Sök
Patrick Marleau.
Toronto

Toronto tvingas ge upp förstaval – för att bli av med veteranen

Toronto Maple Leafs och Patrick Marleau går skilda vägar. Och det blir en dyr affär för Leafs, Under lördagen trejdades veteranen till Carolina Hurricanes – tillsammans med ett förstaval i draften 2020.

Toronto Maple Leafs har problem med utrymmet under lönetaket. Under sommaren ska man försöka komma överens med Mitch Marner, Andreas Johnsson och Kasperi Kapanen om nya kontrakt. Samtidigt har man under det senaste året bundit upp närmare 30 miljoner dollar i kontrakt med John Tavares, William Nylander och Auston Matthews.

För att få ihop pusslet har det funnits press på general managern Kyle Dubas att göra sig av med några befintliga kontrakt. Ett av dessa är den sista året på den snart 40-årige veteranen Patrick Marleaus treårskontrakt värt 6,25 miljoner dollar.

Under lördagen lyckades Dubas med just det, men det blev inte billigt. Han trejdade Marleau, klubbens förstaval i draften 2020 och ett sjundeval 2020 i utbyte för Carolina Hurricanes sjätteval 2020.

FÖRVÄNTAS BLI UTKÖPT

Sannolikheten att Marleau spelar för Carolina Hurricanes är obefintlig. Han förväntas bli utköpt ur kontraktet och kommer av allt att döma flytta tillbaka till Kalifornien och San José, där han tillbringade 20 år innan han flyttade till Toronto 2017. Detta enligt Sportsnets Chris Johnston.

Patrick Marleau gjorde 16 mål och 37 poäng på 82 matcher för Toronto den gångna säsongen. Han har inte missat en enda NHL-match på över tio år. Totalt har han spelat 1 657 NHL-matcher, femte mest av alla spelare i ligans historia, och har svarat för 1 166 poäng för San José och Toronto. Han draftades av Sharks som andra spelare efter Joe Thornton i draften 1997. Han NHL-debuterade samma höst.

Nu tyder allt på att han sluter cirkeln genom att återvända till Sharks som free agent – där han sannolikt återförenas med Thornton. Veterancentern meddelade tidigare i veckan att han har för avsikt att förlänga karriären med minst ett år och att han kommer att göra det med San José Sharks.

Den här artikeln handlar om: