. Sitt ner, var tyst och bli lika bra som killarna på fotboll. Sen kan du börja ställa krav.

Det vore förstås det enklaste. Ååååh, vad skönt det vore om de bara slutade gnälla, tjejerna. Om de bara spelade sin fotboll eller hockey, fortsatte jobba heltid vid sidan om och snarare var tacksamma över att de fick spela i Brynäs, HV71, Leksand eller vilken klubb det nu är. Så kan hockeyföreningarna fortsätta lägga all tid och alla resurser på herrarnas hockey. För ingen bryr sig ju om tjejerna ändå, och om de inte gnäller så kan vi låtsas att de inte finns och ingen märker av dem ändå. Så borde det vara på alla arbetsplatser tycker jag. Varför ska de börja kräva massa rättigheter och skyldigheter? Vad är nästa steg – ska de börja begära en lön?!

Ja, jag överdriver en del. För komisk effekt, förstås. Men ska vi vara helt ärliga är min överdrift inte så vansinnigt stor. Ja, inom den ”vanliga” arbetsvärlden börjar Sverige bli mer jämställt så jag tänker inte sitta och samla billiga politiska poäng och påstå att de som irriteras över damers idrottare också tycker att de inte borde ha rösträtt och sådana saker, som många andra gör när de vill få fram en politisk poäng. Men det är verkligen, verkligen märkligt att vi skriver 2019 och att tjejerna ses som gnälliga och usla när det handlar om lagidrott.

SKEVT FOKUS

Jag tycker man måste välja sina strider. När Nilla Fischer stoppar upp ett långfinger framför ansiktet på hela fotbolls-Sverige under sitt tacktal vid Fotbollsgalan gör hon det med vetskapen om att hon som redan är hatad i stora delar av samhället kommer få ännu mer hat på sociala medier. Men hon gör det ändå. För hon vet att det är då hela fotbolls-Sverige sitter och tittar och lyssnar. Hon vet att förbundet, att herrlandslaget, att TV-publiken inte kan blunda då.
– Om jag stod här i dag som man, med den karriär jag haft, skulle jag aldrig mer behöva oroa mig ekonomiskt. Inte mina barn heller, sade hon bland annat då.

När det är OS eller VM skrivs det alltid om de skilda förutsättningarna mellan damer och herrar. Flera medier lade häromveckan ut en lista där de bäst betalda herrspelarna jämfördes med Ada Hegerberg, världens bästa spelare på damsidan. Kommentarsfälten handlade såklart inte om hur sjukt det var att Messi tjänade 320 gånger mer än Hegerberg, utan om hur sjukt det var att skillnaderna lyftes fram. Att det är rimligt att Messi tjänar mer, att Hegerberg inte säljer några tröjor och att ingen bryr sig om damspelare. Och ja, det ligger onekligen något i det. Bara en dumsnut skulle hävda något annat. Men jag ser inte varför så många provoceras av att skillnaderna lyfts fram. Att så många på något sätt måste hävda sig och höja upp Messi och förklara hur fruuuuktansvärt bra han är och att det är rimligt att Hegerberg tjänar 0,3 procent av argentinarens lön.

TROR INTE PÅ LIKA VILLKOR

Återigen. Ja, det är rimligt att lönerna är högre på herrsidan. Det är där de stora sponsorpengarna och TV-pengarna finns, till att börja med. Men bara för att det är rimligare utesluter inte det vikten av att belysa skillnaderna och orättvisorna som finns. För de finns. Ingen kan tvinga någon att betala Ada Hegerberg eller Nilla Fischer högre lön. Ingen kan tvinga någon att se till att allting är 50/50. Men vad jag vet är det ganska få damspelare i fotboll eller hockey som kräver just det heller. Ändå har det blivit någon sorts sanning att det minsann ska vara helt samma lika mellan de olika könen.

SVT lade idag upp en text som förklarade att VM varit en publikmässig besvikelse så här långt, i jämförelse med de senaste två VM-slutspelen och ställde frågan varför. Många av de mest lajkade svaren var, förstås: ”För att kvalitén är usel”, ”För att ingen bryr sig”, ”För att damfotboll är dåligt”, ”För att damfotboll är bedrövligt tråkigt”. Och sen kom förstås klassikern: ”Ändå kräver de samma lön som herrarna? och fler i samma stil.

”GNÄLLSPIKARNA I SPARKA O SPRING LAGET”

I en annan artikel gick anfallaren Stina Blackstenius ut och var oförstående till varför hon petades i Sveriges match mot Thailand igår. De mest gillade kommentarerna:

”Sluta nu upp, det är väl för fan lagledaren som tar ut laget och ingen annan”, ””Helvete vad det gnälls hela tiden. Får dom inte för lite stålar, uppmärksamt så är det speltid eller nått annat”, ”Vilket gnäll det är i damlaget i fotboll. Jämför med handbollslaget , basket laget , inge jävla gnäll . Nä handbolls o basket Tjejerna dom gnäller inte , o dom är sevärda o duktiga jämfört med gnällspikarna i sparka o spring laget”. Jag vet att det är en heeelt annan diskussion – men återigen läggs fokuset på att det GNÄLLS.

När Nilla Fischer går ut och belyser skillnaderna och orättvisorna gör hon knappast det för att hon vid nästa lönesamtal ska kunna kräva samma lön som Virgil van Dijk eller någon annan världs-försvarare på herrisdan. Hon gör det med vetskapen att hon kommer bli hatad, kallas gnällig, kallas ”PK-feminist” och att det förmodligen inte kommer bli någon skillnad alls. Men det är precis där vi måste börja. Man kan ju inte först kräva att kvalitén blir exakt lika bra som på herrsidan och sen börja diskutera att de borde ha lika ersättning och sådana saker. Steg ett är att se till att damer och herrar har samma möjlighet att idrotta och elitsatsa. I takt med det går kvalitén upp och intresset kommer växa och det finns en större anledning för klubbar och företag att satsa ännu mer också på damerna. Svårare än så är det inte. (Om nu kvalitén, relativt sett, ens är sämre inom toppfotbollen och toppishockeyn numera). Och om allting handlar om kvalité, varför tittar vi då ens på Allsvenskan i fotboll? Eller i hockey? Det finns ju Premier League och NHL! DÄR är det kvalité!

DE SKA SITTA TYSTA

Men det finns fortfarande en kultur av att tjejer är duktiga när de är tysta och inte gnäller. När de kämpar på i det tysta och jobbar sig fram till bättre förutsättningar. Ja, den aspekten krävs också. På samma sätt som den behövs för en orienterare, seglare eller en annan som håller på med en mindre bevakad sport (om vi nu i det här fallet ska se ”damfotboll” eller ”damhockey” som en egen sport vilket vi förstås inte ska egentligen), men det finns ingen ursäkt till varför klimatet hos åskådaren och på sociala medier är som det är. När någon slår sönder Nilla Fischers staty undrar många varför HON ENS FICK EN STATY FRÅN BÖRJAN?!? Kan det vara för att hon är PK-vänster-feminist kanske?!?! (Ja, det är en åsikt jag sett både SHL-spelare och SDHL-spelare stå bakom på sociala medier).

Damkronorna har också kallats gnälliga för att de så öppet riktat kritik mot det svenska ishockeyförbundet. Både mot förbundet självt, samt anställda (Anders Larsson, Leif Boork med flera). Men det ger nästan inget resultat (förutom att de kallas gnälliga). När de åker ur A-VM ses det som ett bevis för att de inte har rätt att klaga. Sanningen? Sanningen är precis tvärtom.

Medan andra länder målmedvetet satsat på att bygga upp sina kvinnliga idrottare har förbunden i Sveriges två största lagidrotter tittat åt andra hållet och låtsats att det fortfarande är 2001 då Sverige var ett av få länder som ”satsade” på sina damer. Det gav stora framgångar på både dam- och herrsidan. Men det är inte 2001 längre. Och det vet både Nilla Fischer och Erika Grahm (för att ta två exempel) om. De vet om att de har rätt att kräva saker, att det inte lönar sig att sitta tyst och låtsas om att det inte finns orättvisor. De har all rätt att belysa faktumet att de förmodligen inte kan pensionsspara en krona på att spela hockey, vilket gör att de måste plugga/jobba vid sidan om och inte kan satsa helhjärtat på hockeyn och att de därför måste lägga av i ”förtid”.Och de har rätt att prata om det utan att få hat.

VARFÖR ÄR NI SÅ RÄDDA?

Vill du inte titta på damer som spelar fotboll, ishockey, hoppar höjd, cyklar moutnainbike eller åker skidor är det helt okej. Ingen tvingar dig att titta. Men jag är extremt nyfiken på vad det är som får dig att aktivt gå in och hävda dig. Varför har så många ett behov av att förklara hur otrrrrrrroooooooligt dåligt fotbolls-VM är? Eller varför det är så ooooootrrrrrooooooooooligt rimligt att SDHL-matcherna bara lockar ett par hundra åskådare?

Det här är egentligen två skilda diskussioner och jag vet ärligt talat inte om jag lyckades knyta ihop den här texten på något bra sätt. Men jag behövde ärligt talat skriva av mig. Jag behövde någonstans belysa och fundera kring varför diskussionen alltid blir så banal och enkelspårig och jag kommer lämna den här texten med ett par frågor: Vad är det som provocerar er så mycket med att det spelas ett fotbolls-VM? Varför är ni så rädda över att damidrottare också har röster och vill höras?

Mvh

En PK-feminist (antar jag)

Idag 19:00
HC Vita Hästen - Modo Hockey
1 3.10
X 4.45
2 1.91
Idag 19:00
Almtuna IS - Timrå IK
1 3.30
X 4.20
2 1.91
Idag 19:00
IF Björklöven - Västerviks IK
1 1.49
X 4.90
2 5.25
Idag 19:00
BIK Karlskoga - Södertälje SK
1 1.51
X 5.25
2 4.75
Idag 19:00
Tingsryds AIF - Karlskrona HK
1 2.30
X 4.00
2 2.60
Idag 19:00
AIK - Mora IK
1 2.05
X 4.05
2 2.95
Idag 19:00
Kristianstad IK - Västerås IK
1 2.65
X 4.00
2 2.30
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten