Sök
Lucas Feuk a-lagsdebuterade med fem matcher för SSK ifjol.
Södertälje SK

Inledde med konståkning – nu är TV-puckstjärnan redo för allsvenskan

Hans första kontakt med isen skedde genom konståkning. Men efter ett tag började Lucas Feuk med ishockey. Samma sport hans pappa, den förre Djurgården- och Södertäljespelaren Tomaz Eriksson nådde framgång i. Nu väntar första ”riktiga” a-lagssäsongen för Lucas Feuk i Södertälje.
— Det är ett stort steg och av det jag hört är det en stor skillnad, berättar han för hockeysverige.se.

SÖDERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Lucas Feuk inledde sin hockeybana i IFK Salem, alltså samma klubb som bland andra Mikael Ahlén har sina rötter i. Efter en kort sväng till Djurgården kom han sedan att hamna i Södertälje, alltså samma resa som pappa Tomaz Eriksson gjorde i slutet av 1980 och början av 1990-talet. Förra säsongen fick dessutom Feuk chansen att testa på A-lagshockeyn i SSK och till kommande säsong har hans fina spel belönats med ett A-lagskontrakt.

NÄRA ATT DET BLEV KONSTÅKNING

Nu är inte namnet Feuk det allra vanligaste. Med tanke på att pappa Tomaz heter Eriksson kan man fundera kring vad Feuk kommer ifrån.
– Man uttalar det ”föök”, säger Lucas Feuk när hockeysverige.se träffar honom i centrala Södertälje samtidigt som det dunkar musik från studentflak och poliser står i vägkorsningarna och dirigerar om trafiken. Stämningen är med andra ord god utanför fönstret vid cafét där vi sitter.
– Namnet kommer tydligen långt bak i tiden från Danmark. Det är på mammas sida, men jag har ingen dansk släkt.

Däremot är det pappa Tomaz som ledde in Lucas i hockeyn, men det var nära att det skulle bli en annan sport för juniorlandslagsforwarden.
– Från början var det han. Jag var nog inte med i omklädningsrummet så mycket då jag var liten, jag tror inte det i alla fall.
– Det började i Salem. Jag stod på is när jag var två månader, men inte med skridskor. Jag var två och halvt år när jag första gången åkte skridskor.
– Pappa försökte lära mig en del, men det var mest lek i början. Han var tränare för mig då, men jag började faktiskt först på konståkning…

Konståkning?
– Syrran är konståkerska och det var där jag också började. Jag var med lite på hennes träningar och testade på.

Vilken nivå håller din syster Louise inom konståkningen?
– Jag tror att hon var ganska bra och tävlade i teamåkning på en ganska hög nivå i Sverige. Under gymnasietiden fick hon andra intressen och lade av med konståkningen. Senaste tiden har hon börjat köra på med kompisgäng och fått tillbaka glöden lite.

HADE PAPPA SOM TRÄNARE

Däremot ser inte Lucas Feuk sig själv som någon vidare konståkare.
– Nej, jag är inget bra alls (skratt). Jag hade Tomas Storm då jag gick på skolhockey två mornar i veckan mellan sexan och nian. Då testade jag lite sådant. Det kanske inte var konståkning, men vissa delar i den träningen var ganska lika.
– Jag gick på Annerstaskolan då. Där gick jag bland annat med Marcus Pedersén som nu spelar i Linköping och Gustav Grahn Luleå. Det är ändå lite spelare som jag känner igen därifrån och som nu spelar i J20-elit, vilket är ganska kul.

Tomaz Eriksson gjorde totakt 137 matcher i högsta serien för Djurgården och Södertälje. Foto: Bildbyrån

Varför blev det Södertälje?
– Jag spelade i Salem. Sedan gick jag till Djurgården tillsammans med pappa och var där i två säsonger. Pappa gick först till Södertälje och när jag var 11-12 år gick jag också till dit.
– Pappa var hjälptränare i 00:orna medan jag var i 01:orna och medellaget första säsongen. Efter den säsongen var jag uppe med 00:orna och körde. Då hade jag pappa som tränare. Det hade jag fram till sista säsongen med 01:orna i U16. Efter det har jag inte haft något med honom att göra på tränarnivå.

Du måste ha fått en del tips och råd av pappa ändå?
– Ja, hur mycket som helst. Sedan kanske det inte är så lätt att ta in allting efter en match då han säger ”du skulle göra så här eller så här i stället”, skrattar Lucas Feuk och fortsätter:
– Småtips är det såklart att jag fått av honom, men också hur jag ska träna och göra allt rätt vid sidan av. Det har varit mycket vad jag ska stoppa i mig och vad jag inte ska stoppa i mig.

VANN SKYTTELIGAN I TV-PUCKEN

Vid TV-pucken 2016 fick Lucas Feuk lite av ett genombrott på juniornivå. Han vinner målskytteligan med 13 gjorda mål på elva matcher och även poängligan på totalt 18 poäng.
– Där gick det otroligt bra. Vi hade Jörgen Winborg som tränare. Han och min pappa känner varandra bra. Jag tror till och med att han var på mitt dop, säger Feuk med ett leende och fortsätter:
– Det kändes jättebra med Jörgen som tränare. Jag tror just tränar-biten var viktig för mig eftersom jag fick bra med förtroende från honom och fick verkligen spela mitt spel. Dessutom spelade jag med kedjekamrater från laget samtidigt som puckarna studsade in.
– Egentligen är det ganska sjukt för jag hade inte förväntat mig att vinna den poängligan. Jag hade lite fördel med kvalet eftersom jag hade med mig fem poäng från det. Dock gick det inte jättebra för laget, men när jag satt i bussen hem från Rosengård efter turneringen var jag ändå ganska nöjd med att ha vunnit poängligan.

Du gjorde nio av målen i powerplay, även det mest i turneringen, vad ser du som nyckeln i ett bra powerplay?
– Kedjekamraterna. Det viktigaste är att man kan ta hjälp av andra, men också använda sig själv som ett hot. Jag tycker också det är viktigt att dom andra är ett hot och med det drar på sig markeringar så det skapas ytor. Det gäller att hitta en bra balans i det där. Det är svårt att markera fem spelare om man är fyra.
– I TV-pucken var jag ”point”. Jag stod på blåa eftersom jag gillar att ha överblick över spelet och känna att jag får riktigt mycket puck som jag kan fördela på båda kanterna. Sedan använde jag mitt skott nästan varje gång jag hade möjligheten eftersom jag vet att jag behöver skjuta många skott för att göra mål.

Lucas Feuk styrka är annars just spelförståelsen.
– Ja, men jag lever också mycket på farten, det i kombination med spelförståelsen. Sedan tycker jag i alla fall att jag har ett bra skott. Jag skjuter otroligt mycket, men jag har dock fått möta min överman den här säsongen. Jag trodde jag sköt mycket, men Emil Lind, skjuter också otroligt mycket.
– Vår kedja hade skjutit otroligt mycket innan jul. Det var otroliga siffror och vi satt och skrattade åt det där i omklädningsrummet.

STARKT FJOLÅR

Södertälje-forwardens säsong 2018/19 var riktigt bra. På 43 matcher i J20 svarade han för 21 mål och totalt 43 poäng. Dessutom fick han spela fem matcher i Hockeyallsvenskan med SSK.
– Allmänt är jag jättenöjd med säsongen. Det kändes bra redan från start med sommar-fysen och jag fick en ny nivå på min fysträning. Jag fick nya tränare i (Anders) Hultin och Patric Gozzi. Jag hade aldrig träffat på dom tidigare.
– Jag tror att en anledning till att det gick bra för mig var att just fysträningen var så bra. Sedan spelade jag, Lind och (Daniel) Nilsmats ihop från första träningen. För mig har det varit en riktig stabilitet att ha dom med mig.
– Dels har dom rutin dels är båda riktigt bra hockeyspelare. Jag fick extremt mycket tips av dom i början och att min säsong gick så bra har jag i stort att tacka dom för. Innan säsongen hade jag bara testat på några J20-matcher, men aldrig spelat fullt ut en säsong. Att möta två år äldre spelare, det är lite mer muskler att möta och jag kanske inte behövde köra på största spelarna direkt. ”Du får ta det lite lugnt för du kommer få igen”.

Lucas Feuk öste in poäng i Superelit ifjol. Foto: Ronnie Rönnkvist

Kedjan med Lind, Nilsmats och Feuk fungerade inte speciellt bra inledningsvis.
– Under fem första matcherna gjorde vi inte ett poäng. Kedjan fungerade inte alls ihop. Vår kedja hade en samling med Hultin. Han sa ”Jag kommer ge er tid, träna på, kämpa för jag tror att det här kommer släppa”.
– Det släppte också och den här tryggheten har vi haft med oss hela tiden. Ibland gör man en dålig match och då är det skönt att man inte splittrar kedjan på en gång för då blir det osäkert istället.
– Han vågade verkligen och trodde på oss. Det var aldrig någon tveksamhet och vi kände aldrig att verkade finnas hos honom att han ville splittra vår kedja, vilket kändes väldigt skönt.

FICK A-LAGSKONTRAKT

Under säsongen blev det även fem A-lagsmatcher för Lucas Feuk.
– Första matchen satt jag ganska mycket på bänken och spelade inte så mycket. När jag sedan åkte med till Pantern borta fick jag bra med speltid och förtroende i powerplay. Dock spelade jag inte på ”pointen” utan på högerkanten.
– Jag hade ett ribbskott. Riktigt synd att den inte gick in för det hade varit häftigt att få sätta en puck. Det var bra och energihöjande för mig att fått vara med på matcherna och även träna på med A-laget.

Inför kommande säsong har Lucas Feuk alltså belönats med ett A-lagskontrakt.
– Ja, ”shit” (Skratt). Pappa hade sagt ”Det kan ju hända nu”. Sedan ringde agenten, Thomas Sjögren, upp och sa att SSK ville skriva kontrakt med mig.
– Det var som att jag fick lite gåshud och det var mäktigt att få skriva sitt första seniorkontrakt.

Fanns det med i tankarna att du kanske skulle få chansen att skriva ett A-lagskontrakt?
– Nej, jag är bara 18 år och hade ett år kvar på mitt gymnasiekontrakt. Jag trodde inte att jag skulle få ett kontrakt, men jag blev otroligt glad och det kom som en överraskning för mig.
– Sedan fick även Emil Lind kontrakt, vilket jag tycker är riktigt skönt. Jag spelade med Emil nästan hela förra säsongen och får nu chansen att spela med honom nästa säsong också. Det ska bli riktigt kul att se om vi funkar tillsammans i A-laget också.

Vad har du för målbild kommande säsong?
– Att ta plats i A-laget och att få spela så mycket som möjligt där. Verkligen ta varje chans jag får och göra det bästa av den.

Känner du dig redo för Hockeyallsvenskan?
– Det är ett stort steg och av det jag hört är det en stor skillnad. Jag tror ändå att jag kommer klara av det om jag spelar på den nivån jag kan göra, så jag tror jag är redo.

Den här artikeln handlar om: