Sök
Adam Reideborn …
SHL

Mängder med nya regler – så bedöms målvaktsinterference

Det svenska ishockeyförbundet släppte idag sin nya regelbok. Den innefattar bland annat en ny icingtolkning, nya bytesregler, och så har den ständigt ifrågasatta situationen med spelare i målgården fått ett ansiktslyft.

Dessutom införs bland annat regeltokningen ”Late hit” och checking to the head får också en ny tolkning. Ett axplock av de nya reglerna kan läsas nedan.

Regel 44 – Checking to the head

Checking to the head-regeln ändras på så sätt att den endast ska användas vid kroppstacklingar som träffar i huvudet. I övriga fall ska andra regler tillämpas t.ex. elbowing, cross-checking, high-sticking etc.

Regel 56 – Interference & Late hit
Den som tacklar en spelare som precis har spelat pucken ifrån sig ska ådömas utvisning för Late hit. 

Regel 72 – Refusing to the play the puck
Ett lag som efter varning förhalar spelet genom att ta för långt burskydd, eller som utan att vara ansatta under press spelar in pucken i egen zon, ska ådömas ett lagstraff.

Regel 77 – Nedsläpp
Om ett lag felar vid ett nedsläpp ska centern inte längre bytas ut. Istället ska centern varnas och får därefter en ny chans. Vid ett andra fel av samma lag i samma nedsläppsförfarande ska lagstraff utdömas.

Regel 79 -Mål
Målområdet får ökad betydelse vid målskott. Om en målvakt störs av tillfällig kontakt inne i målområdet i samband med ett målskott ska målet underkännas. Utanför målområdet kan däremot mål endast underkännas om målvakten utsätts för en förseelse som renderar i utvisning.

Regel 80 – Icing
Om det är så jämnt att linjedomaren inte kan avgöra vem som är i bäst position att nå pucken i en icingsituation, ska icingen slås av. 

Regel 85 – Puck ur spel
Om pucken spelas ur spel i anfallszonen av en anfallande spelare ska nedsläppen ändå ske i anfallszonen. 

Regel 87 – Timeout
Timeout får ej begäras av ett lag som spelat pucken till icing.

För en mer exakt rapport, läs på svenska ishockeyförbundets hemsida.

Den här artikeln handlar om: