Sök
Jesper Sellgren berättar om sitt galna år.
SHL

”Jag hade inte trott det i mina vildaste fantasier”

Snuvad i två raka drafter. Sen vald i sjätterundan. Sen SHL-debut.  Sen landslagsdebut. Sen spel i Calder Cup-slutspelet. Sen en Calder Cup-titel. Och efter det – ett NHL-kontrakt. Jesper Sellgrens senaste år har varit något utöver det vanliga.
– Jag vet inte om man hann reflektera över allt som hände, säger han till hockeysverige.se.

För ett år sedan vid det här laget var Jesper Sellgren en 20-åring som inte var draftad och inte hade spelat någon match i SHL. Nu är han en 21-årig Calder Cup-mästare med Tre Kronor-meriter som nästa säsong kan slå sig in i Carolina Hurricanes.

Jesper Sellgren lever i en ny verklighet idag, jämfört med vid motsvarade läge för ett år sedan.
– För ett år sedan var jag inte ens draftad utan då hade jag blivit överhoppad i draften i två år. Nu har jag fått vara med och vinna Calder Cup, jag har fått NHL-kontrakt och jag har haft en bra säsong i SHL. Det är…Jag hade inte ens trott det i mina vildaste fantasier, berättar Luleåbacken för hockeysverige.se.

Han har precis avslutat en säsong som varit både extremt händelserik, extremt lyckosam, extremt intensiv – och extremt lång.
– Haha, ja. Det kan man verkligen säga. Jag började i augusti och nu tog den slut i mitten av juni. När vi hade brejks under SHL-säsongen var man iväg och lirade med landslaget. Så det blev inte mycket vila. Samtidigt har det varit en extremt rolig säsong.

Blev du inte trött?!
– Man är ung och har mycket energi, så det gick faktiskt bra. Jag hade ork kvar även mot slutet. Men man kände att det var en lång säsong. Samtidigt fick jag komma rakt in i ett slutspel (med Carolinas farmarlag), och då blir inte energin lägre direkt.
– Men det är klart man kunde bli lite utmattad. Man behöver sin tid att kunna varva ned lite och kunna återhämta sig till nästa match. Nu mot slutet var det match varannan eller var tredje dag, så det var full fart.

”BARA ATT HOPPA PÅ PLANET OCH IN PÅ ISEN”

Jesper Sellgren gjorde succé i Luleås tröja under säsongen och när de åkte ur SM-slutspelet ringde telefonen. Då ville Carolina, som draftade backen som spelare 166 förra sommaren, ha över honom till klubben för att förstärka AHL-laget som spelade slutspel. Han fick skriva på ett tryoutkontrakt med Charlotte Checkers, som laget heter.

Tvekade du på att åka över?
– Jag hade inte så mycket tid att tänka. Efter säsongen tog slut med Luleå så var jag iväg med landslaget någon vecka. Sen hade jag några lugna dagar och då trodde jag egentligen att jag hade semester. Men då ville de ha över mig och någon dag senare var jag över där och spelade match nästan direkt. Det var bara att hoppa på planet och in på isen, berättar backlöftet.

Det blev succé. Sellgren sköt tre mål på elva matcher i slutspelet och var med och bidrog till att Charlotte vann Calder Cup.
– Direkt när jag kom så kände jag att det var ett riktigt bra lag. Och de tog hand om mig bra på en gång också och det betydde mycket att få förtroende från tränarna direkt också. Jag kom inte dit och fick sitta vid sidan om utan jag fick vara med och bidra. Det var extremt kul.
– Nu när man har fått vinna så vill man villa igen. Det är drivkraften för alla elitidrottare och jag tror bara hungern ökar av att vinna någonting. Då vill man vinna fler och större titlar sen.

”BLEV LITE LÄTTARE ATT ÅKA ÖVER DÅ”

Om du trodde framgångarna var slut där trodde du fel. Jesper Sellgren skrev sedan på sitt första NHL-kontrakt med Carolina Hurricanes.
– Ja, det hände ju en del under de där dagarna. Det hände så mycket att jag inte vet om jag hann reflektera över allt som hände. Men NHL-kontraktet är något man jobbat för en en längre tid. Jag har jobbat hårt och gnuggat varje dag för att nå dit. Det är förstås väldigt kul att dom ser min potential och en framtid för mig, annars hade de inte skrivit på med mig.

Blev du förvånad att de ville sajna dig direkt eller hade du det på känn?
– Det blev lite snack under de där dagarna när de ville ha över mig och det kändes såklart bra. Det blev lite lättare att åka över när man visste att de ville ha mig redan innan.

Foto: Bildbyrån

Medan Modofansen förmodligen jublade över NHL-kontraktet, då det ger sköna miljoner till Modo, satte nog några Luleåsupportrar kaffet i fel strupe när de läste nyheten. Nu kan de förlora sin nyckelback för NHL-spel.
– Nu har jag precis avslutat den här säsongen så jag har inte hunnit tänka så mycket på nästa säsong än. Jag tänker nog göra som förra året och komma in med en tom skalle. Det som händer, det får hända, och sen får man ta det därifrån.
– Men det är klart att det finns en osäkerhet i vart jag kommer spela. Å andra sidan är det inte direkt i negativ bemärkelse, skrattar Sellgren.

”FÖRSÖKT TA DET I MIN EGEN TAKT”

Det är en liten paradox, faktumet att det gått så snabbt för Jesper Sellgren det senaste året. Själv har hans mantra nämligen alltid varit att ta det lugnt.
– Jag har alltid försökt ta det i min egen takt och inte ruschat fram min utveckling på något sätt. Jag har velat utvecklas på varje nivå. I stället för att bara göra ett år i HockeyAllsvenskan och sen dra till SHL så tog jag mina två år i Modo och efter det kände jag att jag ville ta steget till SHL och ge det chansen där. Och ja, det blev ju väldigt bra. Jag ska fortsätta göra så och verkligen se till att utvecklas hela tiden.

Jesper Sellgren och Erik Gustafsson

En som har haft en stor del i löftets utveckling är backpartnern från Luleå, Salming Trophy-vinnaren Erik Gustafsson.
– Om man får spela med en före detta OS-back som har erfarenheter från NHL, KHL och NLA så ger det en otrolig trygghet. Han är en stabil backpartner som hjälper mig otroligt mycket. Han finns alltid bredvid en, både på matcher och träningar. Han hjälper mig och säger hur han ser på olika situationer och hur han hade gjort i samma situation. Det blir mycket se och lära bredvid en sån kille. Det är bara att suga åt sig så mycket som möjligt.

Men om Jesper Sellgren och Erik Gustafsson spelar ihop till hösten återstår att se. Kanske har Luleåsuccén till och med lyckats slå sig in i NHL då. En sak är i alla fall säker: Han ligger inte på latsidan. Efter en säsong som pågick i nästan ett helt år är det nu läge att dra igång försäsongsträningen.
– Jag har haft ledigt några dagar, men nu är det meningen att jag ska börja tugga igång successivt igen…

Den här artikeln handlar om: