Sök
SÖKER NY ARBETSGIVARE. Pontus Åberg fick inte vara kvar i Minnesota Wild.
Nyheter

Osäker framtid – men NHL-svensken avskriver SHL: ”Många som uppmanar mig att komma hem”

Minnesota Wild valde att släppa ifrån sig hans rättigheter. Nu är Pontus Åberg kontraktslös och går en osäker framtid till mötes. Men även om det inte blir NHL-spel har inga planer på att komma hem till SHL. Än.
– Jag känner mig inte klar därborta, säger Åberg till hockeysverige.se.

LÄS ÄVEN: Pontus Åberg med mammas hjälp genom tuffa tider: ”Som ett litet barn själv”

Det var i tisdags som Minnesota Wild gjorde beskedet offentligt. De hade inte gett sin svensk Pontus Åberg något kvalificerande anbud. Det innebär i praktiken att klubben släpper sina rättigheter till forwarden och att han från och med 1 juli blir unrestricted free agent och tillgängliga för samtliga NHL-klubbar på den öppna marknaden.

För Åberg själv kom inte beskedet som någon överraskning.
– Det var väntat, berättar han för hockeysverige.se.
– Jag hade exit meetings i april och har haft koll på hur det skulle gå. Jag hade inte tänkt så mycket på det som alla andra verkade göra nu när det kom ut nyhet.

JOBBIG FOTSKADA

Minnesota värvade Pontus Åberg från Anaheim Ducks i utbyte för AHL-forwarden Justin Kloos i januari. Tiden i klubben blev varken vad han själv eller klubben hade hoppats på. Högerforwarden sköt ett mål på 22 matcher och drabbades av en jobbig fotskada mitt i allting. Det bidrog starkt till att det inte blev någon fortsättning i klubben.
– Det gick inte som de ville, det var mest det. De tog dit mig för att göra mål. Det gick inte, jag blev skadad och det blev pannkaka av allting till slut. Så det var inte alls någon chock när de sa att jag inte skulle bli kvar, konstaterar han.


Foto: USA TODAY Network / IBL Bildbyrå

Pontus Åberg har som målsättning att stanna i Nordamerika och hoppas att det ska finnas någon klubb som är villig att ge honom en ny chans att etablera sig i ligan.
– Lite stabilitet vore skönt, så att man slipper flänga runt, säger han.
– Jag hade lite stabilitet i Anaheim, men sedan blev jag borttrejdad. Det började bra i  Minnesota också, men det gäller för mig att kunna hålla uppe spelet som jag gjorde i Anaheim i början. Jag vet att jag har det i mig.

För att få det förtroendet vet Åberg att han måste hitta en jämnare nivå i sin hockey.
– Det är den bästa ligan i världen. Då gäller det att kunna bibehålla en viss nivå. Det är det jag måste visa om jag får kontrakt någonstans.

”MINA AGENTER FÅR JOBBA PÅ DET DÄR”

Han hintar ändå om att det finns ett visst intresse i NHL, men vill inte säga för mycket.
– Det gör det nog ska du se. Vi får se hur det blir. Jag säger ingenting förrän jag har lite mer på bordet. Jag vet inte alltför mycket, mina agenter får jobba på där.

Vad känner du att du har i dig i NHL sett till vad du skulle kunna producera?
– Det beror helt och hållet på vad man hamnar i för roll. Hade jag fått vara kvar i Anaheim, där jag ändå gjorde elva mål på 27 matcher, och hade kunnat fortsätta bygga vidare på det hade jag hamnat på 20 mål eller mer. Men det gäller att prestera hela vägen. Jag får låta framtiden utvisa vad jag kan göra.

Vad tar du med dig för positiva saker från fjolåret?
– Att jag höjde allting, både poäng- och spelmässigt. Det var lite av en måste-säsong för mig och som även nästa år blir. Jag gick från fyra till tolv mål och från 16 till 25 poäng. Poängmässigt hade jag ett bra i snitt. Hade jag kunnat bibehålla det jag hade i Anaheim hade det kunnat bli bättre. Som helhet var det ändå en helt okej säsong. Det hade kunnat gå ännu bättre, men det var ändå helt okej.


Erik Gustafsson och Pontus Åberg i Djurgården 2012. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

MER INTRESSERAD AV KHL ÄN SHL

Och om det inte blir NHL, kan SHL och Djurgården vara ett alternativ? Inte i det här skedet, betonar Pontus Åberg som även representerat Färjestad i Sverige.
– Nej, jag har Inga planer på att åka hem nu, även om det är många som uppmanar mig att åka hem och spela i Djurgården på Instagram och Twitter. Men jag känner mig inte klar därborta än.

Skulle det bli Europa är det i första hand KHL som lockar.
– Ja, det är klart. Ryska ligan är bättre än SHL, till exempel. Att fått spela i den näst bästa ligan är något man skulle vilja testa på innan man kommer hem i så fall.

Just nu tränar Pontus Åberg på hemma i Stockholm. Till sin hjälp har han kompisen och personlige tränaren Philip Olsson. I sina förberedelser har han anpassat träningen för spel i NHL.
– Det har varit lite ovisst med tanke på allt runt omkring och att jag inte vetat var jag kommer att spela. Ska man ut i Europa måste man lägga en mer kortsiktig träning eftersom ligorna startar tidigare. Men eftersom målet fortfarande har varit NHL det ett mer långsiktigt upplägg jag har haft.

På måndag öppnar NHL:s free agent-marknad. Redan då kan det komma en indikation på om Pontus Åberg planerat rätt eller inte.

Den här artikeln handlar om: