Sök
Alexander Johansson
Tyska ligan

Från lagkapten till oönskad: ”Sa att de inte såg mig på 14 forwards”

Alexander Johansson blev en succévärvning. Han gjorde en hel del poäng, älskades av fansen och blev Färjestads lagkapten. Sedan kom skadeproblemen. Sedan blev han oönskad i Färjestad och fick se kontraktet brutet.
– Jag känner att sättet jag blev behandlad på…det var tråkigt, säger Johansson till hockeysverige.se.

Efter fyra år som en stabil spelare i Växjö lämnade Alexander Johansson Lakers 2016, för spel i Färjestad. Där blev succén omedelbar. Han gick från att göra 18 poäng till 32, det vill säga nästan fördubblade sin poängskörd, och utsågs säsongen därpå till ny lagkapten i den värmländska klubben. Han fick ett nytt treårskontrakt med klubben och skulle nu bli en del av Färjestads kärna.

I stället blev det starten på två tuffa år. Två år med skador, bristande förtroende, färre poäng och som till sist ledde till att han köptes ut från sitt kontrakt med Färjestad. Samma klubb han nyligen hade varit lagkaptenen och ansiktet utåt för. Det blev elva poäng på 28 matcher säsongen 17/18 och bara fyra assistpoäng på 14 SHL-matcher under säsongen som avslutades för några månader sedan.
– Jag har försökt gå vidare så mycket som det går från det där. Det är givetvis tråkigt när det blir på det viset och jag känner att sättet jag blev behandlad på…det är tråkigt. Man vill alltid att folk ska tycka gott om en men tyvärr blir det inte alltid så. Det går inte att styra och kontrollera det. Nu har det stängts en dörr men öppnats en annan så jag försöker att inte känna så mycket bitterhet, berättar Alexander Johansson för hockeysverige.se.

Är du besviken på Färjestad att det blev som det blev?
– Det är klart det finns en besvikelse och det här är en törn i sidan som nog kommer hänga med mig hela livet, skulle jag tro. Om inte annat tar jag med mig erfarenheterna av hur jag agerat i olika situationer. Men det är klart jag är besviken och ska ta lärdom av det som hänt. Det är en blandning av de känslorna, skulle jag säga.

Foto: Bildbyrån

Vilken förklaring fick du av Färjestad?
– Förklaringen jag fick först var att jag inte skulle gå in på nio forwards. Då sa jag att det inte var några problem med det eftersom jag spelat i lägre kedjor tidigare i min karriär. Det var inga problem för mig för jag kände att om jag är skadefri och får vara frisk så kommer jag kunna leverera och spela en bra ishockey ändå. Men två veckor senare sa de att de inte såg mig på 14 forwards heller.

”SKADOR SOM SATT KÄPPAR I HJULET”

Faktumet att Alexander Johansson gjorde succé under sin debutsäsong och således fick både ett större lönekonto och en mer framskjuten roll i hierarkin förändrade hans hockeyliv. Men att succén skulle ha blivit en nackdel för honom senare tror han inte.
– Nej, det skulle jag inte säga. Det är klart karriären fick ett uppsving, offensivt sett. Jag fick spela i en framskjuten roll med Johan Ryno och Joakim Nygård och det blev en jättebra matchning. Men jag har samtidigt haft jättemycket skador de senaste två åren och det har satt mig i en sits där jag inte kunnat göra vare sig mig, klubben eller laget rättvisa. Så det har nog inget med att det gick så bra första året att göra.
– Det är skador som satt käppar i hjulet för mig. Jag har inte kunnat vara den lagkapten killarna förväntar sig och inte den spelare som jag själv vill vara. Det är den primära anledningen.

Alexander Johansson har haft rejäla skadeproblem. Foto: Bildbyrån

Nu tränar Alexander Johansson med en tränare i Halmstad, och tillsammans med NHL-backen Oscar Fantenberg. Men till kommande säsong går flyttlasset utomlands för första gången då 30-åringen gjort klart med tyska Grizzlys Wolfsburg.
– Det blir en liten omställning, såklart. Jag tittade på att stanna i Sverige men sen kom det fram att det fanns lag i Tyskland som var intresserade så då började jag titta in det. Jag är i den situationen att det måste passa för fru och barn och det är en hel del praktiska bitar som ska kännas rätt. Jag menar, i Sverige vet du hur allt fungerar med resor och hur det är för familjen. Ska du flytta utomlands spelar det in hur det funkar med BVC (barnavårdscentralen) och sådana saker som är självklara när du bor och spelar i Sverige. Jag har pratat mycket i telefon för att få koll på sådana saker och vad som väntar i Tyskland.
– Det blir sjukt utmanande som hockeyspelare men ännu mer som människa. Jag hoppas jag kan växa som person.

BLIR LAGKOMPIS MED OLIMB

Hur bra koll har du på ligan?
– Jag har ju mött lite tyska lag i CHL och sen har jag pratat med andra spelare som varit i ligan. Det är inte lika tempostarkt som det är i Sverige, med det presspel vi har här hemma i SHL exempelvis. Man får mer tid med pucken där nere. Samtidigt är det många importer och många nordamerikanska tränare, så det blir nog ett lite tuffare spel och mer fysiskt. En mer ”enkel” hockey på så sätt.

Foto: Bildbyrån

Och laget? 
– Det jag vet är att Wolfsburg hade en tuff säsong med många tuffa skador. Dessförinnan var de ett stabilt topplag som var i både semifinal och final. De har utmanat bakom Mannheim och München som är de två stora lagen.
– Sen är ju (Mathis) Olimb där och jag känner några kanadensare i laget sedan tidigare också. Av den anledningen känns det ganska tryggt. Jag vet att det finns killar jag delar syn med och förhoppningsvis kan vi hitta en ”connection”.

”TAR DET FRÅN AUGUSTI TILL APRIL”

Wolfsburg missade slutspel förra säsongen men var i final 2011, 2017 och 2018 och i semifinal 2010, 2013, 2014 och 2015. Med andra ord har 10-talet varit mycket framgångsrikt för ”Grizzlys”, med undantag för den svaga tolfteplatsen som kom förra säsongen.

Alexander Johansson har blivit 30 år och är inte främmande för att försöka göra karriär ute i Europa – men inte heller för att återvända hem.
– Jag har inte tänkt så mycket i de banorna än, om jag ska vara ärlig. Men med tanke på de två år jag haft, och det treårskontrakt jag hade som bröts med Färjestad, så försöker jag vara ödmjuk. Jag tar det från augusti till april och om kroppen håller och allt känns bra så kanske det är utlandet som gäller även i fortsättningen, och känns det inget bra kanske det blir Sverige igen.
– Tiden får utvisa var vi landar någonstans. Nu ska jag bara försöka dra så mycket erfarenhet av det här som möjligt, och göra det så bra som möjligt på isen. Sen får vi se vad som händer.

”VILL VARA SKADEFRI”

Att kärleken till hockeyn finns kvar, trots de två tuffa säsongerna han har bakom sig, råder det dock inget tvivel om.
– Jag vill vara få vara skadefri och känna glädjen till ishockeyn igen. Jag vill känna att det är roligt, att man utvecklas och kan tävla varje dag. Jag älskar fortfarande hockey och har lagt ned otroligt mycket tid på sporten så jag vill bara ha energin och glädjen av att spela. Att vinna matcher och få göra mål kommer på köpet då, avslutar Alexander Johansson.

Den här artikeln handlar om: