Sök
Robin Figren lockades av utlandet.
utland

Berättar om överraskande klubbvalet: ”Jäkligt rolig utmaning”

Det var ingen högoddsare att Robin Figren skulle fortsätta sin karriär utomlands. Men att valet föll på Kloten i den schweiziska andraligan kanske var lite mer ögonbrynshöjande. Den klassiska klubben håller nämligen nu för tiden till i den schweiziska andraligan.
— Det är klart att det blir en utmaning, men det blir en jäkligt rolig utmaning, berättar Robin Figren för hockeysverige.se.

Under tidig måndagsförmiddag gick Kloten ut med på sin hemsida att de värvat Robin Figren.
— De gjorde det alltså, säger en överraskad och ovetande Figren som inte visste om att klubben redan gått ut med beskedet när hockeysverige.se ringer upp.

UTMANINGEN LOCKAR

2018 åkte den klassiska klubben Kloten ur NLA och första säsongen i andra ligan misslyckades de att ta sig tillbaka.

Är det utmaningen i att vara med och ta tillbaka en klubb till finrummet som lockar?
— Ja. Ska jag vara helt ärlig, det är klart att jag visste att Kloten var en klassikerklubb, men kanske inte riktigt på vilka nivåer det var. Jag har fått förklarat för mig att det är på samma sätt som att det kändes fel att Djurgården var i allsvenskan eller att Leksand varit i allsvenskan.
— Det hade varit skithäftigt att ta upp dem. Det är klart att det blir en utmaning, men det blir en jäkligt rolig utmaning.

Robin Figren, som förra säsongen gjorde 30 (15+15) poäng i HV-tröjan har dröjt med att göra klart med en ny klubb. Men redan tidigt sådde Pelle Hånberg, som är ny tränare för säsongen i Kloten, ett frö hos Figren. De talades vid strax efter HV71 åkt ur slutspelet.
— Sen har de varit villiga att vänta ganska länge och jag är skittacksam för det. Ju mer jag funderat på Kloten så har det känts bättre och bättre för hela tiden.
— Det är ett lag som har ambition att gå upp, det är inget snack och sen har jag velat till Schweiz. Sen har det inte varit jättelätt att att få jobb i NLA. Hela paketet känns jättekul, testa något nytt, byta land. Det är klart att det fanns andra lag på tapeten. Men samtidigt var hela paketet det bästa här.

Hur mycket spelade Pelle Hånberg in i beslutet?
— Jag och Pelle har haft ganska bra surr hela vägen. Det har varit lätt att prata med honom. Samtidigt så var jag ganska tydlig med att jag inte visste vad jag skulle göra och att jag ville komma hem till Stockholm och verkligen landa i någonting som jag verkligen ville göra.
— Han har köpt hela det resonemanget och varit öppen för om jag haft frågor.
— Det är klart att han varit en stor del i det också, jag kan honom sen innan också. Nu har de fått in Björn Lidström (assisterande tränare) också, så det är möjligt att det finns en liten trygghet i det också. Sen var det Kloten i sig som var det stora.

KLASSISK SVENSKKLUBB

Genom åren har en mängd svenska spelare satt fina avtryck i den schweiziska klubben. Namn som Mikael Johansson, Charles Berglund och Anders Eldebrink förpliktigar.
— Jag vill självklart vara en ledande spelare och visa vad jag går för.

Det har ryktats om en rad SHL-klubbar för Robin Figren nästa säsong. Men han berättar att det egentligen aldrig var nära med någon.
— Jag sa ganska tidigt till min agent att först och främst vill jag nog blicka utomlands, för jag vet inte hur många år jag har kvar. Med säsongen jag hade så är det nog rätt läge att försöka testa något annat. Så vi gick aldrig så långt i diskussionen med SHL-lag. Det var väl för att jag sa det ganska tidigt.

Den här artikeln handlar om: