Sök
Maria Rooth brinner för rättvisa och har nu gett sig in i ett nytt projekt.
Nyheter

OS-hjältens nya satsning: ”Jag brinner väldigt mycket”

Hon gjorde sig genom sin karriär känd för sitt målsinne. Efter att Maria Rooth la klubban och skridskorna på hyllan så har hon bland annat startat en hockeyskola. Hon vurrmar för att hockey ska vara för alla och nu är hon affischnamn för en klubbsatsning som i mångt och mycket handlar om rättvisa villkor.

Nu för tiden ser vi Maria Rooth i samband med olika SVT-sändningar från ishockeymatcher. Hon har minst sagt en hel del att falla tillbaka på vad det gäller hockeykunnande. Meritlistan innehåller bland annat SM-guld och ett OS-silver från 2006. Dessutom återfinns hon i IIHF Hall of Fame.

STARTADE HOCKEYSKOLA

Samma år som det bragdartade OS-silvret bärgades i Turin, där Maria Rooth gjorde nio poäng (5+4), startade hon upp en hockeyskola för tjejer. Hockeysverige fick tips om att 39-åringen nu kastat sig in i ett nytt projekt. Genom åren har hon nämligen funderat över det faktum att det faktiskt inte finns någon klubba som är speciellt anpassad för barn.
— Om det är någonting jag alltid har tänkt så är det att klubbor inte görs för barn idag, att barn borde ha klubbor med lägre flex. Så därför har jag hoppat på detta och känner att det är en jätteviktig grej för mig att nå ut med den här klubban, berättar hon för hockeysverige.se

Med ”detta” menar hon sin roll som affischnamn för företaget Justices hockeyklubba som ska jämna ut villkoren. Den är primärt framtagen för barn, men ska även kunna användas av seniorer.

Maria Rooth i en reklmabild för den nya klubban. Foto: JUSTICE

För en vanlig dödlig så kan det vara svårt att riktigt förstå vad som är så speciellt med en barnklubba. Maria Rooth förklarar:
— Normalt sätt så kanske man går in i en sportaffär och köper en juniorklubba med 35-flex, 40-flex, som är det lägsta. I alla fall på vanliga klubbor i affären. Så tar du hem den och kapar den 20 centimeter för att den ska passa ditt barn. Då har du en klubba som har en flex på 55-60, någonting.

Detta leder till att flexen blir alldeles för styv och barnen kan inte böja klubban överhuvudtaget i skottögonblicket.
— Eftersom jag haft en hockeyskola sedan 2006 så har jag sett detta på nära håll och jag har försökt förklara för barnen, eller framförallt föräldrarna, att ni måste köpa den lägsta flexen som möjligt.

Tillsammans med Erika Holst är Maria Rooth den som gjort flest mål genom alla tider i Damkronorna, 105 stycken. Tanken är att klubban ska mynna ut i att barn på ett bättre sätt ska kunna öva upp skottet redan i unga år.
— Jag brinner väldigt mycket för barn. Vi vill på något sätt förändra hockeyn till det bättre och många gånger kan det vara en ganska hård jargong. Vi vill stå för något annat och det fastnade jag för.
— Min hela tes har varit att det ska vara hockey för alla och det har det inte riktigt varit.

Sedan 2012 återfinns hennes hockeyskola i Halmstad.
— Jag kan liksom inte sluta med den skolan. Jag har 170 tjejer från cirka 10 olika länder och jag tror att det är en av världens största hockeyskolor. Men det är egentligen mitt enda hockeyengagemang utöver att jag är expert ibland på SVT. Och nu då klubbprojektet.

UTESLUTER INTE TRÄNARROLL

Efter karriären så har hon även hunnit med att vara i USA en sväng som assisterande tränare för sitt gamla college, University of Minnesota-Duluth, som hon vann NCAA-mästerskapet med tre år i rad mellan 2001 till 2003.

Den före detta stjärnan brinner för utveckling, men med små barn i familjen räcker tiden inte till just nu för en mer utpräglad tränarroll. Men hon utesluter det inte i framtiden
— Tanken på det finns, men det får framtiden utvisa. Får jag en förfrågan så skulle jag fundera på det.

Henrik Skoglund

Den här artikeln handlar om: