Sök
Thomas Johansson verkar snickra ihop något fint och hållbart i Leksand.
SHL

Är Leksand uppe för att stanna nu? ”Sänder vissa signaler”

Leksand är återigen tillbaka i SHL. Men till skillnad från tidigare tillfällen så är känslan att de nu är tillbaka för att stanna i högsta serien.
— Det är lite konstigt att säga det, men det är ganska lugnt kring Leksand, säger journalisten Rasmus Näsman från Siljan News.

Vi har under 2000-talet vant oss vid att Leksand åkt jojo mellan SHL och Hockeyallsvenskan. Nu är de återigen tillbaka i högsta serien efter två raka år i andraligan.

Dina spontana intryck om Leksand hittills inför nästa säsong?
— Det gick snabbt där i början med spelare som försvann och kom in. Sen har det väl varit lite lugnare här på slutet när Thomas (Johansson) håller på att jaga ”top notch-spelare”, säger Siljan News Rasmus Näsman.
— Man var ganska tidiga med (Johan) Fransson och Jonas (Ahnelöv). Som nykomling och få två sådana backar, då förstår jag att Leksand nappar direkt. Det är två riktigt bra och erfarna backar.

NYFIKEN PÅ COLLEGESVENSKEN

Mattias Göransson har hämtats in från den amerikanska collegeligan och han har spelat i USA de fem senaste åren. En ny bekantskap alltså.
— Det är en spelare som jag är nyfiken på att se hur han tar sig an SHL. Han har varit borta i fem år och när man hört sig för så är det bara positiva tongångar kring honom.
— Om allt stämmer så känns det som att Leksands-supportrarna får en överraskning där.

Rasmus Näsman tror att det är två-tre platser kvar för GM Thomas Johansson att fylla. Bland de spelare som ryktesvis kopplats ihop med Leksand så märks den synnerligen rutinerade anfallstrion Alexander Bergström, Richard Gynge och Patrik Zackrisson.

Är det den digniteten på spelare som du tror Thomas Johansson kommer kunna landa i slutändan?
— Jag tror inte det är helt omöjligt. För det känns som sajningarna av både Fransson och Ahnelöv här ändå sänder vissa signaler, att Leksand är beredda att satsa på att etablera sig. Jag tror nog något i den formen. Spencer Abbott från Mora sägs ju att det ska vara nästintill klart, det är ju också ett bra nyförvärv för en nykomling kan jag tycka. Om det nu blir så.

LUGN OCH RO KRING KLUBBEN

Känslan utifrån kring Leksand är att det verkar ha infunnit sig ett lugn kring klubben och laget. Satsningen de nu gör känns trovärdig.
— I januari/februari där, när alla delar började falla på plats och de började vinna igen efter den där tunga tiden. Den nya vinden hade börjat komma in, ”Tjomme” kom in och alla delar kom på plats. Sedan dess har det varit en väldigt harmonisk stämning över Leksand. Jämfört med hur det har varit tidigare.

Hur resonerar fansen?
— När man läser runt lite och ser kommentarer på sociala medier, artiklar och allt möjligt, så känns det som att det är många som verkar tro på att Leksand är upp för att stanna nu.
— Men sen är det mycket också, nu vill man att Thomas Johansson ska sätta truppen. Det är många som skriker efter de sista pusselbitarna som han pratar om. Men det verkar som att Thomas är beredd att sitta och vänta hur länge som helst för att rätt spelare ska dyka upp.
— Men det verkar som att fansen känner stort förtroende för ”Tjomme” och även nya VD:n Andreas Hedbom. Det är lite konstigt att säga det, men det är ganska lugnt kring Leksand.

Det känns som att ”Tjomme” är helt rätt person för sin roll i Leksand.
— Oh ja, det känns verkligen som det. Då har han ändå inte riktigt fått gjort det han är hittagen för att göra, att sätta den här ”Leksands IF-modellen”, hur man ska spela från a-lag och neråt i leden. Det är ett arbete som kommer inledas nu den här säsongen. Så det ska också bli spännande att se med tanke på hans historik i Djurgården och hur deras utveckling har sett ut de senaste åren.
— Det är egentligen nu det viktigaste jobbet börjar för honom.

Vem eller vilka skulle du säga blir Leksands viktigaste spelare nästa säsong? Av de som redan finns i truppen.
— Det blir ju målvakterna först och främst. Både (Janne) Juvonen och (Axel) Brage, för jag tror att Brage kommer få stå en del matcher också med tanke på hur bra han var i slutet av förra säsongen.
— Sen blir det de här rutinerade pjäserna. Fransson och Ahnelöv tror jag blir ganska viktiga för de yngre backarna som finns i truppen. Framförallt nu när ”Kolan” (Mattias Karlsson) blir borta ett tag med sin rehab för skadan så kommer de få dela på det ansvaret. Tillsammans med Daniel Gunnarsson, men de är ju något äldre och varit med på en annan nivå.

FÖRSVARET BLIR VIKTIGT

Rasmus Näsman lyfter även fram ett par namn på forwardssidan.
Sebastian Wännström, om allt stämmer så är ju det en bra SHL-spelare som kan göra mycket mål. Det vet man. Mattias Ritola, hur mår han? Han har haft skadebekymmer, kommer han tillbaka så kommer han också bli väldigt viktig.

Men han menar att det viktigaste för laget nästa säsong nog kommer vara försvaret.
— Det är där allting börjar. Tråkigt, men det är så det är.

Vi har inte ens passerat midsommar ännu och det är såklart svårt att sia om tabellplaceringar redan nu är de flesta lag har platser kvar att fylla. Men Näsman tror att Leksand kan undvika kval.
— Jag tror de slipper jumboplatsen. Men de kommer nog slåss där mellan 13:e och uppåt, kanske mot tionde, nionde. Det känns som det kan vara ganska jämnt mellan några lag i det skiktet. Det beror nog på vilka som får det att stämma och får en harmoni i truppen.

Hockeysverige gör en rundringning till lokala journalister som känner SHL-lagen på respektive ort väl. Här nedan kan du läsa de tio tidigare delarna i serien.

Linköping: ”Vill man inte vara med på tåget är det bättre att man hoppar av”

Växjö: ”Myten om Rahimi är ganska överdriven”

Malmö: ”Tror han har minst 35 poäng i sig”

HV71: Tror på ett uppsving för JVM-forwarden

Örebro: Hittar ljusglimtar mitt i spelarflykts-eländet

Skellefteå: ”Jag tror att han kan bli en jättesuccé”

Brynäs: ”Ute på någon slags valkampanj”

Färjestad: ”Många fans som i princip har panik över hur läget är”

Rögle: ”Tänt en dröm som i alla tider känts fullkomligt orealistisk”

Oskarshamn: Ett hockeyintresse på Leksandsnivå

Den här artikeln handlar om: