Sök
Vancouver
DOKUMENT: När det omöjliga gjordes möjligt – så hamnade tvillingarna Sedin i Vancouver

I dag är det 20 år sedan Vancouver Canucks draftade tvillingarna Sedin som tvåa och trea i NHL-draften. Uffe Bodin ser tillbaka på hur Canucks dåvarande general manager Brian Burke lyckades göra det till synes omöjliga i att få Daniel och Henrik till samma klubb.

Den mest spektakulära NHL-trejden genom tiderna?

Det är lätt att gå tillbaka till 1988 och minnas affären som flyttade Wayne Gretzky från Edmonton Oilers till Los Angeles Kings. Det var en trejd som nådde politiska höjder i Kanada och fick Oilers-fansen att gå ut och protestera på gatorna. Ja, det gjordes till och med dockor som skulle likna klubbens dåvarande ägare Peter Pocklington som ilskna fans satte snaror kring halsen på eller i vissa fall eldade upp.

Så ska man prata omfattning och konsekvenser står den i en klass för sig.

1999 års draft gick i Fleet Center.

Men ska man mäta svårighetsgrad i själva utförandet måste affärerna som Brian Burke orkestrerade inför NHL-draften 1999 nämnas i sammanhanget. Burke, som då var general manager för Vancouver Canucks, ställdes inför en grann uppgift på den första draftdagen den 26 juni 1999 i Fleet Center (i dag TD Garden) i Boston.

Med sig in i draften hade Brian Burke tredjevalet i draften. Målsättningen var att på något vis kunna få tillgång till ytterligare ett tidigt val som skulle göra det möjligt för Vancouver Canucks att drafta både Daniel och Henrik Sedin, supertalangerna från Örnsköldsvik som hade fått hela hockeyvärldens ögon på sig tack vare sina spelsinnen och inte minst sin kemi tillsammans.

THOMAS GRADIN PUSHADE PÅ

Burke hade inledningsvis inte varit så het på tanken att drafta två svenska spelare. Men ivrigt påhejad av svenske scouten och tidigare Canucks-stjärnan Thomas Gradin hade han successivt blivit mer och mer övertygad om att det var rätt drag för hans klubb.

Det var under VM i Norge samma år, där tvillingarna Sedin hade haft begränsade roller i ett Tre Kronor som tog brons, som Burke slutligen omfamnade idén och beslutade sig för att skrida till verket.
– De som förtjänar beröm för att tvillingarna Sedin hamnade och lyckades i Vancouver är Thomas Gradin och (coachen) Marc Crawford, sade Brian Burke i en Sportsnet-intervju förra året när det stod klart att tvillingduon skulle lägga skridskorna på hyllan.
– Thomas identifierade tidigt vilka stora talanger de var och trodde på dem långt innan jag gjorde det själv och pushade verkligen på för att vi skulle drafta båda två. Marc Crawford var den som gjorde dem till riktiga NHL-spelare.

Men Brian Burke var tillsammans med sin assisterande general manager Dave Nonis den som fick göra skitgörat för att se till att det blev verklighet. Förberedelserna började långt innan draften och innefattade timmar av hårda förhandlingar över telefon.


Tvillingarna Sedin i Ö-vik 1996. Foto: Bildbyrån

Det var först en knapp vecka innan sammankomsten i Boston som saker och ting började falla på plats. Den första dominobrickan föll när Burke lyckades hämta hem fjärdevalet i draften från Chicago Blackhawks genom att skicka backen Bryan McCabe och Canucks förstaval efterföljande sommars draft i motsatt riktning.
– På fars dag, söndagen innan draften, gjorde jag affären med Bob Murray i Chicago. Det gjorde att vi hade val tre och fyra. men vi hade fortfarande inte registrerat den trejden. Vår förhoppning var faktiskt att drafta ett, två och tre. Så vi avvaktade med att registrera trejden med Chicago, har Burke avslöjat.

Den planen gick om intet.

”VI FÅR SPARKEN OM HAN INTE GÅR MED PÅ AFFÄREN”

Atlanta Thrashers general manager Don Waddell, i dag i Carolina Hurricanes, ville inte släppa ifrån sig andravalet. Thrashers var helt färska i NHL och Waddell kände inte att han med gott samvete kunde trejda bort det första draftvalet i klubbens historia. Han sa tack, men nej tack till Vancouvers lockrop.

Brian Burke såg en större chans att lyckas fånga upp förstavalet från Tampa Bay Lightning. Men förhandlingarna var tuffa och Lightnings dåvarande GM Rick Dudley var envis när det kom till vad han ville ha i utbyte för det.

Det var först på golvet innan draften skulle till att starta som de kom överens.
– Jag sa till Dave Nonis att ”Vi kommer att få sparken om inte Rick Dudley kommer hit och säger att han går med på affären”. Dagen innan hade vi försökt få ihop en affär, men det slutade med att vi kastade på telefonluren skrikande och svärande åt varandra.
– Men på draftdagen kom han över och sa ”Okej, jag gör affären”. Han hade bett om ett andrarundeval och ett fjärderundeval i draften, men jag hade sagt att jag kunde ge honom två tredjerundeval. Det godtog han till slut.


Tvillingarna Sedin i Canucks tröja efter draften. Foto: Bildbyrån

AGENTERNA TRYCKTE PÅ

Bakom kulisserna hade agenterna till tvillingarna Sedin gjort sitt till för att få sina klienter till samma klubb. Deras svenska agent genom karriären, Claes Elefalk, missade själv draften i Boston eftersom hans son Adrian skulle till att födas under samma period.

I hans frånvaro skötte den kanadensiske agenten Mike Barnett, som bland annat hade representerat Wayne Gretzky, turerna kring Sedinarna. Han försökte förmå vissa klubbar att låta bli att drafta tvillingarna var för sig.
– Vi sa att om de ändå väljer att ta någon av Daniel och Henrik kommer de säkerligen att komma och spela för er separat, en i den ena klubben och en i den andra. De kommer inte att göra som Eric Lindros, att vägra spela för en viss klubb, det var det aldrig tal om, har  Claes Elefalk berättat i podcasten NHL-timmen.
– Mike Barnett förklarade däremot att om de skiljer på Daniel och Henrik och tar dem till varsitt lag, då får de räkna med att det kommer att dröja några ytterligare år innan de kommer till NHL, men om de tar dem till samma klubb då tror vi att chanserna är mycket större att de kommer att komma ganska snart. Inom ett eller två år. Det var som ett spelkort för oss att motivera klubbarna att släppa Daniel och Henrik till samma klubb. Det blev lite nyckeln.

”PEKADE PÅ TVILLINGARNA OCH SA ‘GOTCHA!'”

En annan nyckel blev för Brian Burke att komma överens med Don Waddell i Atlanta om en uppgörelse som gjorde att man kunde få andravalet.

Burke anade att Waddell var inriktad på att drafta den tjeckiske centern Patrik Stefan. Om han kunde få Waddell att släppa andravalet i utbyte förstavalet och samtidigt lova att han skulle drafta Stefan skulle Vancouver vara garanterade att plocka tvillingarna Sedin som tvåa och trea.
– Jag visste att Ted Turner (Atlantas ägare) var på plats i arenan för att följa draften så jag lockade ”Donnie” med att det här skulle ge honom möjligheten att kliva upp på podiet och drafta först av alla inför ögonen på sin ägare. Dessutom skulle han bli den första general managern för ett expansionslag att drafta först, har Burke berättat.

Det gjorde susen. Waddell gick med på villkoren.
– Det slutade med att jag strax innan draften startade pekade på tvillingarna och sa ”Gotcha!”, skrattar Burke.

”FÖRVÄNTADE OSS ATT HAMNA I OLIKA LAG”

För tvillingarna Sedin själva kom det här som en otrolig lättnad. De var medvetna om att det jobbades för att de skulle kunna hamna i samma klubb, men hade inte fått några garantier för att det skulle gå vägen.
– Vi förväntade oss att hamna i olika lag och på något sätt lyckades de få oss båda två till Vancouver. Det är otroligt när man ser tillbaka på hur det gick till, har Daniel Sedin sagt.

Mitt i det komplexa att få till trejderna som ledde till valen av Daniel och Henrik fanns det vissa saker som underlättade affären för Brian Burke.
– Att få ihop draftvalen där vi fick dem var svårt, men det här var kanske den värsta förstarundan i NHL-historien. Det var därför folk var villiga att göra trejder, konstaterar Burke.
– På så vis var det den perfekta stormen. För min del fanns det inga andra alternativ än att få de här två spelarna. Annars hade vi trejdat valen. Andra rundan var faktiskt bättre än första rundan, vilket är ganska pinsamt när man ser tillbaka på det.

MEDIOKER DRAFTKULL

Ja, tar man en titt på hur det gick för spelarna som valdes i första rundan 1999 är det ingen rolig läsning. Av de 28 spelarna som plockades var det bara sju stycken som spelade över 500 NHL-matcher. Utöver Sedinarna var det bara en spelare som fick något man kan likna vid stjärnstatus. Det var tjecken Martin Hávlat som fick ihop 594 poäng på 790 matcher under en skadedrabbad karriär.

För hans landsman, förstavalet Patrik Stefan, tog karriären slut efter sju NHL-säsonger och 455 matcher. Hjärnskakningar ödelade en mycket lovande karriär och gjorde att han aldrig nådde förväntade höjder som hockeyspelare.

Det gjorde däremot Daniel och Henrik Sedin. I dag är duon de två största spelarna i Vancouver Canucks historia. Etta och tvåa genom tiderna både vad gäller antalet spelade matcher och antalet poäng.

Framgångarna satt dock långt inne. Det var först efter ett par tunga säsonger, där de fick en hel del kritik för sina prestationer, som de slutligen blev världsstjärnor och vann varsin poängligatitel samt förde Vancouver till Stanley Cup-final 2011.


Tvillingarna Sedin i sista NHL-matchen i fjol. Foto: Bildbyrån/USA Today Sports

MÅNGA TVIVLADE

Brian Burke, som lämnade Canucks 2004, vill på intet sätt ta åt sig äran för att de blev så bra hockeyspelare som de blev. Han konstaterar att det fanns många som tvivlade på både trejden, tvillingarna Sedin och deras förmåga att lyckas i NHL, men att han själv var övertygad om att det skulle lossna för dem förr eller senare.
– Jag är stolt över dem och vad de har åstadkommit. Men går man tillbaka till den tiden när vi draftade dem och tittar på reaktionerna var det inte så att folk applåderade och tyckte att det här var fantastiskt. De gillade min kreativitet för att få ihop trejden, men de flesta hade en ”vänta-och-se-approach” till det. Anledningen var att många hade sett den senaste JVM-turneringen och inte blivit så imponerade av deras spel. Det var lite av en chansning ändå.

En chansning som i allra högsta grad gick hem – och dessutom försåg NHL med en hel del läckra highlights under tvillingarnas 17 NHL-säsonger tillsammans.

Den 12 februari nästa år får de varsitt kvitto på sin storhet. Då hissas deras tröjor till taket i Rogers Arena.
– Det är där de hör hemma, konstaterar Brian Burke.

KÄLLOR: The Hockey News, Sportsnet, NHL-timmen, TSN.

FÖRSTA RUNDAN AV DRAFTEN 1999

TEAM PLAYER SEASONS GP G A TP PIM
ROUND 1
#1 Atlanta Thrashers Patrik Stefan (F) 7 455 64 124 188 158
#2 Vancouver Canucks Daniel Sedin (F) 17 1306 393 648 1041 546
#3 Vancouver Canucks Henrik Sedin (F) 17 1330 240 830 1070 680
#4 New York Rangers Pavel Brendl (F) 4 78 11 11 22 16
#5 New York Islanders Tim Connolly (F) 12 697 131 300 431 300
#6 Nashville Predators Brian Finley (G) 3 4
#7 Washington Capitals Kris Beech (F) 7 198 25 42 67 113
#8 New York Islanders Taylor Pyatt (F) 13 859 140 140 280 430
#9 New York Rangers Jamie Lundmark (F) 6 295 40 59 99 204
#10 New York Islanders Branislav Mezei (D) 7 240 5 19 24 311
#11 Calgary Flames Oleg Saprykin (F) 7 325 55 82 137 240
#12 Florida Panthers Denis Shvidki (F) 4 76 11 14 25 30
#13 Edmonton Oilers Jani Rita (F) 4 66 9 5 14 10
#14 San Jose Sharks Jeff Jillson (D) 4 140 9 32 41 96
#15 Phoenix Coyotes Scott Kelman (F)
#16 Carolina Hurricanes David Tanabe (D) 8 449 30 84 114 245
#17 St. Louis Blues Barret Jackman (D) 14 876 29 157 186 1102
#18 Pittsburgh Penguins Konstantin Koltsov (F) 3 144 12 26 38 50
#19 Phoenix Coyotes Kirill Safronov (D) 2 35 2 2 4 16
#20 Buffalo Sabres Barrett Heisten (F) 1 10 0 0 0 2
#21 Boston Bruins Nick Boynton (D) 11 605 34 110 144 862
#22 Philadelphia Flyers Maxime Ouellet (G) 4 12
#23 Chicago Blackhawks Steve McCarthy (D) 8 302 17 38 55 168
#24 Toronto Maple Leafs Luca Cereda (F)
#25 Colorado Avalanche Michail Kulesjov (F) 1 3 0 0 0 0
#26 Ottawa Senators Martin Havlát (F) 15 790 242 352 594 404
#27 New Jersey Devils Ari Ahonen (G) 3 0
#28 New York Islanders Kristian Kudroc (D) 3 26 2 2 4 38

KÄLLA: eliteprospects.com.

https://www.instagram.com/p/BzBCew8oIe4/

Den här artikeln handlar om: