Sök
Lucas Raymond och Jesper Wallstedt tingades i torsdagens importdraft.
WHL

Svenska supertalangerna draftade – fem svenskar valda i CHL:s importdraft

Under torsdagskvällen hölls CHL:s årliga importdraft. Totalt fem svenska spelare valdes av klubbarna i WHL, OHL och QMJHL, däribland superlöftena Lucas Raymond och Jesper Wallstedt.

CHL:s importdraft är, likt NHL-draften, ett årligt evenemang där juniorlagen i QMJHL, OHL och WHL (CHL) ges chansen att lägga beslag på rättigheterna till europeiska talanger.

CHL:s 59 lag har två val var i draften, men är inte tvingade att använda sina val.

Ifjol valdes fem svenskar i draften, där Erik Brännström var det mest stjärnspäckade namnet. Även i år landade den siffran på fem.

LINKÖPINGSBACKEN FÖRSTA SVENSK

De största svenska namnen som draftades var Frölundas supertalang Lucas Raymond samt Luleåmålvakten Jesper Wallstedt. Raymond draftades av Mississauga i den andra rundan, medan Wallstedt plockades i förstarundan av Moose Jaw.

Linköpings Eric Hjorth, som draftades av Columbus under midsommarhelgen, blev första svensk att väljas när han plockades av OHL-klubben Sarnia som 17:e spelare totalt.

Axel Andersson, som draftades av Kitchener i förra sommarens importdraft, plockades av Moncton som 30:e spelare. Det innebär att Kitchener släppt rättigheterna till 19-åringen, som därmed gjorde att han kunde väljas även i sommarens draft. Klubben valde istället att plocka upp en annan svensk i kvällens draft, då man tog Leksands Axel Bergkvist som 95:e spelare totalt.

Noterbart är att Quebec Remparts valde japanen Yu Sato med sitt val i förstarundan. Sato spelade den gångna säsongen i finska Kiekko-Vantaas juniorlag.

Som första spelare i draften valdes finske backen Kasper Puutio av WHL-klubben Swift Current Broncos.

HÄR ÄR SVENSKARNA SOM CHL-DRAFTADES 2019:

Runda 1, val 17: Eric Hjorth, back, Linköping (Sarnia Sting, OHL)
Runda 1, val 30: Axel Andersson, back, Providence (Moncton Wildcats, QMJHL)
Runda 1, val 46: Jesper Wallstedt, målvakt, Luleå (Moose Jaw Warriors, WHL)
Runda 2, val 92: Lucas Raymond, forward, Frölunda (Mississauga Steelheads, OHL)
Runda 2, val 95: Axel Bergkvist, back, Leksand (Kitchener Rangers)

Den här artikeln handlar om: