Sök
Nyheter
KARLSSON: ”Får vi inget offer sheet nu kommer vi aldrig få något”

Det har inte hänt sedan 2013. Det avskys av general managers. Det finns en gentlemen’s agreement att inte göra det. Men sommaren 2019 är det dags att damma av fenomenet ”offer sheets” i NHL.

Citatet i rubriken kommer inte från mig utan från TSN:s Darren Dreger som diskuterade offer sheets i TSN-radio häromdagen. ”Händer det inte nu så kommer det aldrig hända”, var kontentan av diskussionen.

Men vad är då offer sheets? Offer sheets är något som ett lag kan ge till en restricted free agent, det vill säga en kontraktslös spelare som ändå har sina rättigheter hos ett lag, i hopp om att lyckas värva spelaren. Till skillnad från vid unrestricted free agents så kommer dock spelaren inte gratis utan man tvingas betala en kompensation till laget spelaren kommer ifrån. En kompensation som baseras på lönen som klubben i fråga erbjuder spelaren. Kompensationen betalas ut i form av egna draftval, och ser ut enligt följer till kommande säsong:

Ett bud på…

$1,395,053 eller lägre: Ingen kompensation
$1,395,054-$2,113,716: Ett tredjerundeval
$2,113,717-$4,227,437: Ett andrarundeval
$4,227,438-$6,341,152: Ett förstarundeval och ett tredjerundeval
$6,341,153-$8,454,871: Ett förstarundeval, Ett andrarundeval och ett tredjerundeval
$8,454,872-$10,568,589: Två förstarundeval, Ett andrarundeval och ett tredjerundeval
Över $10,568,590+: Fyra förstarundeval

Siffrorna ovan kommer från TSN:s kommentator Gord Miller.

Så om vi leker med tanken att Arizona erbjuder Mitch Marner ett kontrakt på 10,6 miljoner dollar per år har Toronto en vecka på sig att antingen matcha budet, och få honom till det priset, eller släppa honom till Arizona och i gengäld få deras fyra kommande förstarundeval i draften som kompensation.

Men det sägs finnas ett gentlemen’s agreement bland NHL:s general managers om att inte ge offer sheets på spelare. Därför har det inte hänt sedan 2013, trots att det funnits flera fina lägen att göra det. Den senaste gången det hände var det Calgary som erbjöd Ryan O’Reilly tio miljoner dollar för två år – men då matchade O’Reillys dåvarande klubb Colorado budet. Det mest kända fallet kom dock året innan då Philadelphia gav Shea Weber ett 14-årskontrakt värt 110 miljoner dollar! Men även då matchades budet av spelarens dåvarande klubb, som var Nashville. Innan dess var det Niklas Hjalmarsson som år 2010 erbjöds 14 miljoner dollar för fyra år i San Jose, men Chicago matchade och backen blev kvar.

MASSOR MED SUPERSTJÄRNOR

Sedan lönetakets införande har åtta spelare accepterat ett offer sheet men bara en enda gång har en spelare bytt klubb och det var Dustin Penner som hamnade i Edmonton då Anaheim inte matchade deras bud för tolv år sedan. Ducks fick då ett förstaval, ett andraval och ett tredjeval som kompensation.

Så, då har vi det tekniska ur vägen. Dags att fokusera på nutiden. Varför är det så mycket snack om offer sheets nu? Jo, helt enkelt för att det finns så vansinnigt många världsstjärnor som går utan kontrakt till nästa säsong – och i ett par fall kan det bli knivigt för spelarens klubb att sajna upp honom på ett marknadsmässigt kontrakt. Brayden Point, Mitch Marner, Patrik Laine, Mikko Rantanen, Matthew Tkachuk, Kyle Connor och Sebastian Aho är superstjärnor eller superstjärnor-to-be i NHL och ingen av dem har ens kontrakt till kommande säsong.

Sebastian Aho. Foto: Bildbyrån.

Brayden Point sköt 41 mål och gjorde 92 poäng under säsongen. Patrik Laine gjorde ”bara” 30 men sköt 44 säsongen dessförinnan. Mikko Rantanen gjorde 87 poäng på 74 matcher. Matt Tkachuk gjorde 77 poäng. Kyle Connor 66. Sebastian Aho 83. Och så har vi då Marner, med 94 poäng. Det här är ingen vanlig free agent-kull, som ni ser.

MATTHEWS KONTRAKT – EN GAME CHANGER

Toronto har gått ur sin basket-trans och diskuterar nu bara hockey igen. Mitch Marners framtid diskuteras på ett sätt som vi inte ser speciellt ofta. Trots att han kanske inte ens är den bästa spelaren som sitter på utgående kontrakt handlar ALLT om honom. Dels för att han spelar i den största klubben, dels för att Toronto sitter i så uppenbara lönetaksproblem efter att ha sajnat John Tavares, Auston Matthews och William Nylander det senaste året och dels för att det så högljutt snackas från hans stab. Han ska ha ett marknadsmässigt kontrakt och ska inte ta någon rabatt för att hjälpa Toronto, typ. Han kommer prata med andra klubbar och sätta press på Maple Leafs att ge honom ett riktigt fett kontrakt, i samma trakter som det Auston Matthews skrev. Matthews skrev på för fem år á 11, 634 miljoner dollar och Marner sägs kräva minst samma summa.

TSN:s Darren Dreger diskuterade som sagt saken i TSN-radio häromdagen och menade att Matthews kontrakt är ett gissel för klubbledningarna i NHL men att det har varit en nyckel för spelarna själva.
– Det sände signaler till Tkachuk, Marner, Aho, Rantanen, Point, Laine och Connor att du inte behöver skriva de jättelånga avtalen, och att du inte behöver skriva de korta brokontrakten heller. Du kan få ett hybrid-brokontrakt. Du kan få fem år, sade han.

Auston Matthews kontrakt ritade om kartan. Foto: Bildbyrån

”VARFÖR SKA DU INTE UTNYTTJA SYSTEMET?”

Dreger menar också att om vi inte får se ett offer sheet i år, med alla dessa stjärnor som ska ha feta kontrakt, kommer vi alltså aldrig få det.
– Varför ska du inte som klubb utnyttja Torontos situation? Varför ska du inte gå efter spelare som Tkachuk, Rantanen och Aho i deras prime? Om du inte utnyttjar det system som finns borde du betala fem miljoner dollar till din scoutingstab och låta dem täcka världens alla hörn för det är din enda chans att få en superstjärna. Ger du inget offer sheet nu gör du inte det som systemet tillåter en klubb att göra för att göra sitt lag bättre.

Det problematiska är dock att det kostar rejält att ge ett offer sheet. Å andra sidan, vad väljer du helst: En Mitch Marner/Brayden Point/Patrik Laine i deras prime – eller fyra förstarundeval som KAN bli bra men också KAN bli halvdana eller till och med sena förstaval som inte är lika mycket värda? Det går att argumentera för att en superstjärna är värd mer än fyra förstaval. Men då ska det som sagt finnas en klubb där ute som både har lönetaksutrymme och draftval värda att offra. Det är med andra ord en komplex situation. Det verkar emellertid bara som att det är Marner av spelarna som nämnts som kräver ett avtal över 10,6 miljoner dollar. Ger du ett bud på mellan 8,5 och 10,5 miljoner dollar, och spelaren accepterar, är kompensationen bara två förstarundeval, ett andrarundeval och ett tredjerundeval. Så ”billigt” kommer du nog inte undan om du trejdar till dig en superstjärna i sina bästa år. Då kan det vara värt att ge det ett försök.

LÖNETAKSPROBLEM

Brayden Point sägs vilja stanna i Tampa Bay, så där är det nog ingen poäng att ge ett offer sheet. Han lär ge Tampa tid att lösa lönetaksutrymmesproblematiken (det är ett ord från och med nu). Samma sak lär gälla Mikko Rantanen, som spelar i en av NHL:s bästa kedjor och i ett lag som ser ut som en saftig Stanley Cup-utmanare det kommande decenniet. Men de övriga spelarna borde vara ”up for grabs”. och som sagt – det verkar bara vara Marner som verkligen kommer pusha sin lön en bra bit över tio miljoner dollar.

Hur mycket är Patrik Laine värd? Foto: Bildbyrån

Med tanke på att lönetaket blev ungefär 1,5 miljoner lägre än väntat till kommande säsong kommer flera klubbar också sitta i en rävsax. Ta Winnipeg exempelvis. De har 23 miljoner kvar i utrymme nu, efter Jacob Trouba-trejden, men har bara sju forwards, fem backar och två målvakter under kontrakt. Och då är varken Patrik Laine eller Kyle Connor sajnade än. Laine är dessutom ett extremt svårt fall då han är otroligt svårbedömd som spelare. Jag har svårt att se att Winnipeg värderar honom lika högt som han och hans stab gör. Den kontraktsförhandlingen kommer bli galet intressant att följa.

Kommer de ha råd att matcha andra klubbars bud på dessa båda stjärnor? Tveksamt. Kommer Toronto kunna matcha bud från andra klubbar på Marner? Kanske inte. Och så vidare. Därför är möjligheten att vi får se offer sheets större än de varit sedan den där gången då Calgary gav Ryan O’Reilly ett sådant.

NU ELLER ALDRIG

Det är komplext att få alla faktorer på plats, och ligans 31 general managers är lite larviga och vill inte syssla med offer sheets. Men vad fasen – bättre läge än så här blir det inte. Fler superstjärnor att göra det på kommer vi nog inte få på många år framöver. Även om du inte får Patrik Laine eller Mitch Marner så tvingar du i alla fall klubben de tillhör nu att matcha budet. Du sätter en ribba som den klubben inte kan sänka. Du kan göra tillvaron lite jävligare för Kevin Cheveldayoff eller Kyle Dubas, eller vilken general manager det nu drabbar. I den bästa av världar hade de velat sajna upp sina stjärnor innan första juli, då deras kontrakt går ut. För sen har de inte full kontroll över situationen längre. Sen kan andra klubbar gå in och ”förstöra” för dem.

Det är nu eller aldrig. Händer det inte nu kommer det aldrig hända. Det är dags att bryta den sex år långa torkan. Men känner jag NHL rätt kommer det väl inte hända…

 

Idag 19:00
HC Vita Hästen - Modo Hockey
1 3.10
X 4.45
2 1.91
Idag 19:00
Almtuna IS - Timrå IK
1 3.30
X 4.20
2 1.91
Idag 19:00
IF Björklöven - Västerviks IK
1 1.49
X 4.90
2 5.25
Idag 19:00
BIK Karlskoga - Södertälje SK
1 1.51
X 5.25
2 4.75
Idag 19:00
Tingsryds AIF - Karlskrona HK
1 2.30
X 4.00
2 2.60
Idag 19:00
AIK - Mora IK
1 2.05
X 4.05
2 2.95
Idag 19:00
Kristianstad IK - Västerås IK
1 2.65
X 4.00
2 2.30
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten