Sök
Ted Brithén, Dennis Everberg, Mattias Sjögren och bröderna Abbott. Viktiga delar i nästa års Rögle.
SHL

”Tänt en dröm som i alla tider känts fullkomligt orealistisk”

Solen gassar och hockeysäsongen är ännu en lång bit bort. Men redan nu nämns Rögle som ett av de intressantare lagen på det berömda papperet inför nästa säsong. Vi tog hjälp av Helsingborgs Dagblads sportchef Daniel Rooth för att dissekera lagbygget och vilka förväntningar man ska ha på klubben. Vi får också veta varför klubben numera lyckas locka hem sina egna.

För andra gången i historien tog sig Rögle till slutspel ifjol. Det blev respass direkt mot HV71, men sedan dess har skåningarna förstärkt på ett spännande vis.

Vad är dina spontana intryck av Rögle just nu inför nästa säsong?
— Ruggigt vass forwardsbesättning. Intressant i övrigt, men några frågetecken både på backsidan och målvaktssidan, säger Helsingborgs Dagblads sportchef Daniel Rooth till hockeysverige.se.

TROR PÅ RIFALK

Vi kastar oss direkt över hans tankar om målvaktssidan.
— Jag tror inte Roman Will var deras förstahandsalternativ. Jag tror att de siktade högre, svenskare och mer etablerat än så. Sen inte sagt att han är dålig, men jag tror inte det var förstaalternativet. Han har ju mest presterat hemma i Tjeckien och är ganska okänd, säger Rooth och fortsätter med att berätta att han tror väldigt mycket på den från Oskarshamn inhämtade kvalhjälten Christoffer Rifalk.
— Jag tror, snedstreck vet, att de hade en plan att han skulle få stå 25-30 procent av matcherna. Men nu tror jag att han har en god chans att få stå mycket mer. Kanske till och med han som är förstemålvakt när säsongen är slut. Jag skulle inte bli förvånad.

Även backsidan innehåller alltså frågetecken.
— Går man igenom namn för namn och frågar sig: ”Vem vet du exakt vad du ut av varje kväll?” Det är inte jättemånga som jag tycker. (Craig) Schira som kommer sent är riktigt stabil.

”OTROLIGT MYCKET TALANG”

Rooth menar att många som är kvar sedan förra säsongen hade långt mellan sina höga toppar och djupa dalar.
— Det känns inte lika säkert som forwardsuppsättningen. Men det ska också sägas att får de utveckling på backsidan så tror jag det kan bli fantastiskt. Det finns otroligt mycket talang.
— Frågetecknet på Niklas Hansson är väl mest att han han varit borta (från Sverige) i två år och man vet inte riktigt hur det är med stabiliteten. Men på papperet är det en riktigt bra back.

Men det finns mycket talang i försvarsleden och Rooth lyfter fram en sådan som Jakob Bondesson.
— Jag blev rejält förtjust i honom och tyckte han var otroligt duktig. I min värld är han given på sex backar.

När det kommer till forwardssidan så bländas man av namnen som dyker upp där. Spelare som Ted Brithén och Leon Bristedt var riktigt starka redan ifjol och till detta har Dennis Everberg adderats.
— Jag tycker den ser otroligt stark ut. Man har uppgraderat centersidan med Anton Bengtsson. Han är underskattad. De har en jäkligt spännande mix av rutin och talang.
— Nu börjar Rögle denna säsongen med en kedja som känns helt given. (Daniel) Zaar, Brithén och Bristedt som var kanske en av SHL:s bästa andra halvan. Nu börjar man med den intakt, det är ett rätt hyggligt startkapital.

Leon Bristedt (vänster) firar tillsammans med Ted Brithén (mitten) och Daniel Zaar (höger). Foto: Bildbyrån

MÅNGA MED HISTORIK

Två av de mest spännande namnen på anfallssidan är Dominik Bokk och Nils Höglander.
— Höglander växte ju ut till en jätteprofil och han har ju någon slags lyster om sig. Får de behålla honom så…Det avgörs väl efter draften om han blir kvar.
— Det är många som snackat om att de skulle vilja se Bokk och Höglander spela ihop.

En annan positiv faktor när det handlar om Rögle är att väldigt många i nästa säsongs trupp tagit sig till högsta nivå med hjälp av klubben.
— Jag tror de är uppe i nio stycken nu som har gått igenom ungdoms- eller juniorverksamheten. Det har ju Abbotts faktiskt sagt, och levt upp till, att de vill ha en större lokal prägel.
— Rögle har ju haft svårt i många år att få hem sina bästa spelare som finns i andra miljöer. De har inte bedömt att det varit tillräckligt sportsligt intressant. Den trenden har de verkligen vänt och det är i stort sett bara Eric Martinsson som har nobbat.

Daniel Rooth fortsätter:
— Det är ett kvalitetskvitto. De hade inte kommit hit om den här sportsliga uppgraderingen inte hade skett.
— Det gör det mycket mer intressant. Det är väl viktigt för alla klubbar på alla nivåer att få hem sina spelare. Men jag har en känsla, jag har följt klubben i 20 år, och det är ännu viktigare här med ursprung.

Rooth fortsätter med att utveckla det här med att visa hjärta för klubbmärket.
— Det är så otroligt hårt ingjutet i klubb-DNA:t, det här med hjärta och visa sitt hjärta. Det är absolut inte alltid som de största hockeyspelarna blir de största profilerna här. Det är nästan lika ofta de som visar mycket hjärta som står ut. Som Mikael Gath och Almen Bibic. Det är väldigt många som blivit stora profiler här. Djupt respekterade och älskade, trots att de kanske inte varit de största hockeyspelarna.
— Det bidrar ju till att intresset har eskalerat egentligen hela tiden sen Abbotts kom.

Chris och Cam Abbott. Foto: Bildbyrån

När sportchefen Chris Abbott och tränaren Cam Abbott klev in i Rögle hösten 2017 kändes det som en klubb som stått och stampat en längre tid. Lite för bra för allsvenskan, men räckte inte till i SHL.
— De har ju på något vis gjort det alla supportrar drömt om. De har höjt kravribban enormt, förtydligat vad man vill och framförallt vad man står för. Idag är det ingen som funderar på var Rögle är på väg och vad de vill.
— Allt det som sades dag ett har man levt upp till. Man vill ha unga spelare, man vill ha hem spelare med Rögle-anknytning, man vill spela en pigg, stark och modern hockey, man vill bryta barriärer.

TROR INTE PÅ SM-GULD 2020

Redan från start pratade Abbotts om att vinna SM-guld.
— I början var jag kanske inte ensam om att skratta åt det. ”SM-guld, de kan ju inte vinna SM-guld. Det är andra klubbar som gör det. Rögle är mest med”.
— Ju längre tiden har gått så har de fått med sig alla på detta. Alla ser ju hur det rör sig framåt och jag tror att om man frågar supportrarna så har de tänt en dröm som i alla tider känts fullkomligt orealistisk.

Hur går det nästa säsong?
— Det som satte prägel på hela förra säsongen var ju Rögles miserabla start. Den förföljde laget hela säsongen. Jag tycker att det finns förutsättningar för att man ska kunna börja säsongen stadigare och på alla vis bli ett lite stadigare lag. Jag kan se det här vara ett stadigt lag i mitten av tabellen.

Något SM-guld redan 2020 tror dock inte Daniel Rooth att vi ska förvänta oss.
— Jag tycker det är lite tidigt att prata i de termerna. När slutspelet började i våras så fick man ändå någon slags påminnelse att det är en bit kvar. De gör sin femte säsong i SHL på raken nu och det har aldrig hänt tidigare. Det tidigare rekordet var fyra. Det är en klubb som faktiskt aldrig, det kanske är första gången i historien som de håller på att etablera sig i högsta serien.
— Därifrån till att vara landets bästa hockeylag, jag tycker fortfarande det känns lite tidigt.
— Jag har svårt att se det hända redan. Men att de är på väg att etablera sig och jag kan se det här bli ett topplag på sikt som har chans att vinna, det tror jag absolut.

Hockeysverige gör en rundringning till lokala journalister som känner SHL-lagen på respektive ort väl. Här nedan kan du läsa de åtta tidigare delarna i serien.

Linköping: ”Vill man inte vara med på tåget är det bättre att man hoppar av”

Växjö: ”Myten om Rahimi är ganska överdriven”

Malmö: ”Tror han har minst 35 poäng i sig”

HV71: Tror på ett uppsving för JVM-forwarden

Örebro: Hittar ljusglimtar mitt i spelarflykts-eländet

Skellefteå: ”Jag tror att han kan bli en jättesuccé”

Brynäs: ”Ute på någon slags valkampanj”

Färjestad: ”Många fans som i princip har panik över hur läget är”

Den här artikeln handlar om: