Sök
Både Kristianstad och AIK kan andas ut.
Västerviks IK

Ingen tvångsdegradering – de allsvenska klubbarna kan andas ut

Både AIK och Kristianstad har dragits med ekonomiska problem och frågetecken har funnits kring om lagen ska få elitlicens till nästa säsong.
Nu kan klubbarna andas ut.
Enligt licensnämndens ordförande kommer inget av lagen att tvångsnedflyttas, skriver Hockeypuls.

AIK och Kristianstad kan andas ut. Efter att ha varit i kontroll år den senaste säsongen ser nu både klubbarna ut att få förnyad elitlicens till den kommande säsongen, skriver Hockeypuls.

Enligt reglerna får en klubb endast vara i kontrollår i ett år, sedan måste man uppfylla alla licenskrav. Klarar klubben inte det blir det tvångsdegradering som följd. Både AIK och Kristianstad hotades med det, men nu har det alltså löst sig för de allsvenska klubbarna.
– Däremot kan det finnas lag som hamnar i kontrollår för att de inte klara det ekonomiska kravet, men för att tillåtas få ett kontrollår måste man kunna visa upp en handlingsplan för hur man ska återställa det egna kapitalet till den nivå som krävs nästa år. Den dialogen förs med klubbarna och det går vi ut med i ett pressmeddelande då, och då svarar jag på alla frågor, säger licensnämndens ordförande Magnus Karlström till Hockeypuls.

KONTROLLÅR FÖR ALMTUNA OCH VÄSTERVIK?

Karlström vill inte gå ut med vilket eller vilka lag som kan hamna i kontrollår, men både Almtuna och Västervik kan ligga i riskzonen. Almtunas klubbchef Robert Lif var öppen kring situationen när det stod klart att laget skulle spela i Hockeyallsvenskan även nästa säsong.
– Det kommer vi göra (klara licenskraven), men det kan bli så att vi hamnar i ett kontrollår. Då får vi ett år på oss att göra en handlingsplan för att klara kriterierna för allsvenskan, sade han till klubbens hemsida då.

Förra veckan meddelade Västervik att man skrivit en dispensansökan till licensnämden och där man hoppas att få godkänt att få ett kontrollår. De uppmanade även Västerviks hockeyälskare att hjälpa till i arbetet att rädda klubbens ekonomi.
– Alla som gillar hockey i Västervik måste vara med och betala om vi ska kunna ha kvar ett lag i HockeyAllsvenskan. Så länge vi har kvar den här ishallen måste vi andra betala lite mer, säger Västerviks ordförande Per Embretsen till klubbens hemsida.

Den här artikeln handlar om: