Sök
Nyheter

Succé på college – nu kan talangen få träna med NHL-stjärnan: ”Skulle vara jäkligt stort”

Han gjorde succé på University of Denver. Nu hoppar den tidigare JVM-målvakten Filip Larsson av skolan och hoppas på chansen i AHL – och möjligheten att få träna med veteranmålvakten Jimmy Howard.
– Skulle jag få chansen så har jag möjligheten att lära av honom både i gymmet och på isen. Att se och lära från honom skulle vara viktigt, säger Larsson till hockeysverige.se

NACKA (HOCKEYSVERIGE.SE)

När hockeysverige.se intervjuade Filip Larsson strax efter nyår hade han just kommit tillbaka efter en ljumskskada. Resterande tiden på University of Denver kan skrivas som succé. Den 20-åriga målvakten med Boo som moderklubb togs ut NCAA:s All Star rookieteam och belönades efter säsongen med ett treårskontrakt med Detroit som draftade honom i sjätte rundan 2016.

Treårskontraktet innebär också att han kan få chansen att träna med en av NHL:s mest erfarna målvakter, Jimmy Howard.
– Nu är jag inte säker på att det ska hända, men det jag hört är att jag ska köra med en målvaktstränare i slutet av juli. Då kan det vara så att Howard tränar där också, berättar Filip Larsson då vi ses för en intervju inne i Sickla köpcentrum.
Larsson fortsätter:
– Skulle jag få chansen så har jag möjligheten att lära av honom både i gymmet och på isen. Att se och lära från honom skulle vara viktigt. Dessutom får jag en målvaktstränare där som hjälper mig med förberedelserna inför säsongen. Det är planen.

”SKULLE VARA STORT ATT FÅ KÖRA MED HONOM”

Filip Larsson har även träffat Jimmy Howard tidigare.
– Ja, jag har hälsat på honom tidigare då jag var skadad. Det var i Detroit förra året då jag skulle kolla min ljumskskada. Han verkade väldigt trevlig och vi stod och pratade några minuter. Det var coolt.

Jimmy Howard.

Vad tror du det skulle betyda för dig som målvakt att få träna med en sådan kille?
– Han har spelat över tio säsonger där så jag tror att det skulle vara viktigt för mig att se hur han tränar. Jag har aldrig sett eller tränat med någon NHL-målvakt förut, att då se vad som funkar för honom och kanske ta några idéer från honom som funkar i NHL kan hjälpa mig i starten där borta.
– Det skulle vara jäkligt stort att se honom träna och även få köra med honom. Att han dessutom skulle tycka det är okej att träna med mig är coolt.

GJORDE SUCCÉ

Förra säsongen blev splittrad för 20-åringen. Under första halvan av säsongen drogs han alltså med ljumskproblem, men efter jul var han tillbaka i spel och vårsäsongen blev riktigt lyckad för honom.
– Säsongen kändes bra efter det att jag kommit tillbaka även om jag inte kände mig i full form förrän i mars eller något. Det tog ett tag efter skadan att spela bra igen. Sista fem matcherna och hela slutspelet kändes riktigt bra.
– Jag tog över förstaspaden (från Devin Cooley) och fick stå dom flesta matcherna. Det gick grymt bra.

Filip Larsson hade även på våren en del känningar i sin opererade ljumske.
– I början när jag körde ”back to back”-matcher exempelvis lördag och söndag kunde jag känna på söndagskvällen och under måndagen att ljumsken var lite sliten och öm, men det var ingenting som gjorde direkt ont.
– Det påverkade inte min hockey någonting och det gick över på tisdagen. Efter februari kände jag ingenting.
 
Vad som låg bakom hans fina säsongsavslutning har han inget bra svar på.
– Jag vet inte, men jag fick självförtroende i slutet av grundserien och för första gången spela flera matcher i rad. Som målvakt ger det en ”boost” för självförtroendet. Tidigare hade jag fått dela ansvaret med den andra målvakten. Allt började falla på sin plats och jag kände mig bra helt enkelt.
– Man får det här flytet, vet långt innan matchen att man ska spela och får då möjligheten att förbereda sig på annat sätt. Det gick också bra i varje match och då är det enkelt att fortsätta på den vägen. Jag tror att just kontinuitet är det viktigaste för oss målvakter.

SKOLA OCH HOCKEY – EN JOBBIG KOMBINATION

Förra säsongen gick Filip Larsson på University of Denver, men kombinationen hockey och skola var inte den perfekta lösningen för förre Djurgårdsmålvakten.
– Jag tycker att det var ganska svårt. Nu tog inte jag så många kurser eftersom jag ville fokusera på hockeyn, men vissa dagar hade vi lektioner mellan åtta och tolv. Sedan skulle man skynda sig till lunchen. Det var knappt jag hann äta innan det var att skynda sig till fysen och efter det träna.
– Efter träningen kunde man inte sitta och slappa med skridskorna på. Då var det full fart till lektionen som började fyra. Det var mycket fläng och stress. Jag fick aldrig det här lugn och ro som också behövs.

Det var ingen miljö som passade dig med andra ord?
– Nej, jag gillar att ta det lugnt, säger Filip Larsson med ett leende.

Tanken var att han skulle gå på University of Denver fyra år.
– Alla går fyra år, men jag hade tänkt att vara där två år eftersom dom trodde att jag eventuellt skulle bli sajnad, vilket jag själv också trodde.
– Nu gick det så pass bra samtidigt som jag kände att det inte passade mig perfekt med college i kombination med hockey. Jag var också sugen på att få hela den här biten med målvaktsträning, hur man kan förbereda sig utan att känna någon stress och så vidare.
– Tiden jag skulle lagt på lektioner, som är en ganska stor del när man går på Universitet i USA, kan jag nu lägga på att träna och ta hand om kroppen. Om man som jag har haft en ljumskskada vill man verkligen ta hand om den.
– Vissa dagar då jag gick på skolan kunde jag inte rehabilitera någonting. Då kände jag att det skulle vara bra för mig att komma till en miljö där jag inte behöver stressa utan kan ta hand om kroppen och njuta av att spela hockey.

VILL SPELA I AHL

Kommande säsong kommer Filip Larsson spela för Grand Rapids i AHL.
– Det är förhoppningen, om jag inte hamnar i East Coast. Mitt mål är att spela i Grand Rapids. Av det jag förstått vill dom även ha en kille där som är lite mer rutinerad och kanske agerar lite som en mentor. Sedan får jag se och lära. Målet är att ta över och få så många matcher som möjligt.

Sökte du dig själv till Grand Rapids eller var det organisationen som i första hand ville ha dig dit?
– Det var ömsesidigt. Jag sa ”om ni vill ha mig är jag intresserad av att komma dit”.
– College var inte det perfekta för mig utifrån att både plugga och spela hockey. Hockeybiten på college är perfekt. Det är världsklass på coacher, matcher och fys-delen, men det var andra bitar jag ville göra på annat sätt.

Detroit har tre svenska målvakter i draftade. Det handlar förutom Filip Larsson även om Almtunas Jesper Eliasson och Timrås Victor Brattström. Samtliga tre målvakter har faktiskt samma agentur, A.M.A. Sports Agency
– Målvaktsscouten kanske gillar A.M.A:s målvakter, men jag vet faktiskt inte. Det är lite kul att vi är så pass många svenska målvakter.

”VILL INTE SÄTTA FÖR HÖGA MÅL”

Tränar ni tre ihop någonting?
– Nej, men jag känner Victor rätt okej. Vi har träffats några gånger på olika camper. Jesper träffade jag första gången förra sommaren.

Foto: Bildbyrån

Om du blickar fram emot nästa säsong, vilka mål sätter du upp, AHL, NHL eller hur går tankarna?
– Jag vill inte sätta för höga mål utan ser det realistiskt. Dom tror på mig i AHL med Grand Rapids så mitt mål är att spela där, göra det bra och efter ett tag få mer och mer matcher.
– Jag kommer ha en bra målvakt att tampas med så att få så många matcher som möjligt kommer alltid vara målet, men även att utvecklas.

VET INTE VEM SOM BLIR KOLLEGA

Är det klart vem den andra målvakten i Grand Rapids blir?
– Nej, det har varit dött om det. En från förra säsongen har dragit till KHL (Harri Säteri) och den andra (Patrik Rybar) har inte fått något nytt kontrakt. Grand Rapids väntar antagligen på ”free agent”- marknaden efter 1:a juli. Då ska det bli ganska intressant att se vad som händer.

Finns det någonstans i bakhuvudet att du kanske kan få chansen i NHL redan nästa säsong?
– Jag har inte tänkt så långt faktiskt och brukar inte sväva iväg. Jag har alltid sett till säsongen som kommer och där det är tanken att jag ska spela.
– Först och främst ska jag spela bra i AHL. Om det skulle blir bättre än så måste det ha gått riktigt bra, över mina mål till och med. Blir det så är det bara kul.
– Jag kan inte, som aldrig spelat en professionell hockeymatch, säga att jag ska spela i NHL. Mitt mål är AHL och det är där jag tycker det är en rimlig chans för mig att få spela och bli bättre. Jag vet också att det kommer bli en anpassningsperiod eftersom det är en stor skillnad på att spela professionell hockey och collegehockey, avslutar Filip Larsson.

Idag 19:00
Skellefteå AIK - Luleå HF
1 2.25
X 3.95
2 3.00
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten