Sök
Roger Rönnberg kommer ha ett smörgåsbord av skickliga forwards att tillgå nästa säsong.
SHL

Rönnbergs lyxproblem: ”Det börjar bli trångt”

De är regerande mästare och har på det berömda papperet dessutom förstärkt sin trupp. Det enda som verkar kunna fälla Frölunda nästa säsong är om en eventuell mättnadskänsla skulle smyga sig in.
— Har man en lagkapten som Joel Lundqvist så hade inte jag som spelare vågat vara mätt egentligen på vare sig träning eller match, säger Göteborgs-Postens Fredrik Janlind till hockeysverige.se.

Frölunda sopade rent ifjol med både CHL-seger och SM-guld. Vi tog hjälp av Göteborgs-Postens Fredrik Janlind för att, så här i sommarvärmen, känna Frölunda på pulsen.

Dina spontana intryck hittills av Frölunda så här långt inför nästa säsong?
— Ja herregud. Det skulle jag vilja säga är nästintill jackpot. Vi var många här i Göteborg som spekulerade lite efter guldet att det skulle bli som förra gången, att spelare efter spelare försvann, inleder Fredrik Janlind och fortsätter:
— Han hade visserligen en klausul, men när Chay Genoway försvann så tänkte man att det här var starten på en ny sån plundring av Frölunda. Men de har klarat sig ganska bra från tunga spelartapp.
— Har man ett bättre lag på papperet än när man vann guld så blir man väl egentligen guldkandidat denna säsongen också.

KAN VÄXAI SKUGGAN AV MATTSSON

Journalisten räknar upp Chay Genoway och Jonathan Sigalet som de tyngsta spelartappen från fjolårstruppen. Förlusten av målvakten Johan Gustafsson tror han inte behöver bli så smärtsam när Niklas Rubin kommer in från Luleå.
— Han kan växa lite i skuggan av Johan Mattsson som nu verkligen kan ta förstarollen där och ta nästa kliv.

Han tycker också att göteborgarna fått in bra ersättare för de flyktade nordamerikanerna på backsidan.
Karl Stollery som kanske ska ersätta Chay Genoway offensivt. Julius Bergman, Theodor Lennström. Det finns en del med kvalitet som kommit in.

Framåt hämtar man in återvändarna Nicklas Lasu och Johan Sundström.
— Det är verkligen super-jackpot för Frölunda. Det är främst värvningen av Johan Sundström som jag är…På ett sätt är jag lite förvånad, för jag trodde att han, trots skadeproblem, skulle kunna få något annat erbjudande ute i Europa. men nu väljer han att starta om i Frölunda.
— Får Frölunda fart på honom så är det, om inte SHL:s bästa spelare, så nästintill. Hans högstanivå är otroligt hög.

RÖNNBERG HAR LYXPROBLEM

En annan spelare som nästintill är att betrakta som ett nyförvärv är Jacob Peterson, som ifjol var utlånad till Björklöven. Lagom till slutspelet så återvände han till Frölunda och var en riktigt positiv injektion för laget i det lyckosamma slutspelet.
— Det känns som att det är få som har tagit chansen så snabbt när den dök upp snabbt som den gjorde där. Det kändes som att han verkligen hade bestämt sig för att ge allt i alla matcher. Den killen har verkligen spelat till sig ett kontrakt och en plats i det här Frölundalaget nästa säsong.
— Det ska bli spännande att se hur han kommer användas i och med att både Sundström och Lasu återvänder och det börjar bli trångt på fowardssidan. Särskilt om Lucas Raymond, (Karl) Henriksson och flera andra duktiga juniorer ska få lite chanser. Där kommer Roger Rönnberg ha lite av ett lyxproblem under början på hösten.

Lucas Raymond ja. Supertalangen som spås gå högt i nästa års draft. Säsongen som var var han högst bidragande till att Sverige kunde plocka hem VM-guldet på U18-nivå. 17-åringen spelade också tio SHL-matcher och gjorde två mål.
— Han kommer definitivt få sina chanser den här säsongen. Han fick några småkänn på det förra säsongen för att börja vänja sig lite.
— När skador dyker upp på fowardssidan, beroende på vem det är, så är han nog förstavalet. Där har Frölunda återigen fått fram en talang där högstanivån är utöver det vanliga och som verkligen fått epitetet supertalang.
— Det ska verkligen bli intressant att följa honom den här säsongen när det kanske blir lite mer regelbunden speltid i a-laget.

Fredrik Janlind fortsätter resonemanget om Raymond.
— Förra säsongen kändes det lite som att de väntade lite med honom, höll igen och lät andra forwards få chansen när det behövdes fyllas ut. Men nu så tror jag verkligen att det är är lite av Lucas Raymonds år i Frölunda.

KAN DE HANTERA BAKSMÄLLAN?

CHL-seger och SM-guld. Frölunda sopade rent ifjol och samtalet glider in på ämnet baksmälla. Något som verkar vara mer regel än undantag att drabba mästarlag.
— Det är så pass många spelare som var med 2016 och Nicklas Lasu, när jag partat med honom, har varit väldigt tydlig med att han inte riktigt förstod hur han skulle hantera det här året efter.
— Då blev det verkligen en baksmälla för många av spelarna. Den kärntruppen som Roger Rönnberg pratar om, det blir verkligen upp till bevis nu att lyckas hålla den här truppen motiverad och få de andra spelarna att brinna för att vinna med Frölunda igen.
— Lite, lite mättnadskänsla tror jag det finns på vissa håll. Sen är det klart att har man en lagkapten som Joel Lundqvist så hade inte jag som spelare vågat vara mätt egentligen på vare sig träning eller match. För då får man sig en utskällning.

Förra säsongen tippades Frölunda lågt inför säsongen. Janlind menar att det ska bli intressant att se hur Frölunda nu tar sig an att vara favorittippade. Något de högst troligt kommer vara.
— Det blev lite tändvätska för dem att visa omgivningen att ”vi är inte så jäkla dåliga”. Men nu, med tanke på att man vann och har kryddat laget med bra nyförvärv, så får man nog favoritskapet på sig från i princip alla håll. Det ska bli intressant att se hur de hanterar den pressen.
— Men jag skulle säga att får Frölunda det bara att stämma så tror jag till och med att Frölunda kanske kan vinna grundserien för första gången under Roger Rönnbergs ledning.
— Sen är det som det alltid är i ett slutspel, allting kan hända. Men för att publiken och omgivningen i Göteborg ska vara nöjda så ska nog Frölunda gå åtminstone till en semifinal framåt nästa vår.

Hockeysverige gör en rundringning till lokala journalister som känner SHL-lagen på respektive ort väl. Här nedan kan du läsa de tio tidigare delarna i serien.

Linköping: ”Vill man inte vara med på tåget är det bättre att man hoppar av”

Växjö: ”Myten om Rahimi är ganska överdriven”

Malmö: ”Tror han har minst 35 poäng i sig”

HV71: Tror på ett uppsving för JVM-forwarden

Örebro: Hittar ljusglimtar mitt i spelarflykts-eländet

Skellefteå: ”Jag tror att han kan bli en jättesuccé”

Brynäs: ”Ute på någon slags valkampanj”

Färjestad: ”Många fans som i princip har panik över hur läget är”

Rögle: ”Tänt en dröm som i alla tider känts fullkomligt orealistisk”

Oskarshamn: Ett hockeyintresse på Leksandsnivå

Leksand: Uppe för att stanna nu? ”Sänder vissa signaler”

Den här artikeln handlar om: