Sök
Nyheter
MJÖRNBERG: Så borde kvalet till Hockeyallsvenskan se ut

Av 46 lag kommer endast ett enda ha chansen att ta sig uppåt i seriesystemet per säsong framöver. Det kräver en genomtänkt kvalmekanism. Här är mitt förslag på hur Hockeyettan borde spelas framgent.

Som sagt, förslaget att endast ett lag ska kunna gå upp från Hockeyettan till Hockeyallsvenskan varje säsong klubbades igenom i helgen.

Som sagt, ett slutspel med en final om den där platsen känns inte som rätt väg att gå för Hockeyettan (vem skulle bry sig om till exempel Huddinge-Piteå, hur dyrt skulle det inte bli resemässigt med till exempel KRIF-Boden och så vidare).

Så hur borde det se ut då?

Det ska ligaorganisationen och det förträffliga förbundet sätta sig och kika på nu.

Jag tänkte komma med ett litet förslag. Några ledord på vägen.

Vad vi vet är att Hockeyettan högst troligt kommer att bestå av 46 lag. I alla fall under den första säsongen (20/21) med den beslutade upp- och nedflyttningsstrukturen. Det har inte beslutats om någon bantning och kommer således att vara 46 kvalificerade lag även efter kommande säsong så länge inte ekonomin fäller någon.

Med det vid handen tycker jag det förefaller rimligt att behålla dagens upplägg med två Allettor med tio lag (fördelat med fem kvalificerade från varje grundserie) i varje och fortsättningsserier därunder.

En sex lag stark kvalserie med endast en garanterad plats att spela om förefaller så klart inte lika vettigt som om det hade varit två platser på spel, men är ändå något jag skulle föredra före tidigare behandlade final.

En kvalserie med sex lag från Hockeyettan borde i alla fall ha förutsättningar att bli förhållandevis jämn med många med i budet om den allsvenska platsen ganska länge.

Således, jag vill se kvalserien kvar och jag vill se den fyllas med sex Hockeyettan-lag.

Därför förespråkar jag så klart att seriesegrarna (en från Allettan norra och en från Allettan södra) är direktkvalificerade till kvalserien.

Så hur ska resterande fyra lag sållas ut?

Jag är av den fulla övertygelsen att det måste finnas något mer att spela om än att inte behöva kvala neråt i fortsättningsserierna. Med andra ord måste även seriesegrarna därifrån fortsatt ha möjligheten att kvala uppåt.

Men har man inte kvalificerat sig för Allettan ser jag egentligen ingen anledning till varför man ska vara garanterad någon hemmamatch i en första runda av, låt oss kalla det play-in.

Man kan tycka att det blir lite menlöst att nio av tio lag från Allettorna får spela vidare så som var fallet den här säsongen, men jag fortsätter att hålla fast vid det upplägget även här för att kunna få in rätt antal lag i spel i följande exempel. Alternativet är att lag 6 till 10 (det vill säga hälften av lagen) har spelat klar redan efter Allettan och det är att kapa lite väl många lite väl tidigt. Bara lag tio är färdigspelade för säsongen i mitt exempel.

Därför är mitt förslag följande:

Lagen 8 och 9 från de två Alletorna (det vill säga fyra lag) får spela play-in mot seriesegrarna från fortsättningsserierna. Detta i bäst av en match. Lagen från Allettan har hemmaplansfördel. Det gör att det innebär ett påtagligt minus att ta ”bakvägen” även om man skulle vinna fortsättningsserien och skapar samtidigt en hel del dramatik i och med pressen det sätter på lagen som slutat i botten av Allettan som måste vinna sin hemmamatch.

Efter det steget är fyra lag kvar och dessa förenas då med de tolv lag som slutat 2-7 i de två Allettan-serierna för ett playoff 1.

Det blir 16 lag i åtta matchserier. Gärna i bäst av tre och gärna med den valprocedur där de bättre rankade lagen väljer sitt motstånd som redan finns idag. Det skapar en härlig nerv.

Åtta lag går då vidare till ett playoff 2 där samma princip tillämpas och de fyra matchserierna i bäst av tre sållar ut de fyra lag som sedan förenas med de två seriesegrarna i kvalserien.

Fördelarna är många.

Det betyder mer att vinna Allettan. Det betyder mer att över huvud taget ta sig till Allettan. Fortsättningsserielagen kan ta sig till slutspel men får annars inga fördelar. Många lag får vara med och spela slutspel. Positionerna i serien blir viktiga. Valproceduren blir kvar. Playoff-processen blir kortare/snabbare och innebär inte en lika lång väntan för dem som går direkt till kvalserien. Sex jämna lag i kvalserien med (förmodat) skaplig geografisk spridning skulle skapa ett större engagemang och vara lättare att sälja än en final. Och så vidare.

Så well, så skulle jag absolut kunna tänka mig att se Hockeyettan spelas nu när vi har det läge vi har efter förbundsmötets beslut.

* * *

Det hela uppspaltat lite mer överskådligt:

Allettan Norra och Södra

1 Till Kvalserien (2 lag)
—–
2 Till Playoff 1 (12 lag)
3
4
5
6
7
—-
8 Till Play-In mot seriesegrarna i fortsättningsserierna (4 lag)
9
—-
10 Har spelat klart för säsongen

Play-In
* Fyra matchserier.
* Lag 8-9 från de två Allettorna (4 lag) mot seriesegrarna från de fyra fortsättningsserierna.
* Bäst av en match där Allettan-lagen har hemmaplan.
* Segrarna till Playoff 1

Playoff 1
* Åtta matchserier.
* Lag 2-7 från de två Allettorna (12 lag) tillsammans med de fyra segrarna från Play-In.
* De bäst rankade lagen från seriespelet väljer sina motståndare.
* Bäst av tre matcher
* Segrarna till Playoff 2

Playoff 2
* Fyra matchserier.
* De åtta segrarna från Playoff 1.
* De bäst rankade lagen från seriespelet väljer sina motståndare.
* Bäst av tre matcher
* Segrarna till kvalserien

Kvalserien
* Tio omgångar
* Två seriesegrare från Allettorna tillsammans med fyra segrare från Playoff 2.
* Seriesegraren klar för spel i Hockeyallsvenskan

* * *

Det tog lång tid men tillslut kunde så slutligen Hudiksvall presentera sin nya tränare inatt.

Och det fortsätter att vara rutinerat på tränarbänken i Glysiskyrkan.

Efter Lars ”Lillis” Lövblom blir det Per Ljusteräng som axlar rollen att försöka ratta skutan framåt.

Rent spontant känns det som en bra lösning. 51-åringen fick lite oförtjänt sparken från Tingsryd innan säsongen knappt hunnit börja ifjol, men gjorde ett starkt jobb med KRIF dessförinnan.

Han vet vad som krävs i Hockeyettan och bör vara en herre som kan hantera de förväntningar som kommer att ställas på klubben efter vårens succé med kvalseriespel.

Den här artikeln handlar om: