Sök
REVANSCH. Samuel Fagemo ratades i draften i fjol – nu förväntas han gå tidigt.
SHL

”Jag har bevisat för många att jag är värd att bli draftad”

Ratad i draften för ett år sedan.
Nu är Samuel Fagemo på plats i Vancouver för att få ett slutgiltigt bevis på sin revansch. I helgen kommer han att få höra sitt namn bli uppropat.

– Jag har gjort det mesta av det här året och tagit stora kliv. Då har jag förtjänat att jag sitter här, säger han till hockeysverige.se.

VANCOUVER (HOCKEYSVERIGE.SE)
Vilken skillnad ett år kan göra.

För ett år sedan satt Samuel Fagemo och hans familj samlad framför tv:n och följde draften från Dallas med stort och förväntansfullt intresse. Den då 18-årige Frölundaforwarden räknade inte med att bli draftad tidigt, men han förväntade sig i alla fall bli vald av någon klubb.

Men det blev han aldrig.

När hockeysverige.se träffar honom i Vancouver ett år senare hymlar han inte med att besvikelsen var enorm.
– Jag var inte bland de 217 spelarna som blev valda. Det var jättetufft både psykiskt och fysiskt också att inte bli vald. Det tog två-tre dagar att släppa det, berättar han.

När besvikelsen och ilskan hade lagt sig byttes den mot revanschhunger.
– Jag tog det på rätt sätt och fick bra support hemifrån av alla. Jag fortsatte tro på mig själv och gav inte upp. Jag kom tillbaka starkare och visade folk fel. Det är jätteviktigt att ha en inre kraft och vilja att fortsätta utvecklas, säger han och beskriver hur han har använt händelsen som extra motivation.
– På matcherna när det suttit scouter på läktaren har man velat visa att man skulle bli vald förra året. Det har jag gjort och nu sitter jag i en bra sits.

”BEVISAT ATT JAG ÄR EN BRA SPELARE”

Det gör han verkligen.

Rookiesäsong i SHL var kantad av personliga men framför allt lagmässiga framgångar. Samuel Fagemo sköt 14 mål i SHL:s grundserie och ytterligare sex i slutspelet. Han vann både Champions Hockey League och SM-guld. Det är därför han är i Vancouver nu.
– Det har gått väldigt fort allting. Förra året blev man inte vald och ett år senare sitter man här och ska bli draftad i Vancouver, skrockar han.
– Det har gått fort och jag har fått uppleva mycket. Jag har bevisat för mig själv och andra att jag är en väldigt bra hockeyspelare som kan prestera på en hög nivå. Jag har bevisat för många att jag är värd att bli draftad. Jag har skaffat mig ett bra utgångsläge i alla fall.

Hur föreställer du dig att det kommer vara att sitta på läktaren under drafthelgen?
– Jadu… Jag har inte varit med om det tidigare, men det kommer säkert att vara väldigt spänt och nervöst. Tiden kommer att gå sakta, men det är en ny upplevelse och erfarenhet att sitta där. Att följa allting live kommer att bli coolt och spännande. Sedan får man se vad det blir.

Känns det som en bonus att få uppleva allt det här, lite positiv karma efter bakslaget i fjol?
– Exakt, det var klart att det var ett bakslag när jag inte blev vald. Jag har gjort det mesta av det här året och tagit stora kliv. Då har jag förtjänat att jag sitter här. Det är en bonus, men en bonus jag har förtjänat. Nu ska jag bara njuta av det här som är en engångsföreteelse i livet att få uppleva det live.


Foto: Bildbyrån/Mathias Bergeld

HEKTISKA MÅNADER

När han blir draftad är svårt att sia om. Samuel Fagemo har rankats från allt mellan 31 till drygt hundra i de rankingar som kommit ut sista tiden. Det mesta tyder på att det blir någon gång i andra rundan på lördag.
– Det är svårt att veta var man kommer att gå. Det kan vara allt från tredje till första rundan. Det kommer nog att bli svettigt att sitta och vänta. Men det positiva är att mitt namn gått högre upp på rankingarna detta året jämfört med i fjol. Det känns bara kul.

Draften är bara ett av stegen under en hektiskt vår och sommar för den svenske mästarforwarden. Han har redan hunnit med NHL Combine i Buffalo, där talangerna samlas, testas och intervjuas inför draften, och sedan tagit studenten.
– Jag kom hem från combinen på söndag och tog studenten på måndagen. Det var tuffa men roliga dagar, ler han.

Det kommer att fortsätta vara bråda dagar för ynglingen. Efter draften väntar träningsläger med NHL-klubben som väljer honom och senare World Junior Summer Showcase i Plymouth, Michigan i slutet av juli innan det drar ihop sig till ny säsong med starten av Champions Hockey League i slutet av augusti. Det ger honom inte många chanser till återhämtning.
– Det var lite återhämtning efter att vi vann guldet. Vi var lediga i tre veckor och jag försökte koppla av så mycket som möjligt, säger han.
– Fram tills nu har jag kört på med Frölunda och försökt bli starkare. Just nu ska man njuta av det här tillfället på draften och sedan ska man tillbaka och jobba hårt innan det blir camp och landslagsuppdrag. Det kommer att bli fullt upp, men kul också. Det är inga tråkiga grejer det här. Man får se det positiva i det, inte att det blir många och långa resor.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

TRÄNADE MED ARIZONA

Träningsläger med NHL-klubb blir inget nytt för Fagemo. Trots att han inte blev draftad var han inbjuden till Arizona Coytotes utvecklingsläger förra sommaren.
– Det kändes bra där, gick väldigt bra och jag kände att jag kunde blivit draftad. Det var en härlig erfarenhet att visa upp sig där.

Pappa Linus Fagemo spelade faktiskt en säsong i Arizona i slutet av sin egen karriär. Men då i farmarligan CHL för Arizona Sundogs. Då var Samuel Fagemo tio år.
– Det var kul att komma tillbaka. De spelade någon timme utanför Phoenix så jag känner ju till trakten. Det är ett härligt klimat och så.

På sätt och vis vore det att sluta cirkeln om just Arizona Coyotes skulle drafta 19-åringen.
– Det vore kul. Vi får se vad som händer, ler han.

Klart är att han gärna spelar på ett ställe med mycket solsken och fint väder.
– Gärna till något ställe där man kan gå i flipflops till träningarna.

Den här artikeln handlar om: